Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базовий навчальний посібник з етики і естетики.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Висновки

- естетика як філософсько-теоретичне осмислення сфери людських почуттєвих реакцій, пов'язаних із красою, прекрасним, піднесеним та іншими явищами, які є важливою сферою людського життя, взаємодіє із різними конкретними науками та науковими

напрямами, що так чи інакше причетні до вивчення означених явищ. Серед таких наук сьогодні дуже важливе значення для естетики мають мистецтвознавство, філософія мистецтва, психо­логія, інформатика, семантика, семіотика, математичні науки, етнографія, історія, різні напрями когнітивних досліджень;

- естетичні явища і процеси, будучи важливою стороною людського ставлення до дійсності, мають величезний діапазон своїх можливих проявів, проте їхня якісна особливість як явищ саме естетичного характеру фіксується категоріями естетики, тобто її найважливішими та загальними поняттями. Внаслідок цього естетична обізнаність передбачає знання того змісту, який вони фіксують;

- серед категорій естетики найважливішими є: краса, прекрасне, піднесене, естетичне, потворне, низьке, нице, трагіч­не, комічне та ін. Важливість вивчення означених категорій зумовлена тим, що саме через їхній зміст ми здатні зрозуміти складність та суперечливість проявів естетичного в житті людини, краще побачити особливості співвідношення естетичних явищ як прагнень людського духу із тими естетичними характе­ристиками, які ми спостерігаємо в реальності;

- розкриваючи зміст категорій естетики, ми не лише збагачуємо свої уявлення про світ людське життя, але й краще осмислюємо історичні зміни, що відбуваються не лише у вит­ворах творчого генія, а й в життєвих процесах людини, в природному та соціально-культурному довкіллі, де людина і проявляє себе власне як людина. Поза увагою до сутності есте­тичного останнє виглядає або неповним, або спотвореним.

Контрольні запитання і завдання

1. Чим можна пояснити той факт, що естетика повинна активно взаємодіяти із досить великою кількістю конкретних наук та наукових напрямів?

2. Поясніть співвідношення естетики із мистецтвознавст­вом. Чому мистецтвознавство часто називають емпіричною базою естетики?

178

3. Чи можна вважати естетику загальним мистецтвознавст­вом? Обґрунтуйте свою відповідь.

4. Як ви можете пояснити значення категорій у системі естетичного знання?

5. У чому полягає відмінність між змістом естетичних категорій як характеристик дійсності та як явищ свідомості? Спробуйте пояснити це за допомогою прикладів.

6. Які моральні проблеми порушує сучасний кінемато­граф? Поясніть ваше ставлення до таких жанрів сучасного кіно, як фентазі, фільми жахів, бойовики, трилери.

7. Як ви розумієте вислів А. Ейнштейна, що на становлен­ня його як вченого письменник Ф.М. Достоєвський мав більший вплив, ніж фізик Гаусе?

8. Книга і комп'ютер: якими ви бачите їхні перспективи? Як вони впливають на формування мислення і творчих здіб­ностей людини?

9. Як співвідносяться поняття "краса", "прекрасне", "ідеал"? Як ви можете пояснити відмінність між красою та прекрасним?

10. Чи доречно сьогодні говорити про естетичні ідеали?

11. Поясніть необхідність і доречність виходу на перший план серед категорій естетики поняття естетичного. Як спів­відносяться прекрасне та естетичне?

12. Охарактеризуйте "традиційні" і "нові" категорії естетики. У чому полягає історичний характер розвитку кате­горій естетики.

13. Розкрийте співвідношення піднесеного і низького. Як ви розумієте категорію ницого?

14. У чому ви бачите прояви потворного? Чи є "межа" відображення потворного в мистецтві?

15. Розкрийте суть трагічного і комічного в житті і мистецтві. Яке місце ці категорії займають у вашому житті? Наведіть приклади.

179