Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практ курс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
533.02 Кб
Скачать

Завдання і запитання

  1. Розкрити суть понять «соціалізація», «соціалізованість».

  2. Охарактеризувати структуру соціальної зрілості особистості.

  3. Обґрунтувати сутність процесу соціалізації.

  4. Які критерії соціальної зрілості? Охарактеризувати їх.

  5. Які педагогічні умови стимулюють інтерес старшокласника до суспільно корисної діяльності?

Блок навчально-дослідницької роботи. Інструкції для виконання

  1. Дістати у викладача допуск до виконання роботи.

  2. Використовуючи метод узагальнення незалежних характеристик, провести діагностику соціальної зрілості старшокласників у певному класі.

  3. Визначити рівень розвитку та соціалізації старшокласників. .

  4. Результати занести в інформаційну таблицю (додаток 2).

  5. Проаналізувати рівень соціалізації кожного учня й класу в цілому.

  6. Результати виконання пп. 3-5 описати у формі звіту.

  7. Захистити виконану роботу.

Довідково-інформаційний блок

Література

  1. Лукашевич М.П. Соціалізація. Виховні механізми і технології: Навч.- метод, посібник. — К.: ІЗМН, 1998. -С. 24-31.

  2. Мельникова І.М. Діагностика розвитку та соціалізації учнівської молоді // Нові технології навчання: Наук.-метод.зб. -К.: ІЗМН, 1997. -Вип.19. -СІ32.

  3. Мудрик А.В. Введение в социальную педагогику. -М., 1997. - С.41- 44.

Додатки

Додаток 1.Методика діагностики соціальної зрілості старшокласника

Виявлення соціальної активності та зрілості старшокласника за основними напрямами його діяльності оцінюють за трибальною системою згідно з порядковим номером рівня: виконавським (1)- 1 бал; ініціативним (2) - 2 бали; організаційно-творчим (3) - 3 бали.

За сумою набраних балів можна зробити висновки про рівень соціальної зрілості старшокласника: 4—6 балів - виконавський рівень (1); 7-10 балів - ініціативний рівень (2); 11-12 балів - організаційно-творчий рівень (3).

З метою простеження за змінами, які відбуваються, рекомендується оформляти зафіксовані результати графічно, що дозволяє судити про перевагу того або іншого типу взаємин, про тенденцію їх розвитку.

Характеристика й оцінка рівнів розвитку соціальної активності старшокласника

Рівень розвитку

Вид вияву активності старшокласника за основними складовими діяльності

Оцінка рівнів

1

2

3

Виконавчий рівень

Навчально-пізнавальна діяльність

У старшокласника склалися переважно правильні уявлення про розвиток природи і людського суспільства в обсязі навчальної програми

Ініціативний рівень

Старшокласник усвідомлює важливість здобутті середньої освіти, необхідність поглиблення знань, вміє самостійно поповнювати їх, працюючи у бібліотеках, музеях, лабораторіях, вивчає досягнення науки, техніки, мистецтва; застосовує набуті знання у практичній діяльності.

Організацій

но-творчий

рівень

Старшокласник виявляє активність в організації і проведенні навчально-виховної гурткової роботи, сприяє розвитку інтересів школярів до різних галузей наукових і технічних знань; творчо застосовує набуті в гуртку знання у своїй практичній діяльності. Сприяє створенню атмосфери нетерпимості до відставання у навчанні, недисциплінованості, байдужого ставлення до навчання, надає дійову допомогу вчителям і керівникам гуртків.

Виконавчий рівень

Трудова і професійна підготовка

Старшокласник бере участь у суспільно корисній трудовій діяльності; набуває необхідних для певної трудової діяльності знань, умінь і навичок; виконує одержані в школі, гуртку і вдома завдання і доручення.

Ініціативний рівень

Виявляє бажання до активної трудової діяльності, відчуває потребу особистої участі у продуктивній праці, виховує якості, необхідні для обраної професії. Беручи участь у трудовій діяльності і здебільшого суміщає інтереси з громадськими.

Організацій

но-творчий

рівень

Веде активну суспільно корисну діяльність, бере участь у роботі учнівського самоврядування, вміє організовувати колективну працю, допомагає однокласникам, гуртківцям у засвоєнні знань і навичок обраної професії.

Виконавчий рівень

Соціально значуща діяльність

Бере участь у суспільно корисній праці, але найчастіше виконує доручення не з власної ініціативи, а під впливом зовнішніх стимулів (пропозиції керівника або колективу, очікування, заохочення, будь-якої особистої користі тощо).

Ініціативний рівень

Відчуває потребу в систематичному оволодінні соціальними знаннями, вміння оцінювати політичні події й інформацію, бере участь у громадській діяльності, виявляє ініціативу та самостійність у благодійних і гуманних і акціях

Організацій

но-творчий

рівень

Виявляє вміння впливати на громадську активність, самостійність, соціальну сміливість і відповідальність своїх однолітків. Вміє оперативно організовувати колективну і роботу, залучати до благодійної допомоги та роботи.

Виконавчий рівень

Духовне вдосконалення

Розуміє сутність гуманізму як форми громадської свідомості, засвоює норми загальнолюдської культури й етики, усвідомлює значення моральних ціннісних якостей

Ініціативний рівень

Діє відповідно до норм загальнолюдської моралі, прагне духовного збагачення, визнає для себе конкретну особисту і програму самовдосконалення, яку з успіхом виконує.

Організацій

но-творчий

рівень

Відрізняється послідовністю вияву високої гуманності, культури й благородства, розвинутим почуттям відповідальності, вміє впливати на громадську думку і створити атмосферу духовності, доброти, піклування, нетерпимості до виявів споживацької ідеології, бездуховності, антисоціальних вчинків. Вміє залучати однокласників, гуртківців до цікавої та змістовної діяльності

Загальна кількість балів: Рівень соціалізації: