Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURS_LEKTsIJ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2. Особливості оподаткування транспортно-експедиторської діяльності податком на прибуток

  Розглянемо особливості оподаткування транспортно-експедиційних послуг, оскільки договір на надання яких носить ознаки посередницького.

Тобто в обов'язки експедитора входить організація перевезення (укладення договору з перевізником і оплата його послуг, придбання інших, обумовлених договором транспортного експедирування послуг і т. д.).     У договорі на надання транспортно-експедиційних послуг експедитор може виступати: або від свого імені, або від імені замовника. Замовник в обох випадках зобов'язаний відшкодувати витрати експедитора на організацію перевезення і виплатити йому винагороду за його послуги. При цьому на порядок ведення податкового обліку не впливає, від чиєї особи виступає експедитор: від свого або від імені замовника перевезення. 

Об’єктом оподаткування є прибуток, яка визначається як позитивне значення між доходами та податковими витратами.

Прибуток = Доходи – податкові витрати

Однак, при визначені складу доходів та податкових видатків у транспортно-експедиторських компаніях (ТЕК) має відмінності. Зокрема:

1)включає в доходи суму винагороди за договором транспортного експедирування за організацію транспортного експедирування(пп. 135.4.1 НКУ);.

2)датою збільшення доходу є дата підписання акта про виконання послуг (п. 137.1 ПКУ);

3) не включаються до складу в доходів (пп. 136.1.19 НКУ) кошти, що надійшли від замовника в рамках договору транспортного експедирування у вигляді компенсації витрат ТЕК пов'язаних з виконанням послуг за договором. Якщо умовами договору передбачено відстрочення платежу замовника перевезення, то до доходів не включається вартість послуг, придбаних ТЕК для замовника в рамках договору транспортного експедирування та переданих такому замовнику;

4)не включає до витрат (пп. 139.1.2 НКУ) суми коштів, перераховані ТЕК на користь третіх осіб (перевізників, осіб, які надають вантажно-розвантажувальні роботи тощо) у зв'язку з придбанням послуг для виконання договору транспортного експедирування. Якщо умовами договору передбачено відстрочення платежу, то в витрати не включається вартість послуг, придбаних ТЕК для замовника в рамках договору транспортного експедирування.        Наприклад, між ТЕК і замовником укладено договір транспортного експедирування. Для виконання своїх зобов'язань за цим договором ТЕК придбала послугу (отримана і оплачена) у третьої особи (перевізника) вартістю 12000 грн. з ПДВ, яка компенсована замовником. Винагорода за договором транспортного експедирування становить 1200 грн. з ПДВ. Таким чином, у податковому обліку ТЕК:

- 10000 грн. без ПДВ не відображаються ні в складі доходу, ні у складі витрат;

- 1000 грн. без ПДВ (винагороду) включається до складу доходу на дату підписання акта.

     Відзначимо нюанс. Якщо ТЕК в ході виконання договору транспортного експедирування набуває транспортні або інші послуги у фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, що сплачує єдиний податок, то у ТЕК порядок податкового обліку не змінюється в порівнянні з вищенаведеним. Але в цьому випадку замовник транспортно-експедиційних послуг не матиме права на включення до складу податкових витрат тієї «частини» транспортно-експедиційної послуги, для виконання якої залучалося фізична особа - СПД - платник єдиного податку на підставі пп. 139.1.12 НКП (до 01.01.2012р.). Причина в тому, що замовник перевезення при відображенні витрат на придбання транспортної та пов'язаної з нею послуг буде керуватися усіма положеннями розділу НКУ, оскільки всі послуги надані на його користь. А значить, статус особи, у якої експедитор набував послуги для замовника перевезення, впливатиме на порядок відображення витрат саме у замовника. У зв'язку з цим рекомендуємо ТЕК вказувати у звіті про виконання договору транспортного експедирування інформацію про контрагента, у якого придбані послуги для виконання зобов'язань і вартість такої послуги.

 Для виключення негативних наслідків виконання договору про транспортний експедируванні в податковому обліку замовника в договорі можуть бути встановлені обмеження для ТЕК в частині придбання послуг третіх осіб. Наприклад, заборона на послуги, придбані у фізичних осіб - СПД - платників єдиного податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]