Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Matem_Korchevska.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
66.95 Кб
Скачать

час зустрічі. Тому за даними задачі не можна обчислити ні швид­кість першого пішохода, ні швидкість другого пішохода, бо дані у задачі значення відстані і часу не відповідають одне одному.

Продуктивність праці, час, робота

-*жах8,> .алголи «й7^»а:их>рагня£Іяі1 ^иммФ&оиг . ч

Ці три величини складають основу багатьох задач, тому варто подати методику їх розкриття. Складність полягає в тому, що робо­та, а значить, і продуктивність, не мають таких чітко визначених одиниць вимірювання, як відстань і швидкість. Робота у кожному сюжеті задачі може мати різне найменування. Так, якщо в задачі сказано, що за три місяці завод випустив 4800 автомобілів, то це означає, що вся робота становить 4800 автомобілів. Якщо сказано, що за 5 хв косар викосив 30 м2 лугу, це означає, що вся робота становить ЗО м2. Якщо говориться, що за 10 хв кран наповнив бак місткістю 50 л, то вся робота дорівнює 50 л. Якщо сказано, що муляр за 3 дні змурував 12 м паркана, то вся робота - 12 м. Ми бачимо, що найменування роботи - автомобілі, квадратні метри, літри, метри.

Продуктивність праці - це частина всієї роботи, яку викону­ють за одиницю часу. Отже, у першій задачі продуктивність праці становить:

4800 '■ 3 = 1600 (автомобілів за місяць). У другій задачі продуктивність дорівнює:

ЗО : 5 = 6 (м2 за хвилину). У третій задачі:

50 ■ 10 = 5 (л за хвилину). У четвертій задачі:

12 ■ 3 = 4 (м за день).

Неважко провести паралель між трійками величин продуктив­ність праці - час - робота і швидкість - час - відстань. Продук­тивність праці відповідає швидкості і має подібне найменування. Продуктивність можна ще назвати швидкістю виконання роботи. Усі ці роз'яснення учитель поступово подає учням під час опрацю­вання задач про роботу, які опрацьовують у 3-4 класах.

АЛГЕБРАЇЧНИЙ МАТЕРІАЛ

Учні початкових класів ознайомлюються з поняттями числовий вираз і вираз зі змінною, числова рівність і числова нерівність; рівняння та нерівність із змінною. Багато цих питань ми вже роз­глянули у попередніх розділах, тому тут подамо лише матеріал, про який раніше не йшлося.

Числові вирази, рівності й нерівності

Про числові й буквені вирази, числові рівності й нерівності досить докладно пояснюється у підручнику 3 класу Л. Кочиної, Н. Листопад.

Учні часто плутають вираз і рівність, тому завданням учителя є роз'яснити значення кожного терміна та самому правильно ко­ристуватися ними.

З поняттям вираз учнів ознайомлюють на найпростіших при­кладах.

1) 3 + 6; 2) 12 - 8; 3) 4 • 5; 4) 40 : 8 - це числові вирази, або просто вирази.

Вони мають свої назви: 1) сума; 2) різниця; 3) добуток; 4) част­ка.

Якщо виконати у виразі дії, то дістанемо число, яке називаєть­ся значенням виразу. В наведених виразах значеннями є числа: 1) 9; 2) 4; 3) 20; 4) 5. Ці числа також називаються: сума, різниця, добуток, частка.

Вирази можуть мати і більше, ніж одну дію, містити дужки.

Важливо, щоб діти навчилися правильно сприймати на слух вирази на 2-3 дії та самі їх називали. Це ази математичної мови, без якої неможливо далі успішно вивчати математику. Сприймаю­чи назву виразу на слух, учні вчаться бачити їхню структуру, що важливо для розвитку абстрактного мислення. Так, коли вчитель говорить: сума двох часток або добуток двох різниць, учень пови­нен собі уявляти такі структури:

□ =□+□=□; (□-□)•(□-□)

Звичайно, до всього молодші школярі доходять поступово. Ще в 2 класі вони записують числові вирази на дві дії під диктування вчителя:

різницю чисел 21 і 3 збільшити у 6 разів; • ділене 63, дільник - різниця чисел 17 і 8, записати частку тощо.

Існують правила, за якими вирази можна змінювати (перетво­рювати) так, щоб значення виразу не змінилось. Такі перетворен­ня називаються тотожними. Наприклад:

  1. тотожне перетворення на основі використання переставної властивості множенння: 4 • 9 = 9 • 4;

  2. тотожне пертетворення на основі правила віднімання числа частинами: 15 - 7 = 15 - 5 - 2;

  3. тотожне перетворення на основі правила порозрядного дода­вання: 48 + 36 = (40 + ЗО) + (8 + 6), або переставного і сполучного законів додавання.

Таких прикладів учитель може навести багато, бо учні у З класі знають вже багато правил обчислень.

У трьох наведених випадках ми отримали записи, у яких два числових вирази з однаковими числовими значеннями з'єднані зна­ком рівності. Такі записи вже не є виразами, вони називаються чис­ловими рівностями. Вирази не містять знаку "="!

Числовими рівностями є такі записи: 7 + 2 = 9;8 = 4 + 4;3 = 3; 6 + 8 = 10 + 4.

Учні мають розуміти, що нерозв'язані приклади, які подано в підручнику, - це вирази; розв'язуючи приклади у зошитах, учні записують числові рівності. Числові рівності бувають правильними і неправильними. Записи виду 3 + 2 = 6;7 = 8-це теж рівності, але неправильні, бо в них ліва частина не відповідає правій.

Числові нерівності - це записи виду 7 + 3>5;4 + 2< 10; 6 + 5>6 + 2;1<4 тощо.

Числові нерівності теж бувають правильними або неправиль­ними. Усі наведені числові нерівності є правильними, бо значен­ня лівої і правої частин у них відповідають знаку нерівності, що стоїть між ними. Так, 7 > 2 + 3 - це правильна числова нерів­ність, бо 7 > 5. Неправильними числовими нерівностями є такі: 0>5;6<2 + 2;10 + 2<3 + 2.

Молодші школярі повинні вміти виконувати тотожні перетво­рення над числовими виразами, пояснюючи, на основі яких пра­вил, законів, властивостей виконують ці перетворення. При цьому запис може містити кілька знаків "=" і називатися "ланцюжком". Розглянемо приклад.

73 - 15 - 23 = 73 - (15 + 23) = 73 - (23 + 15) = 73 - 23 - 15 = = 50-15 = 35.

Пояснення учня:

При переході від першого виразу до другого ми використали правило віднімання суми від числа (читаючи його справа налі­во); далі в отриманій сумі ми переставили доданки на основі переставної властивості додавання; після цього знову вико­ристали правило віднімання суми від числа (читаючи його вже зліва направо); наступний крок полягає у заміні виразу 73 - 23 його значенням; так само здійснено і останній крок.

У наведеному прикладі ми докладно описали усі міркування, які дають можливість обчислити вираз зручним способом. Учні, як правило, не задумуються над "правовою стороною" справи, коли ви­конують ті чи інші дії, а це може призвести до хибних міркувань. Так, обчислюючи вираз 36 : (3 • 6), учні, які не пам'ятають правила ділення числа на добуток, можуть виконати такі перетворення:

36: (3-6) = 36 :3 + 36: 6= 12 + 6= 18. Учитель повинен уміти пояснити учневі, чому ці перетворення не є тотожними:

  1. якщо обчислити спочатку дію в дужках, то відповідь вийде зовсім іншою: 36 : 18 = 2;

  2. правило ділення числа на добуток полягає в послідовному діленні на кожний множник і знаку "+" тут немає місця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]