Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

3.5. Контроль якості лікарських засобів в умовах хіміко-фармацевтичного підприємства.

Система контролю якості ЛЗ на хіміко-фармацевтичному підприємстві здійснюється ВТК і охоплює весь виробничий процес, починаючи з оцінки лікарської сировини і закінчуючи випуском і відправленням готової продукції. ВТК контролює технологію виробництва, якість проміжних продуктів одержання ЛЗ, що надходять із цеху в цех, стежить за станом вимірювальних приладів і апаратури, проводить профілактичні заходи щодо поліпшення якості ЛЗ, що випускаються. Особливо старанно контролюється готова продукція на відповідність її вимогам ДФ, ФС або ТФС. Систематично перевіряється правильність зберігання вихідної сировини і готової продукції на заводському складі, якість тари й пакування, маркування, оформлення супровідної документації. Остання повинна обов'язково супроводжувати кожну партію або серію випущених ЛЗ.

Структура ВТК залежить від обсягу і характеру виробництва. Звичайно вона складається із декількох лабораторій: аналітичної, біохімічної, бактеріологічної та ін. У великих цехах ВТК має аналітичні лабораторії, що здійснюють поточний контроль виробництва і проводять вибіркові аналізи сировини, напівфабрикатів, проміжних продуктів одержання ЛЗ. З цією метою використовуються найбільш прості і швидкі методи фізичного, хімічного або фізико-хімічного аналізу. Велику ува­гу цехові лабораторії приділяють первинному контролю готової про­дукції, наприклад, ампулованих розчинів на наявність механічних до­мі шок, зовнішньої форми таблеток та ін. Якщо цех не має аналітичної лабораторії, то в ньому працюють контролери ВТК.

Особливо старанному контролю піддають ті ЛЗ, які вперше випуска­ють наданому підприємстві. При цьому використовують три основні фор­ми контролю якості ЛЗ; попередній, наступний вибірковий і арбітражний.

Попередньому контролю піддають усі ЛЗ, що вперше випускаються даним підприємством. Зразки відбирає ВТК заводу. ЛЗ виймають із попереднього контролю, якщо якість п'ятьох проаналізованих серій відповідає вимогам НТД. Тільки після цього завод одержує право на реалізацію даного ЛЗ.

Наступному вибірковому контролю піддають усі ЛЗ, що випускаються серійно. У даному випадку аналізуються не всі серії, що випускаються, а лише деякі з них.

Арбітражний контроль ЛЗ здійснюють у тому випадку, коли виникають розбіжності в оцінці їхньої якості між заводом — постачальником і споживачем — управлінням аптеки.

Основним документом, котрий нормує технологію виробництва і контроль якості ЛЗ, що випускаються серійно в умовах хіміко-фармацевтичних підприємств, є промисловий регламент. Ціль дотримання на виробництві промислового регламенту полягає в тому, щоб випустити! ЛЗ такої якості, яка закладена НТД на даний ЛЗ.

Промислові регламенти розробляються галузевими науково-дослі­дними інститутами разом із промисловими підприємствами. Регламент підтверджує МОЗ і Мінмедпром України.

Вимоги, викладені в промисловому регламенті з контролю якості ЛЗ, мають такий же законодавчий статус, як і вимоги ДФ, ФС, ТФС. Контроль за виконанням цих вимог покладається на ВТК підприємства.

Технічний і аналітичний контроль якості ЛЗ здійснюється на всіх стадіях виробництва. Це знаходить висвітлення в промисловому регла­менті у вигляді так званих контрольних точок, які забезпечують дотри­мання технології виробництва. Під контрольною точкою розуміють підконтрольний етап технологічного режиму, назву обумовленого пара­метра, норматив, технічний засіб і метод його визначення. Контрольні точки описуються в таких поділах регламенту, як характеристика кінце­вого, продукту виробництва, проміжні продукти, сировина і матеріали, апаратурна схема виробництва і специфікація устаткування, виклад тех­нологічного процесу, відходи виробництва, викиди в атмосферу і кана­лізацію, їхнє використання і знешкодження.

У регламенті повинен бути викладений точний порядок контролю, що не піддається різноманітним тлумаченням, тобто перераховані об'єкти засоби контролю, контрольовані параметри, їхні нормативи, методи •і. частота контролю.

Якщо контроль необхідно здійснювати в повному обсязі затвер­дженої НТД, то в регламенті дається тільки посилання на ФС, ТФС; якщо методика контролю нестандартна, то наводиться її повний виклад.

У розділі промислового регламенту "Контроль виробництва наводиться опис послідовності виконання постадійного контролю, де за­значені місця технологічної карти, у яких здійснюється взяття проб для виконання аналізу, дається перелік параметрів, які перевіряються, і опи­суються методи аналізу.

У промисловому регламенті докладно і недвозначно викладається система контролю якості вихідних і проміжних продуктів, сировини і матеріалів. Якість ЛЗ забезпечується до початку його виробництва Ригельним контролем вихідної сировини. Інструкцією МОЗ України встановлено, що усі види сировини і матеріалів, які надходять на підприємство, перевіряє ВТК. Тільки після встановлення відповідності вимогам НТД вони передаються із заводських складів у виробничі цехи разом з аналітичними листками. Повторному аналітичному контролю в цехах ця сировина не піддається в повному обсязі, за винятком перевірки окремих показників якості перед завантаженням таких, як утримання вологи, точна кількість речовини та ін.

Аналогічному контролю підлягають проміжні продукти виробництва і регенеровані відходи. Особлива увага приділяється виконанню всіх параметрів і вимог при завантаженні сировини, дотриманню режиму проведення технологічних операцій, тому що від цього багато в чому залежить вихід готового продукту і відсотковий вміст домішок.

Розділ "Характеристика кінцевого продукту виробництва" містить назву і призначення ЛЗ, інформацію про документ;', цю дають право на його виробництво й установлюють показники його якості, стислий опис його властивостей, а також види і форми пакувань.

Опис лікарської речовини включає його повне хімічне найменування, брутто і структурну формулу, молекулярну масу і необхідний кількісний склад. Тут же проводять опис фізичних і фізико-хімічних властивостей: агрегатний стан, колір, запах, смак, щільність, температура плавлення або розкладання (для твердих речовин): температура кипіння або застигання (для рідин); розчинність у воді й у деяких поширених органічних розчинниках; гігроскопічність; питоме обертання; показник заломлення; УФ - спектри; ІК - спектри та інші дані.

У цьому ж розділі дана фармакологічна характеристика й галузь застосування ЛЗ. Тут же описують основні результати досліджень, які характеризують зміни властивостей; зовнішнього вигляду, кількісного вмісту лікарської речовини, що відбуваються при нагріванні, охолод­женні, утримання вологи, водяного середовища з різними значеннями рН, кисню повітря, світла, вуглекислого газу й інших чинників. Ці дані дозволяють зробити висновок про те, якою мірою зазначені чинники прискорюють процеси, що знижують якість ЛЗ, а отже, встановити умо­ви зберігання і термін придатності. Останній також вказують у даному розділі регламенту, обумовлюючи залежність умов і термінів зберігання від виду пакування.

Зазначені дані в розділі промислового регламенту "Характеристика кінцевого продукту виробництва" разом із НТД (ФС або ТФС) висувають вимоги до якості ЛЗ, що випускають, і надають право на його промислове виробництво.