Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Технічні вимоги до металевої тари

Металеву тару необхідно виготовляти з алюмінію. Внутрішня по­верхня повинна бути покрита клеєм марки БФ-2, зовнішня — емалями за НТД. На зовнішню поверхню виробу повинен бути нанесений надпис фарбами за НТД. Емаль і друкарські фарби повинні бути тривкими по відношенню до води.

Технічні вимоги до полімерної тари

До якості виробів з пластичних мас ставлять загальні вимоги відносно вигляду і складу пластичних мас, конструкції виробів, їхнього зовнішнього вигляду, якості обробки.

Вироби з пластичних мас не повинні мати таких дефектів: тріщин, недопресування, розводів, крупних сторонніх домішок, раковин і сти­кових швів. Кромки виробів мають бути рівними, гладенькими, без за­гострених граней, тріщин і задирок, поверхня виробів повинна відпові­дати вимогам стандарту і зразок-стандарту, затвердженому в установ­леному порядку. Матеріали, з яких вони виготовлені, повинні бути нешкідливими.

7.5. Пакування, маркування, транспортування

Пакування. Склотару пакують в ящики з гофрованого картону, дощаті або фанерні з прокладанням кожного ряду тари обгортковим папером, картоном або термоусадочною плівкою.

Маса (брутто) спакованого місця не повинна перевищувати 15 кг. У кожний ящик вкладають пакувальний лист, у якому вказано:

  • підприємство-виробник;

  • найменування тари або її умовне позначення;

  • дата пакування;

  • номер пакувальника і контролер ВТК;

  • кількість виробів;

  • номер НТД.

Маркування. Кожний ящик маркують етикеткою, на якій вказано:

  • підприємство-виробник;

  • найменування виробу або його умовне позначення;

  • кількість виробів.

На поверхню ящика наносять попереджувальні знаки, які відпові­дають надписам: "Обережно, крихке!", "Верх", "Не кантувати", "Не ки­дати".

Транспортування. Транспортують будь-яким видом транспорту.

Зберігання тари, закупорювальних засобів та паку вальних матеріалів

Особливі вимоги ставляться до зберігання тари, закупорювальних засобів та пакувальних матеріалів зі скла, картону, паперу і пластичних мас. Їх слід зберігати і транспортувати лише в упаковці, передбаченій НТД на конкретні види. Зберігати їх слід у сухих провітрюваних при­міщеннях, захищаючи від дії атмосферних опадів, прямих сонячних променів і механічної дії, за групою С (група С — закриті або інші приміщення з природною вентиляцією без штучно регульованих кліматичних умов, де коливання температури і вологості повітря значно менші, ніж на відкритому повітрі, наприклад, кам'яні, металеві з теплоізоляцією та інші сховища, розташовані в мікрокліматичних районах з помірним і холодним кліматом).

Зберігання полімерної тари, закупорювальних матеріалів повинне здійснюватись у сухих приміщеннях з вентиляцією на відстані, не меншій 1 м від опалювальних приладів. Зберігання у вологих приміщеннях призводить до втрати блиску поверхні, утворенню плісняви і появи інших дефектів.

Шкідливий вплив підвищеної температури прискорює старіння полімерів. Крім того, в приміщеннях з підвищеною температурою вироби з пластифікованих полімерів можуть злипатись, що призводить до їх пошкодження, при зниженій температурі вони стають крихкими і легко ламаються. Зберігання на світлі часто призводить до зміни забарвлення. Рекомендується зберігати їх у приміщеннях з температурою 10-15 °С і відносною вологістю 55-70°С. У приміщеннях не повинно бути відкритого вогню, парів летких речовин, електроприлади і вимикачі повинні бути в протиіскровому (протипожежному) стані.

Зберігати склотару слід у сухих провітрюваних приміщеннях, захищених від атмосферних опадів. Не дивлячись на високу хімічну стійкість виробів зі скла, при довгому зберіганні у вологих умовах вони змінюються внаслідок вилуження окислів, що призводить до появи матових плям.

Дєрев'яну, картонну і паперову тару слід охороняти від зволоження. Температура в приміщенні повинна бути 18-20 °С, відносна вологість —60-65 %. В опалюваних приміщеннях вказану тару слід захищати від джерел тепла або розміщувати її на відстані 50 см від них, залишаючи проходи шириною не менше 1 м. У приміщенні слід передбачити заходи протипожежної безпеки.

Рулонові пакувальні матеріали слід зберігати у вертикальному стані, розміщуючи їх у два ряди, і охороняти від дії вогню і сонячних про­менів.

Металеву тару необхідно зберігати в умовах, які запобігають ко­розії.

При зберіганні тари, закупорювальних засобів і пакувальних матеріалів на складах необхідно розміщувати їх за найменуваннями, матері­алами, кольором, розмірами та іншими ознаками. На стелажах повинні бути трафарети для обліку їх реалізації.