Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Маркування Гумових виробів

На кожному Гумовому виробі відтиском від пресформи або незмив­ної фарби нанесений товарний знак заводу-виробника, сорт, розмір, номер виробу і дата виготовлення. На ярлику коробки, у якій вони упа­ковані, крім того, зазначене найменування виробу, кількість і вага ви­робів у коробці, номер пакувальника і номер ДСТУ або ТУ.

Стерилізація і дезінфекція

Такі гумові вироби, як рукавички, катетери, зонди, наконечники в .медичних заснуваннях повинні піддаватися стерилізації або дезінфекції, яка здійснюється кип'ятінням у стерилізаторі протягом 15 хв. Після остигання кип'ятіння повторюють ще двічі.

Стерилізацію здійснюють також зберіганням гумових виробів у 5 % карболовій воді з гліцерином.

Після використання гумові вироби необхідно відразу вимити теплою водою.

Випробування гуми

Мета випробування ґуми — контроль якості сировини, напівфабрикатів, готових гумових виробів.

Випробування проводять у заводській лабораторії заводу-виробка, при цьому визначають, в основному, такі властивості:

  • показник тривкості на розривання — визначають на розривних машинах на спеціальних зразках (лопатках), вирубаних з листової гуми. Показник тривкості (кПа) визначається за формулою

Gp=P/S

Р - сила, при якій відбулася руйнація;

S- площа поперечного перетину зразка.

5.5. Скло і керамічні матеріали

З неметалевих матеріалів скло знаходить найбільше застосування у виготовленні виробів, хіміко-лабораторного посуду та ін.

Класифікація скла і виробів з нього

Скло для медичних виробів можна розділити на такі групи:

• медичне;

• хіміко - лабораторне;

• оптичне;

• спеціальне.

Медичне скло виготовляється лише із тих складів, що затверджені МОЗ і Державною фармакопеєю після відповідного апробування. Відповідно до ДСТУ медичне скло поділяється на: медичне нейтральне (НС-1, НС-2А, НС-2, НС-3), лужне (АБ-1), медичне тарне знебарвлене (МТЗ), жовтогаряче скло (ОС і ОС-1), хімічно- і термічностійке (ХТ).

Нейтральне скло має високу хімічну і термічну стійкість і застосо­вується для виготовлення ампул, флаконів для антибіотиків, посудин;

для крові, склянок для бактерійних препаратів, аерозольних балонів.

Лужне скло (АБ-1, МТЗ) йде для виготовлення усіх видів склотари,, а також предметів догляду за хворими.

Лужне скло жовтогарячого кольору (ОС і ОС-1) має такі ж фізико-хімічні властивості, як і лужне безбарвне скло. Це скло також йде на виготовлення склотари і спеціальних медичних виробів, що потребують світлозахисту.

Однією з основних вимог, запропонованих до медичного скла, є категорична заборона на введення в їхній склад окислів важких металів, отрут, радіоактивних елементів та інших речовин, що могли б викликати небажані взаємодії з лікарськими й іншими речовинами. Саме тому сировинні матеріали повинні бути вільними від миш'яку, сурми.