Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Асортимент закупорювальних засобів функціональними пристроями

1. Клапани, розпилювачі, насадки для аерозольних упаковок:

  • клапани типів (безперервної дії, дозуючі та ін.);

  • розпилювачі та насадки 10 типів (для горла, носа, зовнішніх покрить,

протиастматичні, гінекологічні, проктологічні та ін.).

2. Кришки-крапельниці з вимушеним краплеутворенням з ковпачком 2 типів:

  1. ККВзК-8 (для інсулінових флаконів);

  2. ККВзК-13(для флаконів загального призначення).

3. Кришки КНС-20 (для флаконів) та КНС-40 (длябанок) з дозуючою мензуркою.

4. Кришка з крапельницею з бічним краплеутворенням (КБК). 5. Кришка з крапельницею з центральним краплеутворенням (КЦК).

6. Кришка-дозатор для порошків.

7. Кришка з отвором для розсіювання порошків.

7.4. Пакувальні матеріали

Пакувальні матеріали використовують для виготовлення тари і упаковки, а також для обгортання, щільної укладки і амортизації з метою захисту продукції від пошкоджень і втрат.

Асортимент полімерів, які використовуються для отримання плівкових пакувальних матеріалів, великий, шо дає змогу вибрати матеріал, який задовольняє вимоги до нього. У випадку відсутності одношарових плівок з потрібним комплексом властивостей можна використати багатошарові комбіновані плівкові матеріали, які поєднують кращі властивості окремих компонентів, причому недоліки одного компонента ком- пенсуються перевагами іншого.

Класифікація паку вальних матеріалів

Пакувальні матеріали класифікуються за такими ознаками.

За призначенням: для сипучих, таблетованих, пластичних та інших лікарських засобів для створення споживчих упаковок, а також для штучних, сипучих та інших групових та транспортних упаковок.

За матеріалами: паперові, картонні, полімерні, металеві (алюмінієва фольга) і комбіновані.

За видами: листові, плівкові, гофровані.

За кількістю шарів: одношарові, багатошарові.

За способом виробництва: екструзія, розливання, каландрування, пресування та ін.

Номенклатура паку вальних матеріалів

1. Плівка поліетиленова (ПЕ). Застосовується в основному для ви­готовлення пакетів, мішків. Мало проникна для води, жирів, масел, фізіо­логічне нешкідлива. Плівки добре зварюються різними способами. Вони конкурують з папером не тільки за властивостями, але й за вартістю.

2. Плівка полівінілхлоридна (ПВХ). За своїми захисними властивостями перевершує всі наявні плівкові матеріали. Застосовується для упаковки в контурну і коміркову упаковку.

3. Плівка комбінована поліетиленцелофанова(ПЕЦ). Плівка ПЕЦ не розшаровується навіть при багатоденній витримці у воді. Використовується для виготовлення контурної безкоміркової упаковки типу "АУТ" для таблетованих, порошкоподібних препаратів та ін. Не придатна для .упаковки мазей через недостатню жиростійкість.

4. Плівка целофанова лакована. Лакований целофан відрізняється високою прозорістю, еластичністю, низькою газопроникністю, фізіологічною нешкідливістю. Застосовується для пакування таблетованих форм в комірковій упаковці типу "АУТ". Проте здатність целофану набрякати у вологому середовищі знижує його характеристики міцності. Целофан не придатний для пакування гігроскопічних таблеток.

5. Папір з поліетиленовим покриттям. Використовується в основному для пакування таблеток в контурну безкоміркову упаковку. Засто­сування цього матеріалу дає змогу наносити більш чітку маркіровку на упаковку, а також захистити препарат від впливу світла. Це найбільш дешевий пакувальний матеріал, але за своїми захисними властивостя­ми поступається перед плівкою ПЕЦ.

6. Поліетиленалюмінієва комбінована плівка, яка виготовляється шляхом пресування алюмінієвої фольги з поліетиленом. Має хімічну стійкість, водо-, паро-, газо-, жиронепроникність і може бути використана для пакування порошків, таблеток, м'яких лікарських форм.

7. Багатошарова плівка комбінована (КЦПФП). Складається із целофану, поліетилену, алюмінієвої фольги. Має високу механічну міцність і низьку проникність. Може бути використана для пакування широкої номенклатури лікарських засобів.

8. Трьохшарова плівка з паперу, фольги і поліетилену (ПФП). Має високі захисні властивості. Застосовується ЦПФП.

9. Багатошарові плівки лавсану з поліетиленом СП-2 і ЛКП. Мають низьку паро-, газо-, водопроникність. Можуть стерилізуватись при температурах, верхня межа яких досягає 180 °С. Механічна міцність і висока теплова витривалість дають змогу пакувати ін'єкційні розчини, які потребують зберігання і застосування в стерильних умовах.

10. Фольга алюмінієва лакована, застосовується для виготовлення контурної коміркової і безкоміркової упаковки.

11. Папір етикеточний.

12. Папір для письма.

13. Папір обгортковий (марок А, В).

14. Пергамент (марки Б).

15.Підпергамент(марокП.Б,ПБ-1).

16. Плівкаполіамідна(ПК-І).

17. Плівка поліпропіленова (ПП).

18. Тканина прогумована (марки ІП) та ін.

Для групової і транспортної упаковки широке застосування знайшов матеріал — термоусадочні плівки на основі вініліденхлориду і поліетилену, які відзначаються високою міцністю, волого-, газо-, паронепроникністю, володіють здатністю до термоусадки. Їм притаманна здатність скорочуватись під дією температури, що дає можливість за­стосовувати їх при створенні блоку первинних і вторинних упаковок та ін.

Поліетиленові термоусадочні плівки випускаються у вигляді рукава, напіврукава або полотна.