Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Глава XI. Перев'язувальні матеріали і перев'язувальні засоби........ 155

11.1. Відомості з технології виготовлення перев'язувальних засобів . 155

11.2. Вата медична та способи визначення її якості........ 156

11.3. Асортимент інших перев'язувальних засобів . 159

11.4. Маркування, пакування, стерилізація, транспортування і зберігання перев'язувальних засобів 166

ПЕРЕДМОВА

Фармацевтичне товарознавство є обов'язковою дисципліною в си­стемі вищої фармацевтичної освіти, яка формує знання та вміння, не­обхідні інженеру-технологу в практичній професійній діяльності у фар­мацевтичній галузі.

У процесі вивчення фармацевтичного товарознавства студенти на­бувають знання теоретичних основ дисципліни, методів класифікації та кодування фармацевтичної продукції, методів оцінки якості товарів та використання при цьому відповідної нормативно-технічної докумен­тації, а також практичні вміння та навички прогнозування можливого впливу на якість товарів зовнішнього середовища при їх транспорту­ванні та зберіганні, вибору тари та упаковки і прийняття заходів, які попереджають цей вплив. При вивченні дисципліни особлива увага звер­тається на структуру аптечної та складської мережі, набуття практичних вмінь та навичок з оформлення документації при прийманні, зберіганні, відпуску та списуванні товарів.

Для товарознавчих операцій важливе значення має якість товарів, контроль та оцінка.

Споживча вартість та якість товарів зумовлена притаманними їм властивостями. Під властивістю в даному випадку слід розуміти особ­ливість, яка може проявитись при створенні, експлуатації або спожи­ванні товару.

Якість товару — це сукупність властивостей, які забезпечують його здатність задовольняти певні потреби у відповідності з їх призначенням.

Якість товару залежить від багатьох факторів — тих, які сприяють формуванню якості, та тих, які сприяють збереженню якості. Для това­рознавства важливими є останні, тому що на стадії обігу та реалізації необхідно зберегти товари та запобігти зниженню їх властивостей при товарорусі від виробництва до споживача. До основних факторів, які впливають на зберігання якості, належать: пакування, маркування, умови зберігання та транспортування товарів.

Найважливіші властивості товару можуть бути виражені кількісни­ми показниками, які вимірюються за допомогою відповідних інстру­ментів та приладів. Якби вся сукупність властивостей, які визначають якість товару, могла бути виражена кількісними показниками, то оці­нювання його якості не викликало б особливих труднощів. Однак ряд характеристик якості не піддається безпосередньому вимірюванню. У цих випадках застосовують органолептичні методи оцінювання якості за допомогою органів чуття (зору, слуху та навіть смаку). Ці методи застосовують з метою установлення факту відсутності або наявності зовнішніх дефектів.

Деякі показники якості товару можна перевірити тільки шляхом його випробування на відповідність НТД.

На складах (базах) або в торговій мережі товарознавчий аналіз у приймальному відділі проводиться візуальним оцінюванням маркіровки та упаковки, зовнішнім оцінюванням якості товару у відповідності з супровідними документами. Контроль показників якості здійснюють контрольно-аналітичні лабораторії, аптеки, а також НДІ, різні лабораторії, які мають на це дозвіл Державної інспекції з якості.

На підприємствах контроль якості продукції здійснюють відділи, технічного контролю (ВТК) або центральні заводські лабораторії, які мають на це дозвіл Державної інспекції з якості.

Державний нагляд за якістю продукції, упровадженням та дотриманням стандартів здійснює Держстандарт України.

У системі міністерств та відомств нагляд за дотриманням стандартів і якості продукції здійснює Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України.

На перевірену продукцію складається сертифікат (паспорт) якості, який підписується керівником контрольної служби.

Цілі і задачі дисципліни:

- покращання якості підготовки фахівців для виробничих підприємств, проектних та науково-дослідних установ фармацевтичної галузі відповідно до вимог вищої фармацевтичної освіти;

- забезпечення оволодіння студентами основ матеріалознавства, вивчення тари та методів стерилізації, пакування, маркування, транспортування на основі сучасних досягнень у галузі фармацев­тичних технологій виробництва лікарських препаратів;

- вивчення нормативно-технічної документації на лікарські препарати;

- вивчення асортименту фармацевтичних товарів, їх руху від постачальника до споживача та документації, яка їх супроводжує;

- вивчення умов зберігання фармацевтичних товарів за їх фізико - хімічними властивостями, фармакологічною дією, лікарською формою та агрегатним станом.

ЗАГАЛЬНА .ЧАСТИНА

Глава І