Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

4.3. Вимоги до позначення стандартів

Позначення Державного стандарту України складається з індексу (ДСТУ), реєстраційного номера присвоєного йому при затвердженні, і відокремлених тире двох останніх цифр року затвердження.

У позначенні Державного стандарту України, що входить до комп­лексу стандартів, у його реєстраційному номері перші цифри з крапкою визначають комплекс стандарту.

У позначенні стандарту на продукцію, що використовують тільки в атомній енергетиці, додається літера А, яку проставляють після двох останніх цифр року затвердження стандарту.

Позначення державного стандарту, що оформлений на підставі за­стосування аутентичного тексту міжнародного або регіонального стан­дарту і не вміщує додаткові вимоги, складається з індексу (ДСТУ), по­значення відповідного міжнародного або регіонального стандарту без зазначення року його прийняття і відокремлених тире двох останніх цифр року затвердження державного стандарту.

Приклад.

Державний стандарт України, що оформлений на підставі застосу­вання аутентичного тексту міжнародного стандарту 180 9591:1993, по­винен позначатися — ДСТУ 9591-93.

Галузеві стандарти розробляють на продукцію, послуги в разі відсутності державних стандартів України чи необхідності встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів.

Обов'язкові вимоги галузевих стандартів не повинні суперечити вимогам державних стандартів. Обов'язкові вимоги галузевих стандартів підлягають безумовному виконанню підприємствами, установами і організаціями сфери управління органу, який їх затвердив.

Підприємства, установи, організації, які не належать до сфері управління органу, який затвердив галузеві стандарти, але користуються ними під час виробництва та поставок продукції, повинні дотримуватись обов'язкових вимог галузевих стандартів.

Позначення галузевого стандарту складається з індексу (ГСТУ) умовного позначення міністерства (відомства) і реєстраційного номері що надається в порядку, встановленому у міністерстві (відомстві і відокремлених тире двох останніх цифр року затвердження стандарт

Приклад: ГСТУ21216-94.

Стандарти науково-технічних та інженерних товариств (спілок) розробляють у разі необхідності розповсюдження та впровадження систематизованих та узагальнених результатів фундаментальних і прикладних досліджень, одержаних у певних галузях знань чи сферах професійних інтересів.

Вимоги цих стандартів не повинні суперечити обов'язковим вимогам державних та галузевих стандартів.

Позначення стандарту науково-технічного та інженерного товари­ства складається з індексу (СТТУ), абревіатури науково-технічного та інженерного товариства і реєстраційного номера, що надається в поряд­ку встановленому в науково-технічному та інженерному товаристві (спілці, асоціації та іншому громадському об'єднанні), і відокремлених тире двох останніх цифр року затвердження стандарту. " Технічні умови — нормативний документ, який розробляють для встановлення вимог, що регулюють стосунки між постачальником (роз­робником, виробником) і споживачем (замовником) продукції для якої відсутні державні чи галузеві стандарти (або, в разі необхідності, конкретизації вимог зазначених документів).

ТУ розробляють у таких випадках:

  • за відсутності державних та галузевих стандартів (далі — стандартів) на розроблювану продукцію, послуги або за необхідності конкретизації їхніх вимог;

  • за необхідності доповнення та (або) посилення вимог, норм та правил чинних стандартів на дану продукцію, послуги.

ТУ розробляють на:

  • один конкретний виріб, матеріал, речовину, одну послуг і т. ін.;

  • декілька конкретних виробів, матеріалів, речовин і т. ін., групу послуг (групові технічні умови).

Термін введення в дію ТУ встановлює підприємство (організація) — розробник.

За погодженням із замовником (основним споживачем) допускається не обмежувати термін дії ТУ. У такому разі на титульному аркуші повинен бути надпис "Без обмеження терміну дії".