Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Третій етап

Перші дні початку мовлення станції мають бути розписані щодо проведення промо-акцій. Наприклад, у день першого ефіру всім автомобілістам можуть вручати наклейки на машини з логотипами радіостанції та партнерів, що дозволятиме водіям протягом місяця отримувати скидки на заправку бензином у рамках спільної промо-акції "Давайте спільно їхати і слухати". Наступні перші кілька днів ефіру, як і попередні, слід чітко відображати ту концепцію мовлення, яка була обіцяна громадськості. Саме з цього моменту ("завжди те, що обіцяємо - ми виконуємо") починає формуватися позитивний образ станції і в перших слухачів, і в потенційних рекламодавців.

Четвертий етап

"Розкрутка", про що свідчить досвід багатьох станцій, триває, як правило, до півроку. За цей час належить випробувати всі можливості реклами, ефірної та позаефірної промоції, знайти векторні напрями PR станції. Тобто має бути в основному виконаний промо-план станції на період "до і після старту", а також закладені розумні перспективи на майбутнє.

Третій крок просування станції – оцінювання ефективності варто розпочинати після завершення періоду "розкрутки" станції. Оцінювання ефективності просування слід проводити неодмінно, оскільки від цього залежить подальша результативність діяльності станції. Тільки тоді, коли під час "розкрутки" станції будуть якісно виконані завдання, які ставилися в період планування, можна говорити про ефективність стратегічного менеджменту й перспективи розвитку станції.

Чи є якісь критерії оцінювання ефективності просування станції протягом того чи іншого періоду її діяльності? Кожна станція їх складає самостійно, залежно від обраної програмної концепції, проведених маркетингових досліджень ринку, що й зазначається в бізнес-плані. Наприклад, "через півроку з часу першого ефіру станцію слухатимуть 0,5 відсотка мешканців міста, а знатимуть про неї 50 % з усіх опитаних" і т. д. Тобто кожна станція, проводячи рекламні промо-кампанії, повинна заздалегідь планувати їхню ефективність, яка впливатиме на зростання її рейтингу.

Помітним успіхом просування та "розкрутки" станції протягом шести місяців з часу першого ефіру вважається рейтинг у 2 % тих слухачів, які мають технічні, ситуативні й часові можливості чути цю станцію. Подальший успіх залежатиме від того як менеджери проводитимуть далі ефірну й позаефірну промоції, чи часто "запускатимуть хвилі" рекламних кампаній, який імідж здобуто в цільової аудиторії та рекламодавця, як здійснюватиметься господарська, програмна й громадська діяльність.

Питання для самоперевірки:

1. За яких умов з’явилися перші радіостанції у світі? Які проблеми були пов’язані з цим?

2. Охарактеризуйте стратегію створення і подальшого успішного функціонування радіостанції.

3. Назвіть етапи створення радіостанцій. Який з них ви вважаєте найскладнішим? Чому?

Використана література:

1. Багиров Э., Ружников В. Основы радиожурналистики: учебник / Э. Багиров, В. Ружников. – М., 1984. – 348 с.

2. Безчотнікова С. В. Технології сучасного комерційного радіомовлення: функціональний тип, формат, контент / С. В. Безчотнікова // [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/is/2011_13/Bezchotn.pdf

3. Владимиров В. М. Комерційна журналістика як галузь інформаційного бізнесу / В. М. Владимиров. – Луганськ: Східноукраїнський державний університет, 1995. – 145 с.

4. Гоян О. Я. Основи радіожурналістики і радіоменеджменту: підручник / О. Я. Гоян. – К. : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2004. – 190 с.

5. Гоян О. Я. Радіостанція як ділове підприємство: методика журналістської творчості : посіб. для студ. Ін-ту журн. – К. : Інститу журналістики, 2001. – 201 с.

6. Лизанчук В. Основи радіожурналістики : підручник / В. В. Лизанчук. – К.: Знання, 2006. – 689 с.

7. Омельяненко Ю. І. Телерадіомовлення України: шляхи становлення і розвитку / Ю. І. Омельяненко. – К., 1997. – 198 с.

8. Павленко Л. Інформаційні пріоритети сучасного мовлення закордонних радіостанцій в Україні// Радіожурналістика. – 2010. – № 9. – Ч. 2. – [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://www.lnu.edu.ua/faculty/jur/vypusk7/n9-2/tele-and_radio_journalism-9-2-18.pdf]

9. Радиожурналистика : учебник /Под ред. А. Шереля. – М.: Изд-во Московського ун-та, 2000. – 400 с.

10. Тхагушев И. Н. Современное радиовещание в системе средств массовой информации / И. Н. Тхагушев // Вестник Московского университета. – Сер. 10. Журналистика. – 1994. – № 6. – С. 3 –14.

11. Ширченко Я. Стан розвитку професійної етики вітчизняного телебачення і радіомовлення / Я. Ширченко // Наукові записки Інституту журналістики. – Том 13. – [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://journlib.univ.kiev.ua/index.php?act=article&article=1207