Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Передачі для молоді.

Українська молодь щоденно перебуває під впливом величезної кількості інформації. На молодий розум впливають інші ЗМІ, книги, кіно, різні форми особистого спілкування. Та інформація, яку отримують сучасні молоді люди, діє як позитивно, так і негативно.

На жаль, у період глобалізації Україна часто стає об'єктом інформаційної війни. Молодь – особливо вразлива аудиторія для інформаційної агресії, оскільки вона часто не має чітких моральних норм та духовно-етичних цінностей. Основні проблемами в результаті – байдужість, безкультурність, цинізм, агресивність.

Позитивним є впливом відзначаються радіохвилі, що несуть молодим слухачам доброту, високі моральні стандарти, здатність самостійно протистояти моральним збоченням.

Зразком якісною роботи в радіоефірі для молоді є продукція молодіжного радіо "Європа-Центр", радіоканалів "Культура", "Промінь". Основна тематика – це історія України, здобутки культури, літератури, мистецтва, народної моралі у контексті загальнолюдських ідеалів.

Передачі молодіжного радіо вирізняються щирістю, відвертістю ведучих, для яких не існує табу у виборі тем, відсутністю намагання згладити гострі кути, спрощеним, узагальнюючим підходом до життя, увагою і повагою радіожурналістів до тих, для кого вони працюють.

Літературно-драматичні передачі

Літературно-драматичні передачі виконують одну з найважливіших функцій у процесі інтеграції та само ідентифікації нашої історії, культури, традицій і звичаїв, пошани до української мови, особистісного самоствердження.

Важливим напрямом літературно-драматичних передач є пропаганда українського та зарубіжного мистецтва. Національне радіо має великі фонди, які зберігають літопис українського театру (голоси видатних українських акторів, радіоверсії театральних вистав).

Кращі зразки художньої літератури і драматургії несуть у собі величезний виховний і духовний потенціал, тож літературно-драматичні передачі дають прекрасні можливості творчого осмислення всієї сукупності художнього та інтелектуального багатства, створеного кращими представниками української і зарубіжної культури.

10. Музично-розважальні передачі

Важко, неможливо уявити нині світ без музики, без музичного мовлення. У музичних передачах використовують найрізноманітніші форми і жанри цього виду мистецтва: від народної пісні до опери, від концертів симфонічної музики до розважальних програм із використанням найсучасніших "біт", "рок", "диско" – всього того, що за міжнародною термінологією називається поп-музикою.

Музика міцно ввійшла у життя людей, досягає практично будь-якої аудиторії, долаючи державні кордони і мовні бар'єри. Музичні радіопередачі – одна з основних сфер естетичного, духовного виховання, формування художніх смаків.

Десятки різних музичних передач є у всіх програмах Національної радіокомпанії України. "Вечірня студія "Ліра" репрезентує різні аспекти музичного життя країни. На сторінках передачі постійно висвітлюється музичне життя Києва та інших міст України. Йдеться про нові концертні програми українських артистів, їхні гастролі, про нові твори українських композиторів. Гості студії "Ліра" – композитори, співаки, диригенти, музикознавці. Постійна рубрика передачі – "Музичний календар". У ній відзначаються ювілейні дати видатних музичних діячів. Різноманітна й жанрова палітра передачі, яка охоплює різні стилі класичної та сучасної музики.

"Співучі голоси України". Музичні програми під цією рубрикою розповідають про видатних співаків нашої країни. Тут звучать твори у виконанні майстрів минулого, використовуються їхні архівні записи, широко представлено і сучасне вокальне мистецтво України.

Одні музичні передачі розраховані на найширшу аудиторію, інші – на підготовлених слухачів, які хочуть розширювати свої знання з тих чи інших питань історії і теорії музики, виконавської майстерності тощо.

Широкий тематичний діапазон передач: ознайомлення з класикою, розповіді про видатних українських і зарубіжних композиторів, диригентів, майстрів вокального мистецтва, учасників різних естрадних груп, публіцистичні передачі про сучасну українську та зарубіжну пісню, шляхи розвитку музично-пісенної української культури, інформація про визначні події музичного життя в Україні та за кордоном, інтерв'ю з зірками української і зарубіжної естради тощо.

Однак у величезній кількості модних пісень і танцювальних мелодій, які щоденно звучать у передачах приватних радіоорганізацій, надто багато чужомовної не кращої якості продукції. Вона, як не прикро констатувати, породжує у частини української молоді псевдоестетичний конформізм, скептичне, а то й зневажливе, ставлення до національної музичної культури, агресивність. Це морально-психологічне явище пов'язане з тим, що музика, як і книжки, фільми, спектаклі, телепередачі, предмети побуту – все, що оточує нас, має інформаційно-енергетичні поля і взаємодіє з такими ж структурами людини, здійснюючи певний вплив. Ступінь та якість цього впливу залежить від рівня підсвідомої агресії будь-якого об'єкта.

Інформація, що викликає позитивні емоції, проходить у підсвідомість без перешкоди, укорінюється глибоко і зберігається досить довго. У зв'язку з тим, що підсвідомість працює, так би мовити, в автономному режимі, то може приймати інформацію самостійно і некритично. Талановиті твори, в тому числі і музичні, завжди несуть у собі заряд гуманізму, високих помислів, доброчинності, бо рівень їх підсвідомої агресії дуже низький.

Він практично не шкодить. Отже, митці впливають на підсвідомість слухачів.

Тому спілкуватися, працювати з великою аудиторією людей повинна людина з мінімальним рівнем підсвідомої агресії та максимальним наповненням любові, доброзичливості.

Особливо високий рівень агресії у так званій масовій культурі, що пропагує аморальність, жорстокість, вульгарність, зневагу, культ сили.

У полі дії цієї "культури" перебуває значна частина підлітків, юнацтва, молоді. Для них підсвідома агресія найнебезпечніша, бо перешкоджає формуванню здорових морально-духовних цінностей, високохудожніх, справжніх естетичних смаків, утвердженню національно-громадянської свідомості. Тому гігієна духовного життя підростаючого покоління повинна бути також у центрі уваги радіоорганізацій, що поповнюють ефір музично-розважальними передачами. Складність, передусім, полягає в тому, що треба навчитися поєднувати протилежні поняття: ідеалізм і матеріалізм, релігію і науку, логіку й інтуїцію, високу духовність і практицизм, сполучати національні та загальнолюдські почуття, постійну любов до світу і людей з різними повсякденними емоціями.