Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

"Talk" ("Розмовне радіо")

У форматі "Talk" розрізняють два субформати, які більшою чи меншою мірою фіксують вербальний (мовний матеріал), а саме:

"News/Talk" – новини, аналітика, різноманітні ток-шоу, до 50 відсотків телефонних розмов;

"All Talk" – суцільні розмовні шоу, обговорення найрізноманітніших проблем, інтерактивні опитування тощо.

Радіостанції, які працюють у форматі "News/Talk", мають (зокрема, у США) найбільший вихід рекламної продукції – до 15 хвилин за годину.

Варто зазначити, що у форматі "News/Talk" закладено тематичні характеристики радіомовлення, які є основою формування окремих типів радіопрог­рам у державному, комерційному або ж громадському радіоефірах України.

3. Комунальні радіоформати.

Комунальні формати можуть бути прибутковими на конкурентному радіоринку основних розмовних форматів, оскільки приваблюватимуть аудиторію за соціально-демографічними інтересами, а отже, зацікавлюватимуть рекламодавців, зорієнтованих саме на таких слухачів.

"Financial"

("Радіо фінансової, економічної та біржової інформації"")

Формат "Financial", його ще називають форматом фінансової, економічної та біржової інформації, на перший погляд, придатніший для телебачення, ніж для радіо. Фінансисти, біржовики, економісти та й самі журналісти більше схи­ляються до того, що візуальне сприйняття матеріалу на фінансову тематику (схеми, таблиці, графіки) є більш перспективним для цього формату. Текстові аудіоповідомлення з перевантаженням цифр, кодів, пунктів, індексів тощо без ілюстративної та зорової підтримки не мають достатньої віддачі аудиторії. І радіостанції, які обиратимуть цей формат, не дістануть популярності. Увесь парадокс може полягати в тому, що радіостанції як ділові підприємства, головною метою яких є знайомити слухачів зі "світом грошей" і вчити їх робити успішний бізнес, використовуючи цей формат, самі будуть фінансово збитковими.

Інший парадокс цього формату полягає в тому, що без фінансових новин не може обійтися майже жодна комерційна радіостанція. Короткі випуски інфор­маційних блоків'з фінансовими звітами, спеціальні програми бізнесової тематики, курси валют, ціни на ринку та інша інформація "про гроші" здатна не лише задовольняти в радіоефірі інтереси цільової аудиторії, а й привертати увагу спонсорів.

"Рublіс"("Громадське радіо")

Основу формату "Public" складає некомерційне мовлення, що є характерним для системи громадського радіо Як правило, громадські радіостанції за специфікою і наповненням формату "Publik" суттєво не відрізняються від комерційного мовлення – різноманітна музика й плюс мікси форматів "All News", "All Talk", "News/Talk". Окрім того, громадські радіостанції готують розширені блоки новин, інформаційно- аналітичні й аналітичні радіопрограми, які передусім стосуються суспільних запитів і громадських інтересів.

Розміщення реклами в ефірі таких станцій суперечить основному принципу громадського мовлення – захищати цінності, покладені в основу політичних, правових і соціальних структур демократичного суспільства. Тому рушійною фінансовою філософією таких станцій є пожертви, гранти, внески тощо.