Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkheologia1_kurs_ekzamen_Otvety.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
634.23 Кб
Скачать

52. Археологічні дослідження Херсонесу.

1827 г. Г. Крузе произвел первые раскопки «русской Трои». Регулярные исследования начались в 60-х годах XIX в. С 1888 г. первый К. К. Косцюшко-Валюжинич придал археологическим раскопкам систематический характер. В 1892 г. был открыт музей, носивший название «Склад местных древностей». Собранная им за двадцать лет раскопок уникальная коллекция послужила основой собрания. В 1925 г. в помещениях упраздненного монастыря св. Владимира, находящегося на территории Херсонеса, была развернута экспозиция. В 1978 г. решением Совета министров Украинской ССР Херсонесский музей преобразован в Государственный историко-археологический заповедник. Фонды заповедника насчитывают около 200 тыс. предметов. Здесь собраны коллекции античной и средневековой нумизматики, керамики, лапидарных памятников, стекла, украшений и др. Херсонес Таврический был основан во второй половине V в. до н. э. (422-421 гг.) переселенцами- колонистами, выходцами из древнегреческого города Гераклеи Понтийской, располагавшейся на южном побережье Черного моря. Развалины его - остатки оборонительных стен, жилых построек, общественных зданий, подвалы, колодцы, цистерны, примыкающее к нему кладбище и многочисленные сельские усадьбы за пределами города - лежат на территории современного Севастополя.

53. Стародавній Пантикапей.

Руїни античного міста Пантікапея знаходяться на вершині та схилах гори Мітрідат в центрі сучасної Керчі. Місто згадується в багатьох стародавніх джерелах.

Керч - місто в східній частині Криму на березі Керченської протоки (151300 жителів), місто-герой. Керч є одним з найдавніших міст світу, і в даний час на території знаходиться безліч пам'ятників історії та архітектури, що відносяться до різних епох та культур.

Пантікапей - це столиця Боспорської держави, що існувала в античну епоху на берегах нинішнього Керченського і Таманського півостровів. Назва Пантікапей, можливо, має іранське або фракійське коріння і означає в перекладі рибний шлях. Існує ще інша версія щодо назви. Вважають, що місто назвали на ім'я річки Пантікапей.

Невелика колонія Пантікапей в епоху розквіту Афін набула світового значення. Добробут Афін був тісно пов'язаний з пантікапейськими грецькими колоніями. Афіни пов'язані з Боспором і підтримували стосунки з ним. Ці стосунки позначаються не лише на культурному впливі, але і на внутрішньому устрої міста-держави.

Сліди процвітаючого міста знаходяться в центральній частині сучасної Керчі на горі Мітрідат. Таємничі руїни, старовинні речі, які можна було зустріти буквально на кожному кроці, здавна приваблювали погляди до цих місць освічених людей.

За античними масштабами Пантікапей був великим містом і займав в період розквіту до ста гектарів. Різні люди прибували морем і милувалися пагорбом акрополя з білокам'яними храмами на вершині. На схилах гори на широких терасах красувалися багаті палаци.

За роки розкопок, була зібрана різноманітна колекція амфорного матеріалу, клейм, розписної кераміки всіх типів, монет, знайдено низку безцінних епіграфічних документів, релігію, культуру Боспору. Зараз це самий гарний музей міста - Історико-археологічний. Це один із найстаріших музеїв країни. Він створений в 1826 р. як старовинний музей. Його експонатами стали археологічні знахідки, отримані при перших же археологічних розкопках. На горі Мітрідат для музею було побудовано спеціальне приміщення, що відтворює афінський храм Тезея і зруйноване в Кримську війну при бомбардуванні міста англійськими кораблями. При розкопці тут також знайдено багато прекрасних художніх виробів з дорогоцінних металів, особливо із золота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]