Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія конспект лекцій.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
565.25 Кб
Скачать

Суспільні рухи та їх роль

Громадські рухи це організовані колективні зусилля людей, що прагнуть затримати або посприяти яким-небудь змінам в суспільстві. Вони об’єднують людей, що демонструють політичну та громадську активність та стурбовані тим, що існуючі партійні структури не можуть забезпечити якісні позитивні зміни.

Громадські рухи виконують наступні функції:

Представницьку – репрезентує свої інтереси в владних структурах суспільства;

Соціального контролю – коли довіра до влади падає і виникає потреба в контролі за можновладцями;

Соціокультурна функція – прилучається до політичної культури, до політичного життя, до вирішення громадських справ;

Опозиційна функція – опонування офіційним органам і установам;

Міжнародні суспільні рухи: всесвітній рух прибічників миру об’єднує 200 національних організацій зі 140 країн, Екологічна організація “Грінпіс”, Правозахисне об’єднання “Хельсінкській союз”, Міжнародна амністія, Міжнародна спілка студентів; Всесвітня федерація демократичної молоді. Суспільні рухи в Україні. Існує приблизно 5000 асоціацій, спілок, фондів, 700 суспільних об’єднань заявляють, що вони є загальноукраїнським, 126 зареєструвало свої статути в Мін’юсті України, 100 об’єднань і товариств створено на етнічній основі.

Суспільні рухи значно пом’якшують стан громадянського суспільства, знімають в ньому за політизованість, обмежують домінуючу роль політики, перешкоджають претензіям політиків на провідну всеохоплюючу роль в суспільстві

Сутність та функції виборів.

Вибори:

  • це політичний процес в якому люди можуть відчути себе повноцінними суб’єктами влади та зробити для влади соціальне замовлення.

  • це торжество універсалізму права і законності. Реальний процес реалізації громадянами своїх конституційних прав, щодо захисту своїх інтересів.

  • це активний спосіб формування нової політичної культури на демократичних засадах толерантності, взаємоповаги, добропорядності та людяності.

  • Це прекрасна школа політико правового всеобучу та ефективна форма громадянського виховання.

  • Це конкретна форма соціального діалогу між різними політичними силами, в ході якого досягається консенсус.

  • Це змагання політичних уподобань та переваг, що забезпечують суспільний прогрес.

  • Це особливий спосіб селекціонування нових політичних лідерів та нових привабливих ідей

  • Це конкретна форма реалізації політичного плюралізму.

  • Це безліч підходів та багатовимірність уявлень, що забезпечують засади громадянського суспільства, здатного існувати в мирі та злагоді.

Функції виборів:

Конструктивна функція – створення представницьких органів влади та управління, послаблення соціальної напруги.

Програмна функція – доведення до відома широкого кола виборців партійних програм та їх конкуренція. Формування державної програми на засадах програми партії чи блоку, що перемогла на виборах.

Контрольна функція – створення представницьких органів, які контролюють діяльність уряду та виконавчих структур. Затвердження інституту соціального контролю, який створюється в результаті перемоги на виборах коаліції та опозиції.

Артикуляційна функція – об’єднання інтересів різних соціальних груп та досягнення суспільного консенсусу. Створення умов для реалізації різно векторних інтересів населення.

Інтеграційна функція – об’єднання більшості громадян навколо доктрин і платформ переможців виборчого процесу.

Комунікативна функція – установлення безпосередніх контактів між громадянином та виборною особою. Установлення зворотного зв’язку між громадянами та владою, виникнення між учасниками виборчого процесу довірливих відносин.

Генеративна функція – дієвий спосіб формування політичних еліт, політичних лідерів, стимулювання змін, що прискорюють соціальний розвиток.