Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATUATUKA_MATERIALU_STUDENTAM.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

Види документів

Документами карткової системи, які заповнюються в органах прокуратури і внутрішніх справ, є:

– форма № 1 (статистична картка на виявлений злочин);

– форма № 1.1 (статистична картка на розкритий злочин чи інші наслідки розслідування);

– форма № 2 (статистична картка на особу, яка вчинила злочин);

– форма № 3 (статистична картка про рух кримінальної справи);

– форма № 4 (статистичний талон на злочин, за вчинення якого особі пред’явлено обвинувачення);

– форма № 6 (статистична довідка про судимість);

– спискова форма — журнал обліку злочинів, кримінальних справ (протоколів) і осіб, що вчинили злочин.

Первинні облікові документи повинні містити єдині реквізити як необхідну умову для їх автоматизованої обробки на всіх рівнях і зіставлення статистичних показників при їх аналізі і оцінці. Забороняється вносити в названі статистичні картки будь-які зміни і доповнення. Документи первинного обліку злочинності можуть змінюватися і доповнюватися тільки за спільним рішенням МВС і Генеральної прокуратури України.

Злочини реєструються в органах внутрішніх справ. В обліково-реєстраційних підрозділах органів внутрішніх справ ведуться контрольні журнали по кожному району, місту, лінійному органу окремо. Це здійснюється для контролю за своєчасним надходженням первинної облікової інформації, підбору окремих відомостей про злочини і наслідки їх розслідування та для інших довідкових завдань.

Документи первинного обліку за формами №№ 1, 1.1,2, З, 4 та 6 підлягають зберіганню в обліково-реєстраційних підрозділах протягом одного року після складання на їх підставі статистичної звітності про злочини і осіб, які вчинили злочин за минулий рік, за умови, що по справах, які були надіслані з обвинувальним висновком до суду, в обліково-реєстраційний підрозділ надійшла із суду статистична Довідка про розгляд справи судом (форма № 6).

Документи первинного обліку на нерозкриті злочини, по яких справи зупинено за п.п. 1, 3 ст. 206 КПК, зберігаються у спеціальній картотеці обліково-реєстраційного підрозділу до розкриття злочину або закриття справи на підставі, що виключає кваліфікацію діяння як злочину.

Статистичні картки залежно від форми складаються з розділів: форми №№ 1 та 3 — з двох; форма № 1.1 — з п’яти, форми №№ 2 та 4 — з трьох. Розділ 1 усіх карток заповнюються співробітником по обліково-реєстраційній роботі органу внутрішніх справ.

Пункти 1, 2 та розділ 2 усіх карток, а також розділи 3 та 4 картки форми № 1.1 заповнюються прокурором, слідчим або працівником органу дізнання на підставі фактичних даних, які містяться в кримінальній справі, або протокольного провадження, підготовленого відповідно до ст. 426 КПК України.

Розділ 3 карток форм № 2 та № 4 та розділ 5 картки форми № 1.1, у тому числі й по справах органів прокуратури, заповнюються начальником міськрайліноргану внутрішніх справ на підставі необхідної інформації про конкретний злочин, яка є в його розпорядженні.

Усі необхідні записи в картках повинні виконуватися ручкою, розбірливо і без скорочень. При цьому прізвище, ім’я та по батькові особи, яка вчинила злочин, записують друкованими літерами російською мовою. Прізвища осіб, які підписали документи первинного обліку, слід вказувати повністю і чітко.

Статистичні картки заповнюються негайно після прийняття відповідно до чинного законодавства того чи іншого рішення про злочин і особу, яка його вчинила. Слідчі та працівники органу дізнання після прийняття того чи іншого процесуального рішення повинні протягом доби представити прокурору для підписання картки первинного обліку разом з кримінальною справою або матеріалом з протоколом та копіями процесуальних документів, представлення яких до прокуратури передбачено законом.

При підписанні карток прокурор повинен перевірити відповідність даних в картках матеріалам справи, протокольного провадження. Підписані прокурором картки негайно передаються із прокуратури безпосередньо співробітнику міськрайліноргану внутрішніх справ, на якого покладена обліково-реєстраційна та статистична робота.

Співробітник по обліково-реестраційній та статистичній роботі зобов’язаний перевірити в картках правильність дублювання відомостей відповідних пунктів цифровими індексами, які розміщені в графоклітках з правого боку карток, та

правильність заповнення даних, які відмічаються в картках за довідниками, зробити відповідні відмітки у документах первинного обліку. Протягом доби з моменту одержання карток співробітник по обліково-реєстраційній та статистичній роботі повинен зробити в журналі обліку злочинів, кримінальних справ (протоколів) і осіб, які вчинили злочин, необхідні записи і надіслати усі документи безпосередньо до обліково-реєстраційного підрозділу, як правило, до інформаційного бюро обласного управління внутрішніх справ.

Слідчий і працівник органу дізнання одночасно із заповненням картки за формою № 1 на виявлений злочин одержують у міськрайліноргані внутрішніх справ порядковий номер справи. Слідчий прокуратури одержує порядковий номер справи, порушеної і прийнятої ним до провадження, у прокуратурі.

Повнота і достовірність записів у журналі обліку злочинів, їх відповідність змісту обліково-реєстраційних документів повинні систематично перевірятися начальником міськрайліноргану внутрішніх справ, а також обліково-реєстраційними підрозділами при перевірках стану обліково-реєстраційної роботи і проведенні звірень облікових даних за звітний період.

Цей журнал є підставою для складання у міських, районних та лінійних органах внутрішніх справ щомісячних (наростаючим підсумком) відомостей про зареєстровані, розкриті та нерозкриті злочини з метою їх аналізу і використання у практичній роботі по організації боротьби зі злочинністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]