Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATUATUKA_MATERIALU_STUDENTAM.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

6. Статистичне вивчення та прогнозування попиту населення на товари і послуги

Корінне поліпшення торгового обслуговування населення безпосередньо пов'язане з вдосконаленням комерційної діяльності в торгівлі, зростанням ефективності та якості роботи в галузі вивчення та прогнозування попиту, з підвищенням наукового рівня економічного обґрунтування заявок та замовлень. Предметом вивчення попиту (а в більш широкому понятті — кон'юнктури) є процес торгівлі на тому чи іншому етапі. При цьому ставиться завдання не тільки вивчити стан ринку, але й завбачити ймовірний характер його подальшого розвитку, оцінити дії різних факторів, що формують торговельну кон'юнктуру або попит для прийняття обґрунтованих рішень по ефективному керуванню ринками. Розробка таких прогнозів має грунтуватись як на якісному, так і на кількісному аналізі закономірностей розвитку попиту.

Роботу по прогнозуванню попиту проводять у кілька етапів. На першому етапі прогнозують структуру реалізованого попиту, яка за своїм обсягом і складом повинна відповідати структурі роздрібного товарообороту. На другому етапі проводять оцінку обсягу та структури нереалізованого попиту, який зумовлений недостатньою кількістю товарів на ринку або невідповідністю за асортиментно-якісним складом вимогам покупців. На третьому етапі одержані прогнозні оцінки структури реалізованого попиту коригуються по показниках нереалізованого попиту, тобто визначають обсяг та структуру дійсного попиту населення у прогнозному періоді. Під дійсним розуміють попит, зумовлений сумою грошових коштів, які населення пред'явить для покупки товарів за наявності їх у магазинах і повній відповідності вимогам покупців.

Для прогнозування структури попиту можуть бути використані методи економіко-статистичного моделювання. Короткостроковий прогноз може бути одержаний з досить надійними результатами шляхом екстраполяції середньорічних середньодушових приростів попиту, середніх темпів зростання середніх змін частки продажу товару у товарній групі та інших показників. Застосування цих найпростіших методів дозволяє значно прискорити розрахунки, одержати кілька варіантів прогнозу та, оцінивши їх за допомогою критеріїв математичної статистики, вибрати найбільш надійний результат. Слід пам'ятати, що надійний прогноз попиту можна одержати лише правильно підібравши первісну форму рівняння, що описує тенденцію динамічного ряду.

Однак слід урахувати, що в рішенні завдань прогнозування, особливо короткострокового, дозволені незначні відхилення теоретичних значень від емпіричних. При вивченні кон'юнктури торгівлі має значення не стільки достовірність кількісних параметрів прогнозу попиту, скільки встановлення основних тенденцій розвитку попиту, виявлення та оцінка сили впливу окремих факторів, особливо негативних, для своєчасного прийняття заходів по послабленню їх впливу та поліпшенню задоволення попиту.

Для виявлення та одержання кількісної оцінки факторів, що визначають попит, поряд з формами статистичної звітності по торгівлі використовують дані соціологічних обстежень, матеріали кон'юнктурних нарад та оптових ярмарок, виставок-продажів і конференцій покупців, а також дані спеціальних спостережень та досліджень, що їх проводять відділи по вивченню кон'юнктури та попиту міністерств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]