Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATUATUKA_MATERIALU_STUDENTAM.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

6. Показники статистики вищих і середніх спеціальних навчальних закладів

З розвитком науково-технічного прогресу відбувається удосконалення спеціалізованих ланок системи народної освіти — середніх спеціальних та вищих навчальних закладів.

Статистика вищих та середніх спеціальних навчальних закладів вивчає їх наявність, проводить групування навчальних закладів за галузевими типами (групами).

Вищі навчальні заклади складають статистичну звітність, за даними якої статистика в розрізі окремих факультетів, спеціальностей визначає виконання плану прийому як відношення прийнятих до плану прийому. Аналізує структуру абітурієнтів, а також прийнятих у вуз залежно від виду закінченого ними навчального закладу, вивчає соціальний склад студентів. Обчислюються показники забезпеченості навчальною та підсобною площами. Ці показники в ході аналізу слід порівнювати з нормативними. Визначається забезпеченість студентів гуртожитками як відношення проживаючих у гуртожитку до чисельності студентів, які потребують гуртожитку; забезпеченість місцями в підприємствах громадського харчування та інші характеристики.

Статистика вивчає рух студентів за навчальний рік, визначаючи структуру за джерелами прийому, та вибуття за причинами, а також відносні їх характеристики. Коефіцієнт прийому розраховують як відношення чисельності студентів, які прибули за навчальний рік (не враховуючи заново прийнятих у вуз на початку року), до чисельності студентів на кінець навчального року. Коефіцієнт вибуття (відсіву) розраховують як відношення студентів, що вибули за звітний рік у зв'язку з переводом на інші форми навчання, в інші вузи та за неуспішність, до чисельності студентів на початок навчального року.

Враховуючи рух студентів, обчислюють їх середньорічну чисельність.

Підсумки навчального року у вузі характеризують абсолютними (чисельність студентів, які допущені до екзаменаційної сесії, які склали екзамени на «відмінно») та відносними величинами. Так, коефіцієнт допущених до екзаменаційної сесії розраховують як відношення чисельності студентів, які допущені до сесії, до чисельності студентів на початок екзаменаційного періоду. Коефіцієнт переведення на інші курси — це відношення переведених студентів на старший курс до чисельності студентів даного курсу на початок екзаменаційного періоду. Визначають частку студентів, які здали екзамени на «відмінно», «відмінно» та «добре» і інші оцінки в загальній чисельності студентів, які з'явились на екзамен; частку студентів, які залишені на другий рік, в чисельності студентів на початок переводних екзаменів і ін. Аналогічно вивчають підсумки захисту дипломних проектів та складання державних екзаменів.

Середні спеціальні навчальні заклади складають статистичну звітність. Зміст цієї звітності приблизно збігається зі звітністю вузів і, отже, дає можливість розрахувати розглянуті вище показники.

Характеристикою розвитку вищої та середньої спеціальної освіти в країні виступає показник чисельності студентів вищих навчальних закладів і тих, хто навчається в середніх спеціальних навчальних закладах, на 10 тис. чол. населення та випуск спеціалістів з вищою та середньою спеціальною освітою на 10 тис. чол. населення.

З метою більш глибокого вивчення окремих явищ в статистиці вищих та середніх спеціальних навчальних закладів проводять спеціально організовані спостереження по більш широкій, ніж в звітності, програмі. Наприклад, вивчення науково-педагогічних кадрів вищої школи і ін.

Періодично в статистиці проводять одноразові обліки чисельності і складу фахівців, які мають середню спеціальну освіту (форма № 9-ср) або вищу освіту (форма № 9). Звіти по цих формах складають всі підприємства, установи, організації, які мають фахівців. До фахівців відносять працівників, які мають дипломи про закінчення вищого або середнього спеціального навчального закладу або прирівняних до них навчальних закладів. В звітності виділяють більш як 20 груп фахівців.

Статистика вивчає наявність, склад за спеціальностями, статтю як всіх фахівців, так і молодих, тобто тих, які закінчили навчальні заклади за три роки до звітного періоду. Молоді фахівці вивчаються також за формами навчання.

Фахівці з вищою або середньою спеціальною освітою можуть бути зайняті на посадах, які не потребують відповідної освіти. Статистика вивчає використання усіх фахівців і в тому числі молодих за спеціальностями і формами нявчання. З цією метою визначають коефіцієнт фактичного використання фахівців з вищою освітою (аналогічно з середньою спеціальною освітою), як відношення чисельності фахівців, які працюють на посадах, що потребують вищої освіти, до чисельності всіх фахівців з вищою освітою. Визначають також частку фахівців, які працюють робітниками, в чисельності всіх фахівців.

Потребу в фахівцях на підприємстві (в організації) розраховують відповідно до штатного розпису. Не всі фахівці з вищою освітою, які зайняті на посадах, що потребують вищої освіти, працюють відповідно до одержаної спеціальності по диплому. Наприклад, економіст-статистик (група 17 спеціальність 06.07) займає посаду бухгалтера (спеціальність 06.08) тощо. Може бути вивчено використання фахівців відповідно до штатного розкладу, проведене їх групування по профільних суміжних та інших спеціальностях. Профільні — це такі, коли номер групи та спеціальності по диплому і посади, яку займає, збігаються. Якщо збігаються тільки номери груп, то це будуть суміжні спеціальності. Решта спеціальностей е іншими. Такі дані дозволяють дати більш глибоку характеристику використання фахівців, розрахувати їх недостаток (надлишок) по окремих спеціальностях. Проте подібний аналіз, а також розрахунки прогнозу фахівців по спеціальностях потребують спеціально проведених обстежень.

Прогнозні розрахунки підготовки фахівців вищої кваліфікації дають можливість розрахувати перспективну потребу в них суспільства і необхідні витрати на їх підготовку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]