Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATUATUKA_MATERIALU_STUDENTAM.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

3. Показники статистики побутового обслуговування населення

Складовою частиною загальної проблеми підвищення добробуту трудящих є розвиток галузі побутового обслуговування населення, що має першочергове значення в усуспільненні домашньої праці.

Для вивчення побутового обслуговування населення статистика галузі розробляє і використовує систему показників, що характеризує різні сторони діяльності підприємств служби побуту. Вона розглядає перш за все обсяг реалізації побутових послуг, їх якість, трудові ресурси та їх використання на підприємствах служби побуту, продуктивність праці, заробітну плату, основні фонди, енергетичне та виробниче устаткування. Статистика вивчає також собівартість побутових послуг, фінансові результати діяльності підприємств побутового обслуговування населення.

Під побутовими послугами розуміють корисний результат діяльності організацій, підприємств, що виражений у формі послуг. Перелік послуг, що надаються населенню, постійно розширюється. Зараз він становить, більш ніж 800 найменувань. На побутове обслуговування припадає приблизно 1/4 обсягу всіх платних послуг. У практиці обліку побутові послуги класифікують за певними ознаками. Наприклад, виходячи із відношення до створення національного доходу побутові послуги підрозділяють на матеріальні та нематеріальні. За призначенням виду, процесу надання відрізняють 12 підгруп побутових послуг: ремонт та пошиття одягу, взуття, трикотажних виробів, ремонт Житла, меблів, побутових приладів, хімчистка — матеріальні послуги; послуги лазень, перукарень, прокатних пунктів, фотолабораторій — нематеріальні.

Головним показником статистики побутового обслуговування населення є обсяг реалізації побутових послуг і продукції. Хоч випуск продукції не характерний для підприємств служби побуту і в ході поліпшення організації виробництва послуг, збільшення випуску та підвищення якості виробів легкої промисловості — зменшується. При вивченні діяльності підприємств галузі важливе значення має їх вимір, який здійснюється в натуральних, вартісних та трудових одиницях. Натуральні показники різні для різних галузевих груп і відображують спеціалізацію підприємства побутового обслуговування. Такі послуги, як хімчистка, фарбування одягу, прання білизни, вимірюються в кілограмах, індивідуальне пошиття та ремонт взуття — в парах, пошити одягу — в штуках.

Вартісні показники можна обчислити як за вартістю надання (обробки), так і за повною вартістю (з урахуванням вартості сировини та матеріалів). До основних показників по групі матеріальних побутових послуг відносять також товарооборот, в який включають повну вартість послуг та продукції.

Зростаючі вимоги населення до якості побутових послуг зумовлюють необхідність систематичності статистичного вивчення якості побутового обслуговування населення. Поліпшення якості побутових послуг та обслуговування забезпечує значну економію суспільної праці, бо потреби населення можуть бути задоволені меншою їх кількістю. При цьому вивчення якості має провадитись в числовому вигляді. Статистика якості побутових послуг та обслуговування характеризує якість по місцю надання (виробнича) та при споживанні (споживча).

Виділяють одиничні, комплексні та узагальнюючі показники якості, які використовуються для оцінки побутової послуги, рівня якості обслуговування.

Одиничні показники відображують окремі властивості послуг та продукції — експлуатаційні та споживчі (точність, потужність, розмір, відповідність моді, виделка та ін.).

Комплексні показники характеризують такі властивості послуг, як технологічність, безпечність, зручність в експлуатації, рівень стандартизації та уніфікації. Вона беруть до уваги взаємозв'язок властивостей побутових послуг. Однак використання цих показників викликає значні труднощі внаслідок великої кількості функціональних залежностей.

До узагальнюючих показників відносять питому вагу прогресивних видів послуг, що користуються підвищеним попитом населення, а також показники комплексності (набору) послуг та витрат часу споживачів на їх одержання.

Статистичне вивчення якості побутових послуг та обслуговування охоплює також питання, пов'язані з контролем якості виконання технологічних процесів та операцій по одержанню послуг, вивченням причин повергнення виробів, скарг споживачів, термінів виконання послуг. Завдання такого вивчення — дати узагальнюючу характеристику та провести системний статистичний аналіз. Без системного підходу аналіз втрачає свою цільність і може перетворитися в набір думок щодо окремих сторін якості побутового обслуговування населення.

При укрупненні та спеціалізації виробництва деяких видів й послуг можливе використання різних видів стати стичного контролю, який розглядається як науково обґрунтована оцінка якості при мінімальній кількості об’єктів, що контролюються. Більшість порушень у ході процесу виробництва виникають під дією великої кількості факторів, що діють незалежно один від одного, тобто створюють умови, що е типовими для нормального розподілу. Після встановлення правомірності опису емпіричного розподілу певним законам знаходять конкретні допустимі межі параметру, що належить контролювати. Додержання цих меж із заданим рівнем імовірності гарантує від появи порушень, Статистичний контроль дозволяє оперативно виявити порушення в технологічному процесі й прийняти заходи щодо попередження дефекту.

Як було вказано раніш, показником якості побутового обслуговування е також додержання підприємством встановлених строків виконання замовлень. При цьому вивчається час обслуговування замовника (витрати часу на оформлення та одержання замовлення). Результатні вибіркових обстежень порівнюють з раціональними (за нормами) витратами часу, що пов'язано з удосконаленням режиму роботи підприємства та приймальній пунктів.

При вивченні повернень неякісних виробів одночасно з абсолютним показником витрат від повернень обчислюють також відносний показник — питому вагу втрат від повернень в загальному обсязі реалізації побутових послуг та продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]