Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМПС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
669.7 Кб
Скачать

25 Конституція України про функціонування та розвиток мов в Україні.

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.

Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Стаття 11. Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

Стаття 12. Україна дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за межами держави.

З Розділу II

Стаття 24. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Стаття 53. Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

Стаття 103. Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п'яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.

З Розділу ХII

Стаття 148.Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи за фахом не менш як десять років, проживає в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою.

26 Державна мова та її функції.

Державна мова – це мова більшості корінного населення країни, яка є узаконена Конституцією.

Закон про мови формально набув чинності від 1 січня 1990 року, але й досі не виконується. Держава повинна дбати про те, щоб не виникала невідповідність між декларуванням державності мови і реалізацією цього статусу.

Ст.10. Державною мовою в Україні є укр.мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування укр.мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання й захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Ст.12. Україна дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за її межами.

Функція науки

Наукові знання є фундаментом цивілізації і головним двигуном прогресу держави. Різні національні мови - це різні способи або дороги до однакового змістом всіх наук і світових знань. І тут постає головне питання: якої якості ці дороги? Якість будь-якої мови грунтується нафункціональних можливостях цієї мови і на обсязі слів, які суворо підпорядковані єдиним правилам і взаємопов'язані в загальну систему мови. Тут необхідно викласти деякі лінгвістичні функції російської мови.

Функція освіти

Наукові знання за допомогою освітньої системи держави (школи, університети) передаються за допомогою мови в мислення людини, отже, мова також виконує функцію освіти і освіти в суспільстві.

Функція закону

Державна мова здійснює передачу змісту законів кожному громадянину держави і створює єдине правове поле у ​​свідомості суспільства.

Функція ідеології та моралі

Зараз, коли економіка переживає кризу, і в Казахстані голодують люди, перед нашою державою стоїть найгостріша завдання згуртувати і з'єднати різнокласових і багатонаціональне суспільство, і поставити перед ним єдині смислові завдання.

Функція міжнаціональної злагоди

В даний час Казахстан - це СРСР в мініатюрі, тобто принцип співіснування на одній території залишився таким же - союз 15 великих національностей і до 50 дрібних, а зменшилася тільки кількісна пропорція народів у порівнянні з СРСР.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]