Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1639
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

Класифікація харчових продуктів з урахуванням їх лікувальної дії

1 група Продукти, що забзпчують щадний вплив на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.

До таких продуктів відносяться: крупи для дитячого і дієтичного харчування, гомогенізовані овочеві і фруктові консерви, дієтичні плодоовочеві, м'ясні і рибні консерви, булочки зі зниженою кислотністю, енпіти для зондового годування.

Показанями до призначення таких продуктів є: захворювання шлунково-кишкового тракту, щелепно-лицеві травми, стан після операцій на шлунку та кишках. Механічне щадіння досягається високим ступенем подрібнення.

2 група Продукти, що характеризуються низьким вмістом натрію (безсольові продукти).

До цієї групи відносять: хліб і безсольові (ахлоридні) сухарі, різноманітні солезамінники (хлорид калію або амонію, санасоль, сальнотрекс).

Показання для призначення: гіпертонічна хвороба 1-2 ступеня, гострі і хронічні нефрити, недостатність кровообігу 1-2 стадій, нефропатії вагітних, тривале лікування кортикостероїдами.

3 група Продукти з наповнювачами, що мають низьку енергетичну цінність.

До таких продуктів відносяться білково-висівковий хліб (енергетична цінність знижена на 15-30%, вміст вуглеводів - у 3 рази), продукти з метилцелюлозою (для заміни до 40% вершкового масла або сметани в масляних і сметанних сумішах, а також вершково-масляних кремах), аерин (кисло-молочний напій із знежиреного молока з фруктово-ягідними наповнювачами).

Показання для призначння: цукровий діабет, з ожирінням і хронічними закрепами.

4 групаПродукти із зниженим вмістом жирів.

До цієї групи відносять: молочні продукти (масло “Бутербродне”, сметана дієтична 10% жирності, кефір знежирений) і продукти з підвищеним вмістом поліненасичених жирних кислот (масло вершкове “Дієтичне”, що містить 25-30% рослинної олії, маргарин молочний дієтичний “Здоров'я” та ін.).

Ці продукти рекомендуються для профілактики атеросклерозу, ішемічної хвороби серця й ожиріння.

5 групаПродукти з модифікованим вуглеводним компонентом.

Це велика група дієтичних продуктів — цукрозамінники (сорбіт, ксиліт, фруктоза, сахарин), а також компоти, кондитерські вироби та фруктово-ягідні соки, що виготовлені на їх основі.

Ці продукти використовують, насамперед, у харчуванні хворих на цукровий діабет та ожиріння.

6 групаБезбілкові продукти, що імітують хлібо-булочні вироби, крупи, желеподібні десертні страви.

Як замінник білків використовують кукурудзяний або амілопектиновий крохмаль. Призначають хворим із хронічною нирковою недостатністю.

7 група Дієтичні продукти, збагачені мікроелементами та вітамінами.

До цієї групи відносять продукти, що збагачені йодом (кондитерські вироби з морською капустою, йодована сіль та ін.), фтором, вітамінами, дієтичні продукти з пастою “Океан”, кукурудзяно-солодовим екстрактом і сухою білковою сумішшю.

Збагачення раціону додатковими харчовими чинниками

Відповідно до медичних показань, що враховують підвищену потребу хворого організму в тих або інших незамінних чинниках харчування, окремі лікувальні раціони повинні додатково збагачуватися певними харчовими речовинами, до числа яких відносяться вітаміни, мінеральні елементи і ліпотропні речовини.

Вітаміни

При деяких захворюваннях потреба в окремих вітамінах істотно зростає. В результаті патологічного порушення всмоктування або обміну вітамінів може розвинутися вітамінна недостатність. Всі щадні дієти, як правило, бідні на водорозчинні вітаміни С, В1, В2, РР, які втрачаються в процесі виварювання або подрібнення продуктів.

Таким чином, більшість лікувальних раціонів потребує збагачення тими чи іншими вітамінами. Найбільш фізіологічним засобом вітамінізації лікувальних раціонів є введення до їх складу продуктів, що багаті на відповідні вітаміни. При цьому вітаміни потрапляють в організм у природному вигляді. Отже, практично виключається можливість виникнення гіпервітамінозів і порушення збалансованості вітамінних компонентів. Синтетичні вітамінні препарати призначаються з лікувальною метою, як правило, в тих випадках, коли необхідно створити високу концентрацію певного вітаміну або комплексу вітамінів в організмі.

Джерелом вітаміну С є сирі овочі і зелень (болгарський перець, капуста, салат, зелена цибуля, зелень петрушки та кріп), багато фруктів і ягід, овочеві і фруктові соки, цитрусові (особливо лимони), відвари плодів шипшини та сушеної чорної смородини.

У тих випадках, коли введення в раціон природних вітаміноносіїв не забезпечує необхідного вмісту в ньому вітаміну С, відповідно до спеціальних розпоряджень органів охорони здоров'я проводиться С-вітамінізація готової їжі аскорбіновою кислотою.

Вітамін В1, як і інші вітаміни групи В, у відносно великих кількостях міститься у вівсяних пластівцях, висівках злакових рослин і дріжжах. Крім того, багатими на зазначну групу вітамінів є такі харчові продукти, як нирки, печінка, яловиче м'ясо і риба.

У лікувальному харчуванні для збагачення раціонів вітамінами групи В широко використовують дріжджовий напій і таблетовані дріжжі з кальцієм.

Харчовими джерелами жиророзчинного вітаміну А є печінка, особливо печінка тріски, жовток курячого яйця і вершкове масло. Каротин, що в організмі перетворюється на вітамін А, міститься в таких продуктах рослинного походження, як морква, зелена цибуля, шпинат, помідори, апельсини, абрикоси.

Вітамін Е (токоферол) у значних кількостях міститься в нерафінованих рослинних оліях і виділеному з них концентраті фосфатидів, що також використовується в ході організації лікувального харчування.