Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практикум з педагогічної майстерності

.pdf
Скачиваний:
36
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
1.28 Mб
Скачать

називають нормативними, оскільки вони визначають­ прогрес учнів під час формування нових знань і навичок.

Достовірність і надійність – оцінка діяльності повинна бути до стовірною та надійною. Достовірне оцінювання має вимірювати очікувану діяльність відносно до навчальних завдань з предмета і результатів. Саме це розуміється під достовірністю. Крім того, завдання мають надійно вимірювати роботу учнів для того, аби однаково оцінювати діяльність незалежно від того, де й ким проводиться­ оцінка.

Численні методи оцінювання – використання достовірного оцінювання для оцінки діяльності опирається на комплексні та різноманітні методи. До них належать оцінка на основі самооцінки­ , оцінки колегами тощо. Когнітивні (пізнавальні) класні види завдань­ (здебільшого, письмові контрольні роботи – дуже рідко і лише якщо стосуються застосування учнями цих навичок у реальній­ роботі) використовуються спільно з оцінкоюпрактичноїроботи­ влабораторії,майстерніабонавиробництві.Діяльність учні можуть продемонструвати різними способами – демонструючи навичку, проводячи презентацію, навчаючи інших тощо.

Повідомлення про всі аспекти оцінювання – для ефективного­ про-

ведення достовірного оцінювання слід повідомляти мету контрольного завдання та чітко пояснювати критерії оцінки. План оцінювання дорослих учнів має передбачати їхню участь у розробці­ плану, відповідної шкали та критеріїв.

Не бійтесь експериментувати з різноманітними засобами. Запитуйте­ учнів, як би вони хотіли, щоб їх оцінювали. Використовуйте­ їхні коментарі для дослідження різних засобів і стратегій.

Вказівки щодо формату змодельованих відповідей

• Використовуйте конкретні дієслова, які учень зрозуміє однозначно.

Приклад: «Обрахуйте площу трикутника за допомогою теореми Піфагора» замість «Продемонструйте своє розуміння теореми Піфагора».

• Використовуйте ілюстрації, якщо необхідно додатково пояснити завдання чи запитання.

• Розробіть шкалу оцінювання до проведення контрольної роботи.

• Шкала має містити чіткий опис основних властивостей, які пере­ вірятимуться у кожному навчальному завданні.

Приклад: «Дві або менше помилок на абзац» замість «Кілька помилок на абзац».

61

• Переконайтеся, що у шкалі взято до уваги всі основні властивості навчальних завдань.

• Переконайтеся, що шкала відображає рівень майстерності, опи­ саний у навчальному результаті, який ви хочете оцінити.

Методи вимірювання діяльності

Для вимірювання діяльності широко використовуються чотири методи: фізичний підрахунок, визначення рейтингу, визначення категорії та шкали­ оцінювання на основі поведінки (ШОП). Ці методи вважаються надто суб'єктивними для встановлення легітимної оцінки. Хоча такі методи не є настільки кількісними методами оцінювання, як інші, вини встановлюють цифрове значення певної діяльності, що дає змогу оцінити її об'єктивніше.

Фізичний підрахунок

Дає змогу підрахувати витрати, кількість або час виконання певної дії.

Шкала визначення рейтингу

Використовується у випадку, якщо визначено конкретний аспект ді­ яльності, а той хто оцінює має з'ясувати, наскільки проведена діяльність відповідає очікуванням. В цьому випадку розробляється шкала в якій ви­ значається число, що представляє продемонстрований рівень виконан­ня (наприклад: 1 – незадовільно, 10 – відмінно). Числа на шкалі відповідають­ абстрактним поняттям (наприклад, погано, добре), протилежним за змістом і розташованим на різних кінцях шкали. Оскільки числа не «прив'язані» до конкретних прикладів діяльності, як наслідок отримуємо достатньо суб'єктивні оцінки.

Визначення категорії

Визначення категорії – це суб'єктивне порівняння роботи двох або більше працівників, учнів та ін., і визначення їх категорії, від гіршого до кращого. Порівняння можна проводити до будь-якого виміру діяльності, проте, воно не охоплює порівняння об'єктивних даних або наперед визна­ чених критеріїв. Наприклад, учнів можна попросити визначити категорії викладачів відповідно до ефективності викладання.

Шкали оцінювання на основі поведінки (ШОП)

Якщо потрібно вирішити, наскільки добре працює, наприклад, офіціант, то за допомогою спеціальної шкали можна з'ясувати думку про

62

нього директора­ , заступника та адміністратора кафе. Недолік такого методу полягає­ в тому, що неможливо визначити, які критерії розглядав кожен з них. Навіть якщо всі вони оцінять роботу офіціанта незадовільно, це може бути зумовлено різними причинами. Один із способів уникнути цієї проблеми – використовувати ШОП з числами, які «прив'язані» до конкретної поведінки­ або результатів. Цей метод може успішно замінити шкалу висновків, оскільки всі, хто оцінюватиме, розглядатимуть одні й ті самі приклади поведінки, завдяки чому оцінка буде надійнішою.

Спочатку слід визначити, який вид діяльності потрібно оцінити (напри­ клад, акуратність, ввічливість касирів кафетерію). Їхню поведінку слід по­ ділити на якомога більше окремих прикладів або дій, наприклад:

• усміхається учням;

• відповідає на запитання;

• приносить замовлення без скарг з боку учнів;

• залишається біля касового апарату (не відволікається на розмо­ ви з друзями);

• ввічливо подає (не жбурляє тарілки через прилавок);

• розраховує в середньому одного учня на хвилину.

Після цього розробіть шкалу, в якій буде стільки ж пунктів, скільки й прикладів поведінки (як це представлено у прикладі). Отже, оцінимо «Аку-

ратність та ввічливість касира в кафетерію». Той, хто оцінює, присвоюва-

тиме бали певному видові діяльності залежно від того, скільки критеріїв поведінки дотримано. Якщо касир дотримається чотирьох з шести критеріїв, то за свою діяльність він отримає 4 бали.

Вам було представлено чотири різних методи вимірювання. Для ви­ значення найоптимальніших методів оцінювання діяльності, яку ви обрали, слід пам'ятати такі прості правила:

• метод фізичного підрахунку придатний для більш об'єктивного вимірювання кількісних показників і часу виконання роботи;

• наступні три методи можна використовувати для вимірювання більш суб'єктивних показників (акуратність, ввічливість та інновації).

Підготовка аркушів самоперевірки для спостережень

Під час розробки аркушів самоперевірки для оцінки практичного за­ вдання, пам'ятайте такі ключові характеристики, які повинен мати кожен пункт зі списку:

63

Об'єктивність

Кожен пункт має бути достатньо об'єктивним, аби двоє або більше людей могли за ним однаково виставити оцінку. Він має базуватися на спостереженні та не перебувати під впливом підозр, упереджень чи будьяких інших форм припущення.

Реальність

Пункти якісного аркуша самоперевірки мають описувати поведінку на основі того, що було побачено, почуто тощо, і не заохочувати спостеріга­ чів додавати будь-які трактування.

Надійність

Пункти аркуша самоперевірки мають бути чітко сформульовані, аби кілька людей могли незалежно один від одного спостерігати за певною діяльністю та дійти згоди стосовно того, що вони бачили, принаймні у 95 % випадках.

Кількісність

До якісних пунктів аркуша самоперевірки можна додати числове вира­ ження за допомогою підрахунку, рейтингу або визначення категорії.

Конкретність

Вводьте лише пункти з конкретним описом того, що спостерігач бачить і що учень виконує (поточна діяльність), виготовляє (вироби чи резуль­ тати).

Навчальна вправа

Скористайтеся розробленою вами робочою програмою навчального предмета та визначте, як би ви оцінювали цей конкретний курс. За допо­ могою поданих нижче запитань обговоріть важливі моменти, які слід бра­ ти до уваги під час розробки плану оцінювання. Обговорення слід прово­ дити в невеликих групах.

1.За що б ви виставляли відмітки?

2.Як би ви визначали відносну вагу оцінок?

3.Які б ви використовували методи оцінювання?

4.Чи брали б ви до уваги ставлення, старанність, відвідування тощо?

64

Практичне застосування

Під час роботи над цим розділом вас просили працювати над тим пред­ метом, який ви викладаєте. За допомогою здобутих знань і досвіду роз­ робіть план оцінювання для свого предмету. Будьте готові аргументувати свій вибір. Для виконання цієї вправи скористайтеся бланком «Плану оцінювання предмета» з Додатка 3.2. Нижче, в якості прикладу, подано зразок заповненої таблиці плану оцінювання предмету «Електродугове зварювання з використанням електродів (частина 1)».

План оцінювання предмету

«Електродугове зварювання з використанням електродів (частина 1)» Кількість годин: 48 (24 – теоретичні, 24 – практичні).

Розділи/теми: 6

 

 

 

 

Від-

 

Відсоток

 

Години­

соток

 

 

 

підсумко­

Розділи/теми

теор.

кіль-

Метод оцінювання

вої оцінки

 

пр.

 

кості

 

за курс

 

 

 

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Характеристика

10

 

2

25

Тест/презентація,

15

технології зварю­

 

 

 

 

портфоліо

 

вання та роботи

 

 

 

 

 

 

електрозварюваль­

 

 

 

 

 

 

ного обладнання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Вибір електродів

6

 

2

16.6

Практична робота

5

 

 

 

 

 

Тест

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Накладання швів у

2

 

5

14,6

Практична робота

10

нижньому положенні

 

 

 

 

Тест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проміжний екза-

20

 

 

 

 

 

мен 12% теорія,

 

 

 

 

 

 

8% практика­

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Накладання швів у

2

 

5

14.6%

Практична робота

10

вертикальному верх-

 

 

 

 

Тест

 

ньому та нижньому­

 

 

 

 

 

 

положеннях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Накладання швів у

2

 

5

14.6%

Практична робота

10

горизонтальному по-

 

 

 

 

Тест

 

ложенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65

 

 

 

Від-

 

 

Відсоток

 

Години­

соток

 

 

 

 

 

підсумко­

Розділи/теми

теор.

кіль-

Метод оцінювання

 

пр.

кості

 

 

вої оцінки

 

 

 

за курс

 

 

 

годин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Накладання кутових­

2

5

14.6%

Практична робота

10

зварювальних швів

 

 

 

Тест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплексний

20

 

 

 

 

підсумковий­

екза-

 

 

 

 

 

мен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загалом

24

24

100%

 

 

100%

 

 

 

 

 

 

 

Підсумок

Отже, оцінювання – це одне з найбільш важливих питань, з якими ви стикаєтесь як педагог. Ви можете знати про оцінювання практично все (чого насправді набагато більше, аніж ми розглянули в цьому розділі) й однак­ відчувати труднощі під час виставлення оцінок. Коли ви почнете оцінювати­ учнів, не забувайте, що ви теж вчитеся. Ви разом із учнями належите до навчальної спільноти. Чесне відкрите спілкування про те, для чого проводиться­ оцінювання, чому ви створили його саме в такому вигляді, отримання­ зворотного зв'язку від учнів допоможуть вам більше дізнатися про цей складний процес. Учні, чиї потреби й інтереси визнають через такий відкритий діалог, зазвичай, стають задоволеними й успішними людьми.

Запитання для самоконтролю

1.Які переваги ефективного оцінювання ви можете перерахувати?

2.Перерахуйте та охарактеризуйте методи оцінювання залежно від їх складності.

3.Що таке достовірне оцінювання? Дайте його загальну характерис­ тику.

4.Які переваги має достовірне оцінювання?

5.З якою метою здійснюється достовірне оцінювання?

6.Які чинники слід брати до уваги під час розробки стратегії оціню­ вання?

7.Для чого необхідно розробляти шкали оцінювання? Яку вони мають структуру та які показники враховують?

66

8.Що необхідно враховувати під час розробки плану оцінювання? За що слід виставляти оцінки учням?

9.Охарактеризуйте принципи розробки плану оцінювання.

10.Розробіть план оцінювання для конкретного курсу, який ви викла­ даєте.

Рекомендована література

1.Основи педагогічного оцінювання. Частина I. Теорія: Навчальнометодичні та інформаційно-довідкові матеріали для педагогічних працівників / За заг. ред. Ірини Булах – К.: Майстер-клас, 2005. – 96 с.

2.Булах І.Є., Мруга М.Р. Створюємо якісний тест: Навч. посіб. – К.: Майстер-клас, 2006. – 160 с.

3.Проектування навчальних програм професійно-технічної освіти на основі потреб галузі й громади: Навчально-методичний посібник / Кол. автор.: Пащенко О.В., Сергеєва Л.М. та ін. За заг. ред. Л.І. Даниленко. – К.: ТОВ «Етіс Плюс», 2007. – 164 с.

4.Як стати майстерним педагогом: Навчально-методичний посібник / Кол. Автор.: Ковальчук В.І., Сергеєва Л.М. та ін. За заг. ред. Л.І. Даниленко. – К.: ТОВ «Етіс Плюс», 2007. – 184 с.

5.Челышкова М.Б. Теория и практика конструирования педагогических тестов: Учеб. пособ. – М.: Логос, 2002. – 432 с.

6.Михайличев Е.А. Дидактическая текстология. – М.: Народное обра­ зование­ , 2001.– 442 с.

7.Педагогічне оцінювання і тестування. Правила, стандарти, відповідальність. Наукове видання / Я.Я. Болюбаш, І.Є. Булах, М.Р. Мруга, І.В. Філончук. – К.: Майстер-клас, 2007. – 272 с.

67

РОЗДІЛ 4. РОЗРОБКА ІНСТРУМЕНТІВ ОЦІНЮВАННЯ

Вступ

Цей розділ присвячено розробці інструментів педагогічного оцінюван­ ня. Педагоги з різних причин оцінюють учнів різноманітними методами. До таких методів оцінювання належать: тести, домашні завдання, усні та письмові звіти, проміжні та підсумкові екзамени. Ефективність викла­ дання значною мірою визначається тим, як педагог готується до занять, проводить їх та оцінює учнів. Дуже відповідальне і важливе завдання ви­ кладача полягає в тому, щоб розвинути такі свої компетенції та постійно демонструвати їх в аудиторії.

• Для отримання максимального результату намагайтеся дотри­ мувати­ ­ся таких рекомендацій:

• У процесі роботи над розділом робіть нотатки. Додаткова інфор­ мація подається в Додатках.

• Шукайте зв'язок між матеріалами розділу і власним досвідом в якості учня, студента або вчителя. Допоможуть це зробити навчальні вправи, що містяться в розділі.

• Конкретизуйте інформацію, представлену в розділі, за допомо­ гою прикладів і спираючись на власний практичний досвід.

Матеріали розділу надають можливість попрактикуватися у розробці та формулюванні завдань для різноманітних випробувань. Для цього необхідно мати розроблену робочу навчальну програму з предмету, який складається з певної кількості навчальних тем. Для кожної теми потрібно­ сформулювати навчальні результати та, відповідно до кожного з них, розробити набір навчальних завдань. Навчальні результати та навчальні завдання базуються на активних дієсловах з таксономії Блума. У розділі «Планування достовірного оцінювання» наголошу-

валося, що кожен навчальний­ результат необхідно оцінювати за допомогою таксономії Блума (усвідомлення, застосування та мислення вищого порядку).

Необхідно пам’ятати, що чим вище активне дієслово за таксономією Блума, тим більше часу слід виділяти для досягнення навчального резуль-

68

тату. Таким чином, завдання для перевірки мають створюватися на такому ж рівні, що й обране дієслово. Наприклад, якщо дієслово перебуває на рівні застосування, діяльність учня також слід перевіряти стосовно за-

стосування.

На основі питомої ваги проміжного екзамену та обсягу часу для його виконання, вашим завданням є розробка проміжного екзамену за допо­ могою тестових запитань і завдань на коротку відповідь.

Навчальний результат

Після досягнення успішного навчального результату ви зможете під­ готувати проміжний екзамен.

Навчальні завдання

Для досягнення цього навчального результату ви маєте вміти:

• визначати правила укладання тестових завдань-запитань на зразок­ «так» – «ні» , вправ на зіставлення, тлумачення, коротку відповідь, розширених запитань і перевірку діяльності;

• підготувати екзамен за допомогою дев'ятиетапного процесу;

• підготувати таблицю вимог до контрольних завдань. Передумовами опанування матеріалів розділу є засвоєння:

• навчальних результатів й завдань;

• організація змісту предмета;

• планування достовірного оцінювання.

Коли ви були учнем, чи завжди вас оцінювали справедливо й послідов­ но? Наведіть приклад, коли викладач оцінив вас несправедливо або непо­ слідовно.

План

Програма практикуму «Педагогічна майстерність» містить розділ над яким ми зараз працюємо (його виділено):

• Педагог як лідер

• Майстерність керувати аудиторією

• Планування достовірного оцінювання

•• Розробка інструментів оцінювання

• Навички міжособистісного спілкування

• Досягнення кінцевого результату

69

Навчальна вправа

Тестові запитання: Оберіть правильну відповідь.

I. Яке місто є столицею Італії?

1)Турин

2)Мілан

3)Рим

4)Ґенуя

5)Неаполь

6)Болонья

7)Флоренція II. Квазар – це

1)близький об’єкт, що виділяє інфрачервоне світло

2)віддалене зоряне тіло, що виділяє інфрачервоне світло

3)близьке зоряне тіло, що виділяє ультрафіолетове світло

4)віддалене зоряне тіло, що виділяє ультрафіолетове світло

III.Що слід робити, якщо ви намагаєтесь втратити свою вагу?

1)обідати у шкільній їдальні

2)споживати 5000 калорій щодня

3)регулярно робити вправи, якщо у вас немає проблем зі здоров'ям, ви пройшли медичний огляд та їсте не більше, скільки б їли без занять спортом

IV. Яка приблизна відстань від Землі до Сонця?

1)93 млн. миль

2)5 миль

3)39 млн. миль

4)180 млн. миль

V. Що не входить до повноважень Парламенту?

1)оголошувати війну

2)ухвалювати податкові закони

3)командувати збройними силами

4)жоден з варіантів.

Які зауваження у вас виникли щодо змісту та структури наведених прикладів­ тестових завдань після ознайомлення з ними?

70