Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118ua.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

1.3. Флегмона дна порожнини рота Топографічна анатомія

Флегмона дна порожнини рота — поширений гнійно-запальний процес, захоплюючий два і більше клітковинних простори, розташованих вище або нижче діафрагми дна порожнини рота (m. mylohyoideus).

Мал. 7. Варіанти локалізації гнійно-запального процесу при флегмоні дна порожнини рота : А — під'язикова область справа і ліворуч, Би — під'язикова і поднижнечелюстная області з одного боку, В — поднижнечелюстная область справа і ліворуч, Г — під'язикова і поднижнечелюстная області справа і ліворуч, Д — тотальне ураження усіх клітковинних просторів дна порожнини рота

Наявність в області дна порожнини рота численних міжм'язових і міжфасціальних щілин, отворів, через які проходять протоки слинових залоз, судини і нерви, обумовлює сполучення один з одним усіх клітковинних просторів цієї області. Найчастіше зустрічаються флегмони дна порожнини рота з наступною локалізацією інфекційно-запального процесу (мал. 7) :

— під'язиковий клетчаточное простір з обох боків(мал. 7, А)

— поднижнечелюстное і під'язикове клетчаточные простори однойменної сторони (мал. 7, Б)

— поднижнечелюстное простір з обох боків(мал. 7, В)

— під'язикове і поднижнечелюстное клетчаточные простори з обох боків (мал. 7, Г), ураження усіх клітковинних просторів дна порожнини рота (мал. 7, Д).

Основні джерела і шляхи поширення інфекції

Осередки одонтогенної інфекції в області зубів нижньої щелепи, інфекційно-запальні ураження і інфіковані рани слизової оболонки дна порожнини рота, шкірних покривів надподъязычного відділу шиї. Часто зустрічається лімфогенний шлях проникнення інфекції.

Клінічна картина, також як і вибір оперативного доступу при флегмоні дна порожнини рота визначаються локалізацією інфекційно-запального процесу.

Флегмона дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в під'язиковій області з обох боків Характерні місцеві ознаки

Скарги на біль під мовою, що посилюється при спробі говорити, ковтати.

Нерідко хворі відмічають утруднення дихання.

Об'єктивно. Положення хворого вимушене — сидяче — із-за ускладненого дихання і неможливості проковтнути слину (у зв'язку з чим слина витікає з рота). Різко збільшені під'язикові валики підводять мову, яка може не поміщатися в порожнини рота. Слизова оболонка дна порожнини рота гіперемійована, покрита брудно-сірим фибринозным нальотом. При пальпації визначається інфільтрат, що займає праву і ліву під'язикові області.

Мал. 8. Основні етапи операції розтину флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в під'язиковій області ліворуч і справа

Шляхи подальшого поширення інфекції

Клетчаточное простір кореня мови, поднижнечелюстных областей.

Методика операції розтину флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в під'язиковій області з обох боків

При гнійному процесі цієї локалізації (мал. 8, А) :

— знеболення — місцева інфільтраційна анестезія у поєднанні з двосторонньою провідниковою мандибулярной або торусальной анестезією на тлі премедикації.

— розріз слизової оболонки дна порожнини рота з одного боку в проміжку між під'язиковою складкою (plica submandibularis) і альвеолярним відростком нижньої щелепи паралельно останньому (мал. 8, Би, В).

— розтин гнійного вогнища шляхом розшарування клітковини уздовж верхньої поверхні челюстно-подьязычной м'яза (m. mylohyoideis) і у напрямку до центру запального інфільтрату за допомогою кровоспинного затиску (мал. 8, Г).

— розріз слизової оболонки дна порожнини рота і розтин гнійно-запального вогнища в під'язиковій області з протилежного боку аналогічним шляхом (мал. 8, Е, Же, З).

— введення в під'язиковий клетчаточное простір через операційну рану справа і ліворуч стрічкових дренажів з гуми рукавички або поліетиленової плівки (мал. 8, Д, И).

Соседние файлы в предмете Гематология