Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118ua.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Флегмона дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстной і під'язиковій областях однойменної сторони Основні джерела і шляхи проникнення інфекції

Осередки одонтогенної інфекції в області зубів нижньої щелепи, інфекційно-запальні ураження і інфіковані рани слизової оболонки дна порожнини рота і шкірних покривів поднижнечелюстной області. Вторинне ураження в результаті поширення інфекції по протягу з під'язикової, підпідборіддя, привушно-жувальної областей, з крилоподібно-щелепного простору, а також лімфогенним шляхом, оскільки в поднижнечелюстной області розташовані лімфатичні вузли, що є колекторами для лімфи, що відтікала від тканин усієї щелепно-лицьової зони.

Характерні місцеві ознаки

Скарги на біль в горлі, в поднижнечелюстной області, що посилюється при розмові, спробі жування і ковтання.

Об'єктивно. Асиметрія особи за рахунок припухлості тканин поднижнечелюстной області. Пальпується інфільтрат, тиск на який викликає біль. При поширенні інфекційно-запального процесу на підшкірну клітковину шкіра над інфільтратом гіперемійована, може визначатися флюктуация. Рот прочинений, мова підведена, різко збільшена в об'ємі під'язикова складка (plica sublingualis), слизова оболонка над нею гіперемійована, покрита фибринозным .нальотом. Гнильний запах з рота, слинотеча (із-за болю порушено проковтування слини). При пальпації визначається інфільтрат, що займає усю під'язикову область. Тиск на нього викликає біль.

Шляхи подальшого поширення інфекції

Поднижнечелюстное і під'язикове простори протилежної сторони, клетчаточные простори навкологлоткової, підпідборіддя областей, в позаду-щелепну ямку, у фасціальну піхву судинно-нервового пучка шиї з можливим поширенням в середостіння.

Методика операції розтину флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстной і під'язиковій областях однойменної сторони

Мал. 9. Основні етапи операції розтину флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстной і під'язиковій областях однойменної сторони

При гнійному процесі цієї локалізації (мал. 9, А) :

1. Знеболення — наркоз (інгаляційний); місцева інфільтраційна анестезія у поєднанні з провідниковою анестезією по Берше-Дубову, В. М. Уварову, А.В.. Вишнєвському на тлі премедикації.

2. Розріз шкіри і підшкірної клітковини по лінії, що сполучає центр підборіддя з точкою, розташованою на 2 см нижче вершини кута нижньої щелепи, довжина якого відповідає протяжності запального інфільтрату (мал. 9, Би, В).

3. Відшарування верхнього краю рани (шкіри з подкожножировой клітковиною) від підшкірного шийного м'яза (m. platysma) і поверхневої фасції шиї (fascia colli superficialis), що покриває її, за допомогою куперовских ножиць або кровоспинного затиску, марлевого тампона до появи в рані краю нижньої щелепи. При цьому разом з подкожножировой клітковиною зміщується вгору і крайова гілка лицьового нерва.

4. Розріз підшкірного м'яза з листками поверхневої фасції шиї, що покривають її, над вершиною запального інфільтрату завдовжки до 1 см (мал. 9, Г).

5. Відшарування підшкірного м'яза від належних тканин за допомогою кровоспинного затиску.

6. Перетин підшкірного м'яза шиї з поверхневою фасцією шиї, що покриває її, над розлученими браншами кровоспинного затиску на всьому протязі шкірної рани (мал. 9, Д). Гемостаз.

7. Розтин капсули поднижнечелюстной слинової залози в області її верхнього полюса розтином поверхневого листка власної фасції шиї(мал. 9, E).

8. Гемостаз з перев'язкою і перетином лицьової вени (v. facialis) і лицьової артерії(мал. 9, Ж, З).

9. Відведення поднижнечелюстной слинової залози донизу і ревізія глибокого відділу поднижнечелюстного простору шляхом розшарування клітковини між залозою і глибоким листком власної фасції шиї за допомогою кровоспинного затиску з метою розтину гнійного вогнища, евакуації гною (мал. 9, І, К).

10. Розшарування за допомогою кровоспинного затиску волокон під'язикового м'яза (m. mylohyoideus), розтин їх над розлученими браншами кровоспинного затиску для створення широкого повідомлення між під'язиковим і поднижнечелюстным клетчаточным просторами. Ревізія під'язикової області шляхом розшарування клітковини кровоспинним затиском у напрямку до центру запального інфільтрату, розтин гнійно-запального вогнища, евакуація гною.

11. Остаточний гемостаз.

12. Введення через операційну рану стрічкових або трубчастих дренажів в під'язикове і поднижнечелюстное клетчаточные простори (мал. 9, Л).

13. Для розтину гнійника в під'язиковій області проводять розріз слизової оболонки дна порожнини рота уздовж альвеолярного відростка над запальним інфільтратом (мал. 9, М, Н).

14. Розшарування тканин у напрямку до центру запального вогнища за допомогою кровоспинного затиску (мал. 9, О, П).

15. Введення стрічкових поліетиленових або гумових дренажів (мал. 9, Р).

16. Накладення асептичної ватно-марлевої пов'язки з гіпертонічним розчином, антисептиком, а при використанні трубчастих дренажів — підключення їх до апарату (системі), що забезпечує можливість діалізу рани і активне відсмоктування раневого ексудату без зміни пов'язки.

Соседние файлы в предмете Гематология