Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118ua.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстных областях з обох боків Характерні місцеві ознаки

Скарги на біль в області «горла» з двох сторін і в області верхнього відділу шиї, що посилюється при розмові, спробі їди, ковтанні. Може бути скарга на утруднення дихання. Положення хворого в цьому випадку вимушене — сидяче.

Об'єктивно. Виражена припухлість тканин надподьязычной області справа і ліворуч. Шкіра цієї зони напружена, гіперемійована. Пальпується інфільтрат без чітких меж, що займає підпідборіддя і обидві поднижнечелюстные області, тиск на який викликає біль. Може визначатися флюктуация. Мова малорухома, підведена, слизова оболонка дна порожнини рота набрякла. Глибока пальпація під'язикової області справа і ліворуч викликає біль.

Шляхи подальшого поширення інфекції

Клетчаточные простору під'язиковою, навкологлотковою областей, кореня мови, фасціальна піхва судинно-нервового пучка шиї з можливим поширенням гнійно-запального процесу в середостіння.

Методика операції розтину флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстных областях з обох боків

Операція розтину флегмони дна порожнини рота цієї локалізації (мал. 10, А) здійснюється як два послідовні оперативні втручання по дренуванню поднижнечелюстных клітковинних просторів з ревізією клетчаточного простору підпідборіддя. При цьому розріз шкіри і підшкірної клітковини в правій і лівій поднижнечелюстных областях проводять так, щоб в області підпідборіддя між ними збереглася шкірна перемичка протяжністю в 2-2,5 см

1. Знеболення — наркоз (за наявності вираженої дихальної недостатності накладають трахеостому, яка може бути використана для проведення ендотрахеального наркозу), місцева інфільтраційна анестезія на тлі премедикації.

2. Розріз шкіри і підшкірної клітковини по лінії, що сполучає точку, розташовану на 2 см нижче вершини кута нижньої щелепи, і серединну точку по нижньому краю відділу підборіддя нижньої щелепи(мал. 10, Б).

3. Відшарування верхнього краю рани (шкіри з подкожножировой клітковиною) від підшкірного шийного м'яза (m. platysma) і що покриває її поверхност ний фасції шиї (fascia colli superficialis) за допомогою куперовских ножиць або кровоспинного затиску, марлевого тампона до появи в рані краю нижньої щелепи). При цьому разом з подкожножировой клітковиною зміщується вгору і крайова гілка лицьового нерва.

4. Розтин підшкірного м'яза (m. platysma) з листками поверхневої фасції шиї, що покривають її, над вершиною запального інфільтрату упродовж 1 см

5. Відшарування підшкірного м'яза від належних тканин за допомогою кровоспинного затиску.

Мал. 10. Розтин флегмони дна порожнини рота з локалізацією гнійно-запального процесу в поднижнечелюстных областях з обох боків

6. Перетин підшкірного м'яза шиї з поверхневою фасцією шиї, що покриває її, над розлученими браншами кровоспинного затиску упродовж усієї довжини розрізу шкіри.

7. Розтин капсули поднижнечелюстной слинової залози в області її верхнього полюса розтином поверхневого листка власної фасції шиї (lamina superficialis fasciae colli propriae).

8. Гемостаз з перев'язкою і перетином у разі потреби лицьової вени (v. facialis) і лицьової артерії (a. facialis).

9. Відведення поднижнечелюстной слинової залози донизу і ревізія глибокого відділу поднижнечелюстного простору розшаруванням клітковини між залозою і глибоким листком власної фасції шиї за допомогою кровоспинного затиску. Розтин гнійно-запального вогнища, евакуація гною (мал. 83, В).

10. Проведення аналогічного оперативного втручання з протилежного боку (етапи 2-9).

11. Відшарування кожножировой перемички між операційними ранами в області підпідборіддя від поверхневого листка власної фасції шиї(мал. 10, Г).

12. Розтин власної фасції шиї (fascia colli propriae) і щелепно-під'язикового м'яза (m. mylohyoideus) по середній лінії.

13. Ревізія клетчаточного простору підпідборіддя шляхом розшарування клітковини за допомогою кровоспинного затиску.

14. Остаточний гемостаз.

15. Введення через операційну рану трубчастих або стрічкових дренажів в підпідборіддя, поднижнечелюстное клетчаточные простору і дренажу, що сполучає обидві операційні рани між собою (мал. 10, Д, Е).

16. Накладення асептичної ватно-марлевої пов'язки з гіпертонічним розчином, антисептиками, а при використанні, трубчастих дренажів — підключення їх до апарату, системи, що забезпечують можливість діалізу рани і активного відсмоктування раневого ексудату без зміни пов'язки.

Соседние файлы в предмете Гематология