Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНЖЕНЕРНІ ПОМИЛК_new.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

6.5 Помилки при виборі засобів досягнення поставленої цілі

Зіштовхуючись з новими проблемами, ставлячи нові цілі, інженер завжди співвідносить їх з тими засобами, які є в його розпорядженні.

Особливістю цілей, що ставить перед собою інженер, чи які задані йому ззовні, у більшості випадків є сполучення підкреслено конкретного завдання з великою творчою свободою у виборі засобів досягнення цих цілей. При виборі засобів досягнення цілі нерідко виникають інженерні помилки, спектр яких дуже широкий і різноманітний. Одним із найзначиміших і найбільш часто використовуваних на практиці засобів вирішення інженерних задач є знання і досвід самих інженерів. Інженер повинен знати, щоб робити, кваліфіковано й ефектив­новирішувати інженерні задачі.

Однак значну частину своїх знань інженер засвоює пасивно (з технічної літератури, підручників, вузівських лекцій, неусвідомлено перей­нятого чужого досвіду, і т. ін.), і сприймає їх некритично, не піддаючи сумніву. З часів Аристотеля вважалося, що важкі предмети падають швидше, ніж легкі, і пройшло багато сторіч, перш ніж Галилей засумнівався в цьому, експериментально довів неспроможність цих тверджень.

Некритичне сприйняття інформації, прийняття її на віру часто зустрічається в сучасній інженерній практиці, коли ця інформація видається електронною машиною, комп’ютером. Одержавши таку інформацію від машини, інженер часом зовсім не замислюється про те, чи може бути застосований обраний алгоритм обробки інформації до даної ситуації, чи припустимі зроблені при цьому спрощення й обмеження.

Якщо знання інженера неточні, обмежені, помилкові, то можливість появи помилок у його діяльності дуже велика. Однак, нерідкі ви­падки, коли інженер, володіючи необхідними знаннями для вирішення поставленої задачі, не може співвіднести ці знання з конкретною задачею. Наявні знання і задача не перетинаються в його свідомості і лежать для нього нібито в різних площинах. Пошлемося на один історичний приклад.

Інженери кораблебудівники багато століть у всіх країнах прагнули збільшити швидкість пересування судів за рахунок збільшення площі вітрил, використання могутніших двигунів, раціоналізації форми корпусів і т. ін., але все-таки значного приросту швидкостей не спостерігалося через наявність тертя між водою і судном. Вихід полягав у тому, щоб «підняти» корабель над водою, зменшивши тим самим опір води.

Уже на самому початку минулого століття інженери кораблебудів­ники мали не тільки теоретичні знання як це зробити, але сама ідея вже була реалізована в авіації. Використовуючи піднімальну силу крила за рахунок повітря, що набігає, авіатори вирішили проблему польоту апаратів що важчі за повітря. Реалізувати ту ж ідею в кораблебудуванні було значно простіше, ніж в авіації через більшу щільність води в порівнянні з повітрям. Однак, кораблебудівникам треба було майже півстоліття для того, щоб створити судна на підводних крилах, незважаючи на те, що необхідні для цього теоретичні знання вони вже мали в розпорядження (як інженери–авіатори, так і кораблебудівники вивчають одну і ту ж науку – аерогідродинаміку), і ідея піднімальної сили крила вже чудово працювала в авіації багато років.