Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНЖЕНЕРНІ ПОМИЛК_new.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

12.2 Функціонально-вартісний аналіз блока живлення

Розвитку ПА, а також ефективному навчанню на чужих помилках сприяє виконання студентами функціонально-вартісного аналізу (ФВА) виробів, що серійно випускаються. Особливо це наочно виявляється, коли робота з проведення ФВА виконується за замовленням, ініціативою промисловості. Якщо студенти знають, що їхня робота має практичне значення, і виконувані ними лабораторні роботи, курсові і дипломні проекти будуть використані на практиці, а не ляжуть на полицю мертвим капіталом, то усвідомлення цього фактора підвищує їхню активність, відповідальність, підвищує інтерес до виконуваної роботи. Безумовно, і в роботах, виконуваних студентами за замовленням промисловості, часом мають місце і помилки, і не оптимальні рішення, але в них відсутні елементи недбалості, безвідповідальності, а то й просто халтури.

Як приклад пошлемося на досвід проведення ФВА блока живлення радіостанції «Кама-Р», що випускається на радіозаводі протягом восьми років. ФВА цього виробу проводили п’ять студентів-дипломниківпід час переддипломної практики й у процесі дипломного проектування.

На початку вони ознайомилися з технічною документацією, що має відношення до даного блоку, потім одержали всю необхідну інфор­мацію про особливості блоку від робітників на кожному робочому місці, переговорили з технологами і майстрами цеху і, зрештою, на підставі всієї отриманої і переосмисленої інформації розробили серію пропозицій з удосконалення цих блоків. Усі ці пропозиції були серйозно розглянуті на техраді заводу, і було прийняте рішення про виготовленнязразків нових блоків з урахуванням зроблених рекомендацій. Такі блоки були виготовлені, випробувані за всіма пунктами технічних умов. Результати випробувань показали, що всі технічні вимоги,пропоновані до блоку живлення, у нових зразках були виконані і відповідали встановленим нормам. Відмінність нових блоків від тих, що випускалися серійно, полягала в тому, що в нових блоках були виключені 115 деталей і складальних вузлів, як функціонально зайвих, і додано п’ять нових складальних вузлів. В результаті чого маса блоку була зменшена на 60 % (спочатку блок важив 17,5 кг, після модернізації – 7 кг); зменшена вартість на 53,43 крб., річний економічний ефект склав 75336,6 крб.

Робота показала, що володіння методологічними знаннями (знати «як це робити») не менш цінне, ніж володіння конкретними предметними знаннями, знаннями про даний виріб. За багато років виготовлення блоків живлення на заводі всі грубі помилки й окремі недоліки були усунуті заводськими раціоналізаторами, і до цих блоків не пред’являлисяособливі претензії. Однак студенти-дипломники, уперше зіштовхнувшися з цими блоками і застосувавши до їхнього аналізу функціональний підхід, відразу ж виявили масу зайвих і помилкових рішень,указали шляхи їхнього удосконалення. Але найголовніша цінність полягала в тому, що всі ці недосконалості, помилкові рішення вони знайшли самі, усі помилки були усвідомлені, знайдені причини, що їх викликали, і запропоновані нові, більш пророблені рішення, котрі студенти змогли логічно обґрунтувати і відстояти під час обговорення на техраді[96, 97, 98].

Тут ІП виступила в ролі мудрого вчителя.

На закінчення ще раз хочеться підкреслити, що помилка дає нові знання, вона учить думати – а це одна з головних цілей навчання.

Питання для самоконтролю.

1. Як зробити чужу помилку своєю?

2. Як проводиться навчання студентів на чужих помилках при проведенні ділової гри «Аналіз та удосконалення конструкцій»?

3. Позитивні аспекти ділової гри «Аналіз та удосконалення конструкцій».

4. ФВА як ефективний метод навчання на чужих помилках.

5. Роль методологічних знань при навчанні студентів.