Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНЖЕНЕРНІ ПОМИЛК_new.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

Глава 8 закони (закономірності) розвитку технічних систем

8.1 Еволюція техніки. Тенденції та закономірності в розвитку технічних систем

Техніка змінюється, розвивається, удосконалюється, і ми є безпосередніми свідками цього незворотнього процесу. Будь-яка зупинка, будь-яке гальмування цього процесу призводить до відставання, до створення неконкурентоспроможної техніки, техніки вчорашнього дня. Ігнорування концепції розвитку призводить до створення нежиттєздатних систем. Великий металург И. П. Бардін говорив, що найдорожчим процесом у техніці є топтання на місці. Гонка на шляху до прогресу вимагає великих ставок, і не брати участь у ній не можна.

У наш час найчастіше доводиться бігти з усіх зусиль для того, щоб залишитися на місці і не відстати. Виникають законні питання: як відбувається розвиток техніки?, що є рушійною силою в цій гонці?, розвиток техніки – процес випадковий, непередбачуваний, чи мають місце якісь закономірності? Питання далеко не зайві. Якщо розвиток техніки здійснюється хаотично, непередбачувано, то творці нової техніки повинні дотримуватися однієї стратегії, якщо ж існують, проглядаються якісь тенденції, закономірності, то їх необхідно враховувати, брати до уваги, і стратегія при розробці повинна бути іншою.

Аналіз патентної інформації, історії виникнення і розвитку різноманітних систем дозволяють зробити висновок про те, що, незважаючи на всю хаотичність процесів змін у техніці, у них разом з тим проглядаються тенденції і закономірності.

Ілюстрацією до цього можуть служити спогади академіка АН СРСРА. М. Люльки про створення двигуна для реактивного літака: «Згодом, коли стало можливим порівнювати наші роботи з роботами закордонних конструкторів, з’ясувалося, що вони йшли тією же дорогою. Німецький двигун «Юмо» до подиву схожий на наш. Турбіна в нас була одноступінчата – і в німців одноступінчата. У нас вісім ступінів стиску – і в них вісім. Компресор ми взяли осьовий – і вони осьовий. По суті, і англійці застосували ту ж схему. А взагалі, як це завжди буває з великими відкриттями, учені різних країн не тільки йшли одним шляхом, але і досягли мети в той самий час» [73].

Не даремно машини, побудовані одночасно в різних країнах, схожі, у загальному випадку, одна на одну. Багато видів техніки, особливо це характерно для військової техніки, розроблялися в строгому секретів закритих НДІ і КБ, але коли ця техніка «виходила у світ», то виявлялося, що найчастіше інженерно-технічні рішення були разюче схожими, а часом і ідентичними.

Усе це дозволило деяким авторам (ученим, конструкторам, винахідникам, філософам і т. ін.) стверджувати про існування законів розвитку техніки. Говорити про наявність таких законів можна з певною натяжкою, тому що закон є закон, і він повинен виконуватися завжди, наприклад, закон збереження енергії, другий закон термодинаміки і т. ін.Виявлені закони розвитку техніки справедливі для техніки як такої, але в окремих розробках вони можуть і не виявлятися чи виявлятися частково, тому коректніше було б говорити не про закони, а про закономірності, тенденції в розвитку техніки.

Варто також узяти до уваги і той факт, що техніка рукотворна, створена людиною, й у відриві від її доцільної, творчої діяльності вона не може народитися і не може розвиватися. Якщо закинути техніку на Місяць і залишити її там, то ні про який розвиток мови бути не може. Техніка розвивається не сама по собі, а в системі

«ЛЮДИНА – ТЕХНІКА – БІОСФЕРА».