Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНЖЕНЕРНІ ПОМИЛК_new.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

1.4 Функціональний прояв особистості у діяльності

У складний процес створення сучасної техніки додається уся психічна діяльність людини: її здібності, інтереси, мотиви, бажання, емоції, уява, фантазія і т. ін. Аналіз процесу створення сучасної техніки сьогодні вже неможливий без врахування людського фактора, без врахування функціонального прояву особистості у діяльності [6].

Від активності людини, від її залученості у діяльність багато у чому залежить результативність та ефективність її праці. Бо людина і тільки людина встановлює сама для себе міру активності, ступінь напруженості, рівень складності, пошукове поле вирішення задач, проблем, змістове поле, вартісну шкалу рішень, критеріїв, оцінок успішності діяльності (рис. 1.4).

При розгляданні проблеми ІП ігнорування факторів залученості самого інженера у діяльність призводить до того, що багато з причин та витоків можливих ІП будуть неусвідомлені й не розкриті.

Однією з розповсюджених причин багатьох ІП є відсутність особистої ініціативи, а також безвідповідальне ставлення виконавців до дорученої справи.

Відповідальність та ініціатива виконавця знаходяться у діалектичній єдності і можуть мати як суперечливий так і гармонійний характер. Полярним проявом цієї двоєдності є випадки високої активності інженера при відсутності відповідальності та навпаки, високої відповідальності при повній пасивності. Легко бути активним, коли ні за що не відповідаєш, така стратегія може привести до технічного авантюризму, непродуманих та швидкостиглих рішень і кінець кінцем до серйозних помилок та прорахунків. Коли ж інженер, вирішуючи поставлену задачу, прагне уникнути будь-яких помилок, мінімізувати ризик прийняття невірних рішень, то в цьому випадку пригнічується кожна ініціатива, бажання вийти за межі шаблонних, звичних форм роботи, відомих методів і схем вирішення технічних задач, що кінець кінцем може призвести до технічного застою та припинення професій­ного зростання інженера. Гармонізація ініціативи й відповідальності спостерігається тоді, коли виконавець, приймаючи повну відповідальність за роботу, яку він виконує, бере на себе стільки ініціативи, скіль­ки може сам собі забезпечити.

Широта пошукового поля, в межах якого відшукується рішення, особистий смисл вирішуваної проблеми (задачі), вироблення критеріїв оцінки успішності власної діяльності безумовно впливають на точність постановки цілей й розробки вимог до отриманого результату.

Помилки при постановці цілей, причини невідповідності цілі та отриманого результату докладно розглянуті у главі 6.

Діяльність особистості (функціональний прояв особистості у діяльності)

Встановлює міру (простір активності), ступінь напруженості

Встановлює предметне (пошукове) поле вирішення задач, проблем

Встановлює змістове поле

Встановлює вартісну шкалу рішень, критеріїв оцінки успішності діяльності

Ініціатива

Встановлює цілі, вимоги до результату

Відповідальність

Рисунок 1.4 – Функціональний прояв особистості у діяльності

Питання для самоконтролю.

1. Специфіка інженерної праці. Відміна діяльності інженера від діяльності вченого та робітника?

2. Відміна моделі від реального об’єкта.

3. Опишіть процес створення нового ТО як послідовність взаємо­пов’язаних моделей.

4. Які Ви можете назвати признаки класифікації моделей? Дайте характеристику моделей, використовуючи наведену класифікацію.

5. Які причини появи ІП при моделюванні?

6. Якими принципами керується конструктор при традиційному (класичному) проектуванні?

7. У чому недоліки традиційного проектування. Характерні помилки.

8. Які причини відмови від традиційного проектування та переходу до системного проектування?

9. Чому при аналізі проблем ІП слід обов’язково враховувати фактор включення інженера у діяльність?

10. У чому відміна системного проектування від традиційного?

Розумовий труд чи не найважчий труд для людини. Мріяти легко й приємно, але думати трудно.

К. Д. Ушинський