Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK 2014-2015.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 9. Конституційне право Французької Республіки (1 година).

  1. Конституційний розвиток Франції. Конституція 1958 р., її характерні риси та особливості.

  2. Конституційна рада: склад та порядок формування, повноваження. Державна рада.

  3. Конституційний статус людини і громадянина у Франції. Декларація прав людини та громадянина 1789 р. Преамбула до Конституції Франції 1946 р.

  4. Президент Франції: порядок обрання, повноваження і місце в системі державних органів.

  5. Парламент Франції: структура, порядок формування, повноваження.

  6. Уряд Франції. Рада міністрів. Кабінет міністрів. Прем′єр-міністр Франції.

  7. Регіональне і місцеве самоврядування. Регіональні територіальні колективи. Департамент. Комуна.

Експрес-опитування студентів

  1. Скільки конституцій було в історії Франції?

  2. Назвіть структуру діючої Конституції Франції.

  3. Назвіть форму правління сучасної Франції.

  4. Ким є Президент Франції за статусом?

  5. Як і на який строк обирається Президент Франції?

  6. Хто очолює Раду міністрів Франції?

  7. Які завдання покладаються на Державну Раду?

  8. Назвіть заморські департаменти Франції.

Методичні вказівки

Діюча Конституція Франції була прийнята у 1958 р. в умовах гострої політичної кризи, яка склалася внаслідок антиколоніального руху і недосконалості Конституції 1946 г., яка найшла свій вираз в неефективності державної влади. Встановлена Конституцією 1958 р. модель організації влади виявилася в тому, що вона поєднувала в собі елементи президентської і парламентської форми правління та получила назву „П’ята республіка”.

Особливостью діючої Конституції є те, що вона регулює переважно відносини щодо системи державної влади і навіть не містить глави про права людини. Однак в преамбулі міститься посилання до прав людини, що закріплені в Декларації прав людини і громадянина 1789 р. і в преамбулі Конституції 1946 р.

Провідною постаттю в системі державної влади Франції є Президент Франції. За конституцією його наділено численними повноваженнями, серед яких визначаються повноваження голови держави і повноваження по керівництву виконавчою владою. Вельми значними є надзвичайні повноваження президента. Він може одноосібно ввести у державі надзвичайне становище при наявності умов, передбачених конституцією.

Парламент Франції складається з двох палат: Національних зборів, які формуються на основі загального, рівного, прямого виборчого права і Сенату, що обирається шляхом непрямих виборів. Компетенція парламенту є абсолютно визначеною, що знижує його роль в здійсненні державної влади.

Уряд Франції – колегіальний орган, що здійснює поточне керування державою. Він складається з прем’єр-міністра, який призначається президентом і міністрів, призначаємих президентом за поданням прем’єр-міністра. За політику, що запроваджує уряд, він несе відповідальність перед Національними зборами, які можуть висловити йому резолюцію осуду, або відмовити в довірі.

Конституційний контроль у Франції здійснюється Конституційною Радою і Державною Радою. Конституційна Рада здійснює тільки попередній контроль за відповідністю законів конституції. Закони підлягають контролю в період коли вони вже прийняті парламентом, але ще не підписані президентом. Конституційна Рада також вирішує спори щодо компетенції між урядом і парламентом і розглядає скарги відносно правильності проведення виборів.

Франція є децентралізованою унітарною державою. Основними особливостями її територіального устрою є: наявність заморських департаментів і заморських територій; поєднання на місцях самоврядування з державним управлінням; уніфікація організації влади на місцях; наявність спеціальних територіальних округів.

Базова література:

Додаткова література:

  1. Портнов А. В. Особливості французької моделі конституційної юстиції / А. В. Портнов // Адвокат. – 2012. – № 8. – С. 8-11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]