Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
плани практичних ІУМ.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
646.14 Кб
Скачать

Завдання для самопідготовки

  1. Опрацюйте теоретичні питання за рекомендованої літературою до лекційного курсу.

  2. Підготуйте завдання із лінгвістичного аналізу для учнів загальноосвітньої школи за творами І.Нечуя-Левицького, Лесі Українки, М.Коцюбинського.

  3. Проаналізуйте «Словарь української мови» Б.Грінченка (мова, принципи розташування реєстрових слів, особливості побудови словникової статті).

  4. Випишіть із праць Івана Огієнка уривки творів, які можна використати на уроках української мови в загальноосвітній школі, подайте орієнтовні завдання до них.

  5. Порівняйте правописні системи другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

Тема: Українська літературна мова 20 ст.

  1. Найважливіші граматики української мови періоду перебування України в складі СРСР: „Сучасна українська літературна мова” за ред. Л.А.Булаховського у двох томах (1952); „Курс сучасної української літературної мови” (Б.М.Кулика і М.А. Жовтобрюха, у двох частинах); „Сучасна українська літературна мова” за ред. І.К.Білодіда у п'яти томах. Підручники з української мови для вищих навчальних закладів і шкіл.

  2. Найважливіші словники радянської доби: „Русско-украинский словарь” (1948), „Русско-украинский словарь” (1968) у трьох томах, „Українсько-російський словник” у шести томах (1953-1963), „Етимологічний словник української мови” (у 7 т., 1982–1985), „Фразеологічний словник української мови” у двох томах (1998), тлумачний „Словник української мови” (1970-1980) в одинадцяти томах, „Українська мова. Енциклопедія” (2000) та ін.

  3. Закон про мови в Українській РСР. Українська мова в умовах незалежності України та відновлення її державності.

  4. Державність української мови. Правова основа державності української мови. Закон про мови в УРСР (1989р.). Конституція України (1996р.) про мову (стаття 10). Мовні обов'язки громадян. Українська мова як державна і як рідна в освітній системі, у державному і громадському житті. Розширення сфер функціонування української мови на всіх рівнях державного і суспільного життя.

  5. Соціолінгвістична ситуація в сучасній Україні. Правописна проблема сучасної української літературної мови. Питання культури володіння українською мовою в Українській державі.

  6. Основні тенденції у розвитку української літературної мови початку ХХІ ст. Мовотворчість сучасних письменників.

Завдання для самопідготовки

  1. Опрацюйте теоретичні питання за рекомендованої літературою до лекційного курсу.

  2. Проаналізуйте основні словники ХХ століття (призначення, мова, принципи розташування реєстрових слів, особливості побудови словникової статті).

  3. Подайте порівняльну характеристику граматик української мови та підручників ХХ століття.

  4. Законспектуйте правові документи, які засвідчують державність української мови.

  5. Підготуйте реферативні повідомлення про соціолінгвістичну ситуацію у сучасній Україні.

  6. Проаналізуйте (визначте основні риси) мову творів одного із сучасних письменників вашої місцевості.