Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гістологія.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Моноцити

У крові людини моноцити становлять 2-10% від загальної кількості лейкоцитів. Це найбільший форменний елемент крові: діаметр моноцита 12-15 мкм. Моноцити мають базофільну цитоплазму без специфічної зернистості, хоча в ній можуть зустрічатися, як і в лімфоцитах, дрібні азурофільні гранули, жирові краплі та йодофільні зерна. У цитоплазмі моноцитів сильно розвинутий комплекс Гольджі, який оточує клітинний центр. Клітинний центр, який розміщується в центрі клітини, звичайно деформує ядро, надаючи йому бобоподібної форми. Інколи форма ядра буває більш складною.

Застосування електронного мікроскопа дало змогу виявити два різновиди моноцитів: в одного - сильно розвинутий гранулярний ендоплазматичний ретикулум і в цитоплазмі мало вакуолей; у другого - слабше розвинутий ендоплазматичний ретикулум і багато вакуолей, розміщених у вигляді розетки навколо клітинного центру. Функціональні відмінності між цими типами клітин не встановлені, хоча висловлено припущення, що моноцити з сильнорозвинутим гранулярним ретикулумом є попередниками плазматичних клітин.

42

Рис. 22. Електронна мікрофотографія моноцита: 1 - комплекс Гольджі.

У численних лізосомах обох типів моноцитів проявляється активність багатьох протеолітичних, ліполітичних ферментів, фосфатаз і пероксидаз.

Моноцити здатні до амебоїдного руху та фагоцитозу. Фагоцитуючі моноцити збільшуються в розмірі, на їх периферії проявляються вуалеподібні вирости - "ундулюючі мембрани", цитоплазма стає більш базофільною. Моноцити мають здатність фагоцитувати не тільки бактерій, але і залишки клітин, антигени та чужорідні білки. На противагу нейтрофілам (мікрофагам) 1.1. Мечніков назвав їх чмакрофагами". Моноцити виконують також трофічну функцію, оскільки розпадаючись, подібно до лімфоцитів, збагачують оточуюче середовище речовинами, котрі реалізуються іншими проліферуючими клітинами. Моноцити утворюються з моноцитобластів у кістковому мозку. Можливе перетворення моноцитів у лімфоцитоподібні клітини. При цьому від цитоплазми моноцита, як показали прижиттєві дослідження, відокремлюються фрагменти і клітина зменшується в розмірах.

Кров'яні пластинки, тромбоцити

Кров'яні пластинки ссавців представляють собою безядерні структури. У людини це невеликі (2-3 мкм), неправильної форми утвори, кількість котрих у периферійній крові дорівнює 180-320 тис. в 1мм3. У центральній ділянці кожної пластинки у світловому мікроскопі можна побачити азурофільну зернистість, там сконцентровані мітохондрії та елементи сітчатого апарату. Ця

43

центральна частина' кров'яної пластинки інтенсивно фарбується основними барвниками і називається "грануломером" або "хромомером". Периферійна зона пластинки погано сприймає барвники і має склистий характер. її називають гіаломером. Кров'яні пластинки ссавців не містять ядер, тому їх прийнято називати не тромбоцитами, а "кров'яними пластинками".

Кров'яні пластинки ссавців вивчено з допомогою електронної мікроскопії. Встановлено, що ці утвори пронизані мікротрубочками; на поверхні кров'яних пластинок є відростки, якими вони можуть з'єднуватися між собою, утворюючи каркас. При порушенні процесу зсідання крові у тромбоцитах "вусики" не

ВИЯРШїГТОТТ,Г.ЇГ

Рис. 23. Електронна мікрофотографія кров'яних пластинок: 1 - гранули; 2 - трубочки; 3 - щільні тільця; 4 - пучки мікротрубочок; 5 - гранули глікогену; 6 - глікокалікс; 7 - мітохондрії; 8 -система трубочок зв'язаних з поверхнею.

На поверхні кров'яних пластинок виявлені сіаломуцини, які забезпечують їх легке злипання. У мазках кров'яні пластинки часто виявляються склеєними між собою.

Кров'яні пластинки ссавців та тромбоцити нижчих хребетних беруть участь у зсіданні крові. Вважають, що у гранул омері міститься речовина тромбопластин, без якого зсідання не відбувається.

Друга функція кров'яних пластинок полягає у створенні так званого "бар'єру проти кровотеч", при травмуванні кровоносної судини пластинки прилипають до її стінки і виділяють речовини, що викликають звуження судин і зменшення проникливості судинної стінки.

44

Отже, кров представляє собою поліфункціональну тканину, основні властивості якої визначаються її неперервною циркуляцією по організму, складним хімічним складом плазми і різноманітністю форменних елементів. Основні функції крові полягають: 1) у переносі кисню від легень до тканин і вуглекислоти - у зворотньому напрямку; 2) у регуляції багатьох функцій організму завдяки транспорту виділених в кров гормонів; 3)у перенесенні 45

різних поживних речовин (трофічна); 4) у виведенні з організму продуктів розпаду; 5) у захисті організму від бактерій, вірусів, чужорідних речовин, а також від кровотеч при пошкодженні судин тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]