Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

opr07BMC

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

ми, крім тільки наукою”. Навчання у братській школі, мало демократичний характер. Під керівництвом А. Еласонського 1591 р. було видано “Адельфотес” – перший підручник грецької мови зі словеноукраїнським перекладом. Педагогічна, літературно-філософська і видавнича діяльність братської школи сприяла піднесенню української культури.

УЦентральній Україні на початку XVII ст. активізувався рух зі створення братських шкіл. Було створено Київську братську школу, яка стала ідейно-культурним осередком на- ціонально-визвольної боротьби українського народу. Першим її ректором став Іов Борецький, котрий раніше очолював Львівську школу, а також викладав там латинську та грецьку мови. При організації Київської школи І. Борецький спирався на попередній досвід. З братською школою в Києві пов’язані імена таких видатних діячів культури, як Мелетій Смотрицький, Касіян Сакович, Захарія Копистенський та ін.

УКиївський братській школі вивчали грецьку, латинську, слов’янську, польську мови, а також поетику, риторику, філософію.

Діяльність Київського братства підтримувало Військо Запорізьке. У 1615 р. гетьман П. Конашевич-Сагайдачний з “усім військом” вступив до Київського братства і взяв під захист братську школу. Кожний козак вносив 6 грошів вступних і 1,5 гроша щомісячно, які йшли на потреби братства та розвиток освіти. Майже всі свої кошти гетьман заповів Київській, Львівській і Луцькій братській школам.

Уцілому в кінці XVI – на початку XVII ст. в Україні діяло близько тридцяти братських шкіл: у Перемишлі, Луцьку, Кременці, Кам’янці-Подільському, Городку та інших містах. Відповідно до статутів братських шкіл, учитель мав бути носієм високих моральних якостей, на нього покладалась чимала частина відповідальності за виховання учнів. Стосунки між учителями та учнями визначались успіхами останнього, а критерієм оцінки виступали знання, й аж ніяк не матеріальний достаток чи належність до майнового стану.

Уцілому зміст навчання і виховання в братських школах значною мірою був проникнутий ідеями гуманізму, про що свідчить інтерес до античної літератури й філософії, звернення до європейської філософської думки. Але найяскравіше дух гуманізму виявляється в педагогічних засадах братських шкіл. Основним змістом педагогічної діяльності було

161

усвідомлення цінності людської особистості, суспільної значимості освіти й виховання. Вагомі здобутки вітчизняної освіти пов’язані з ім’ям Петра Могили, який, будучи митрополитом Київським, у 1631 р. заснував Лаврську школу як вищий заклад європейського типу. Через рік він об’єднав її з Київською братською школою і створив Київську колегію, що пізніше стала називатися Києво-Могилянською академією. Він забезпечив її професорами високої кваліфікації, яких посилав для підготовки у різні західноєвропейські університети, турбувався про помешкання для професорів і гуртожиток для учнів, про їх матеріальне утримання. Навчання було поставлено добре, кількість учнів зростала. Викладання проводилось латинською мовою.

Києво-Могилянська академія за змістом навчальних програм і рівнем викладання відповідала вимогам європейської вищої освіти. Тут викладалися згадані “сім вільних мистецтв”, студенти діставали грунтову підготовку з класичної літератури, історії, географії, математики, медицини і філософії. Значна увага приділялася вивченню мов, зокрема старослов’янської, грецької, латинської, польської, а згодом французької і староєврейської. Богословські науки в академії викладалися з великими перервами, оскільки польські панівні кола їх забороняли, побоюючись, щоб навчальний заклад не став ідеологічною опорою православ’я.

Києво-Могилянська академія була вищою школою загальноосвітнього характеру. До неї вступала молодь всіх станів українського суспільства, починаючи від шляхти й козацької старшини і закінчуючи міщанами й селянами. Крім українців та белорусів до академії вступали росіяни, румуни, болгари, серби, а потім греки, араби. Вона була єдиним вищим навчальним закладом Східної Європи, де готувались кадри для всього православного світу. Академія відіграла значну роль у розвитку освіти, науки і культури Україні

XVII-XVIII ст.

Вагома роль у розвитку освіти належить книгодрукуванню. Поява книгодрукування – значна віха в розвитку культури українського народу, серйозний чинник у формуванні національної свідомості. Друкована книга, окрім свого функціонального призначення, започаткувала і новий етап в історії культури – мистецтво книгодрукування.

162

Друкована книга становила синтез графічного мистецтва і поліграфічної техніки. Перші книги, друковані кирилицею, з’явилися у 1491 р. в краківській друкарні Швайпольта Фіоля. Це були “Осьмигласник”, “Тріодь цвітна”, “Часословець”. Українським першодруком вважається “Апостол”, надрукований у 1574 р. Іваном Федоровим у Львові. “Апостол” історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Одночасно з “Апостолом” І. Федоров видає навчальні книги – граматки. Зразком такої книги є “Буквар”, надрукований у 1574 р. “Буквар” складався з двох частин: азбуки та матеріалів для читання. Крім того, що ця книга є одним з українських першодруків, вона ще й цінна пам’ятка шкільної освіти.

Згодом Іван Федоров переїздить до Острога. Князь Костянтин Острозький, захоплений ідеєю боротьби за національну культуру, за відстоювання позицій православ’я, вирішив видати повний текст Біблії. На той час повного тексту Біблії не існувало в жодного православного народу. В 1581 р. Біблія була видана І. Федоровим в острозькій друкарні. Це видатна подія в історії української культури.

Діяльність Острозької друкарні була плідною. Крім Біблії Іваном Федоровим були надруковані: “Читанка”, “Буквар”, “Новий Заповіт з Псалтирем”, “Хронологія” Андрія Римші.

Наступним етапом у розвитку книгодрукування є діяльність Львівської братської друкарні. У перших своїх виданнях друкарня спробувала реформувати церковнослов’янський кириличний шрифт. І хоча зміни стосувалися лише прописних букв, значення їх вагоме.

На відміну від європейських та південнослов’янських першодрукарів, українські майстри у видавничій справі не використовували пергамент, книги друкувалися на папері. Папір був частково привозним, але переважна більшість його виготовлялась на вітчизняних фабриках (папірнях).

Особливістю розвитку української літератури кінця XVI – початку XVII ст. було те, що на цьому процесі совєрідно позначились ідеї Відродження та Реформації. Це стосується перш за все творчості полемістів, зокрема Христофора Філалета, Стефана Зизанія, Івана Вишенського та ін. Письменників та вчених хвилювала доля української культури. Серед літературних пам’яток тієї доби вирізняються праці

163

Й. Борецького “Протестація”, З. Копистенського “Палінодія”, Г. Смотрицького “Ключ царства небесного”, М. Смотрицького “Тренос”, твір анонімного автора “Пересторога”.

Зразком поєднання нового ренесансного світорозуміння й реформаційних ідей є твір Касіяна Саковича “Вірші на жалосний погреб Петра Конашевича-Сагайдачного”. Гуманістичне спрямування мають твори К.-Т. Ставровецького. В його працях “Зерцало богословія” (1618), “Євангеліє Учительское” (1619), “Перло многоцінне” (1646) утверджується ідея земного буття людини.

Засновники й діячі братського руху, зокрема, Л. Зизаній, Ю. Рогатинець, К. -Т.Ставровецький, сприяли формуванню в Україні ренесансного індивідуалізму. Характерним його проявом було усвідомлення важливості власної творчості, значення особистого авторства. У кінці XVI – на початку XVII ст. вперше більшість передмов до українських друкованих книг і значна частина творів письменників була підписана авторами. Саме в цьому виявляється істотна відмінність ренесансної творчості від пізньої середньовічної літератури, що переважно залишалася безіменною.

ЄВРОПЕЙСЬКА КУЛЬТУРА ДОБИ АБСОЛЮТИЗМУ І ЧАСА ПРОСВІТНИЦТВА

1.Культура доби бароко:

реформація і контрреформація та їх слід у культурі;

школа італійського бароко;

іспанська, фламандська і голландське мистецтво

XVII ст.

2.Доба Абсолютизму і час Просвітництва;

класицизм як мистецтво героїчної громадянськості;

ідеологія Просвітництва та її вплив на художню творчість;

стиль рококо, як мистецтво “галантної доби” .

164

У XVI ст. Німеччину, Англію, Францію, Нідерланди, скандинавські країни, країни центральної Європи охопив широкий суспільний рух проти католицької церкви – Реформація (від лат. reformatio - перетворення, виправлення). Його представники заперечували верховну владу Папи римського, більшу частину догмат католицької церкви про “спасіння” віруючих “добрими ділами” (тобто пожертвуваннями і молитвами, що не відповідало новому буржуазному розумінню справді гідних людини діянь). На противагу цьому висувалася вимога до національних церков. Релігійним наслідком Реформації у тих країнах, де вона перемогла, було утворення нових, протестантських церков (в Англії, Шотландії, Нідерландах, Швейцарії, частині Німеччини, скандинавських країнах). Але цей рух в його бюргерсько-буржуазному напрямі (ідеологи М. Лютер, Ж. Кальвін, У. Цвінглі) мав і антифеодальний характер, тому вже саме через це відповідав новим прогресивним тенденціям розвитку.

Католицька реакція (контрреморфмація), очолена папством, зуміла організувати могутній опір. Головним її знаряддям стали Орден єзуїтів та реорганізована інквізиція.

Якщо світогляд Ренесансу був пройнятий безмежною вірою в гармонію світу, в силу і волю людини – героя, в те, що людина - міра всіх речей, то світогляд XVII ст. - відчуттям трагічної суперечності людини і світу, в якому людина посідає зовсім не головне місце, розчинена в його багатоманітності, підпорядкована середовищу, суспільству, державі. Наука і мистецтво, поглибившись, вже ніколи не йдуть пліч- о-пліч, ніколи не об’єднуються в одній особі. У цей історичний період – між Ренесансом і Просвітництвом – відбуваються серйозні зрушення у світогляді, у системі цінностей, що проявилося в соціальній психолоії, педагогіці, моралі і, звичайно, в художній культурі.

Великі географічні відкриття, розвиток нових форм виробництва, прогрес наукового знання підривають традиціоналістські устої. Цей комплекс соціальних умов сприяє формуванню нового типу особистості – самостійнішої, діяльнішої, промітної, не зв’язаної становими і корпоративними путами, яка вміє приймати рішення на свій страх і ризик. Формується інший, відмінний від попередніх, погляд на світ, інший “образ” реальності, нове бачення стану справ. Мав

165

рацію поет XIX ст. Г.Гейне, вважаючи, що “кожне століття, набуваючи нових ідей, набуває і нових очей”.

У цю епоху парадигмою свідомості стає “годинник”, як образ ідеального механізму, котрий забезпечує “регулярність поведінки”, точність передбачення. Цей образ зустрічаємо у Р.Декарта: кожна людина - спарений годинник, внутрішній і зовнішній; у І. Ньютона: Бог – світовий годинникар; у лорда Шефтсбері, який зв’язав ідею світової гармонії з найбільш досконалим технічно приладом, відомим цьому освіченому віку, - годинником: годинник, на думку англійського просвітителя, з його ідеальним ходом, - це велика машина, одушевлена божественним духом. Божество, за Шефтсбері, - це також “найвищий смисл”, відповідальність ідеальний єдності краси, добра, істини.

Якщо Н.Макіавеллі турбувався про “якість” людини такого масштабу, як “государ”, правитель, тобто видатної особи, політика, який впливає на долю країни і народів, то нова епоха вимагала вже індивідуальної значущості від багатьох, бо вони діячі, “ділові люди”, вони повинні відповідати своєму призначенню і для цього мати певні риси.

Якщо порівняємо трактат Б. Кастільйоне “Про придворного” і трактат англійського письменника й педагога Г Пічема “Досконалий джентльмен”, то неважко побачити, як пуританська версія досконалої людини – прозаїчної, котра перш за все дбає про “користь”, відрізняється від ренесансного “придворного”, коли в одній особі поєднуються політичний діяч, світська людина з притаманними їй природною елегантністю і грацією, ритор, митець.

Трактат Г. Пічема – зразок дидактичної літератури, такої поширеної в XVII ст. Основний його зміст – опис знань, якими повинен оволодіти справді благородний джентльмен: це геометрія, арифметика, історія, малювання, ораторське мистецтво, поезія, музика. Однак автор трактату не просто рекомендує набувати цих знань, він акцентує увагу на користі тих чи інших знань. Так, про музику він говорить: її “слід зараховувати не до тих наук, що їх Лукіан вміщує за воротами пекла як непотрібні й некорисні, а до тих, котрі є джерелом нашого життя, добра і щастя. Вона – головний засіб виховання творця; вона зміцнює наше благочестя, дає радість і полегшує працю, позбавляє смутку і звільняє від тяжких дум, підтримує у людях згоду і дружбу, пом’якшує роздратування

166

і гнів і, нарешті, є найкращим цілителем певних форм меланхолії…”

Виведення на перший план таких мотивів, як практичний успіх, життєва користь, бачимо у Д.Локка. Філософпросвітитель, основоположник матеріалістичної теорії чуттєвого знання, він, як і багато інших видатних мислителів цієї епохи, не був байдужим до педагогічних ідей. Локк повністю відмовився від ренесансних уявлень про різнобічно розвинуту людину як мету виховання (які ще хоч трохи проглядались у Г. Пічема); його ідеал – “ділова людина”, ”джентельмен”, котрий уміє досягти успіху в своїх справах і поєднати особистий інтерес з інтересами інших людей. Локк піддає сумніву корисність живопису, музики і поезії як засобів виховання. Корисні, на його думку, верхова їзда, фехтування і в крайньому разі танці. Грація, вважав він, полягає у відповідності зовнішньої поведінки, манер, звичок, вчинків природним властивостям душі, внутрішнім якостям характеру. Це концепція вільного і природного виховання, за якого виконання суспільних вимог і правил етикету не сковують природу людини.

Складність і суперечливість епохи принесли з собою культуру, яку в історії мистецтва зв’язують зі стилем бароко (італ. barocco – буквально дивний, химерний). У мистецтві бароко відобразились уявлення про безмежність, багатоманітність і вічну мінливість світу, інтерес до середовища, оточення людини, природної стихії. Це мистецтво тяжіло до урочистого, патетичного “великого стилю”, до приголомшливих ефектів, відзначалося пишністю декоративним розмахом, бурхливою динамікою.

Відображаючи складну атмосферу епохи, бароко поєднало у собі, здавалося б, непоєднувані речі: містику, фантастичність, ірраціональність, підвищену експресію і водночас тверезість, раціоналізм, справді бюргерську діловитість. Улюблені сюжети живопису: чудеса і мучеництва, тут присутні яскраво виражені гіперболічність, афектованість, патетика, такі характерні для цього стилю. У бароковому живописі плями, світлотіньові контрасти переважають над лініями, порушуються принципи поділу простору на плани, прямолінійної перспективи – аби посилити глибинність, створити ілюзію нескінченності.

167

Поширився парадний, репрезентативний портрет, утвердились як самостійні натюрморт і пейзаж, анімалістичні жанри. На зміну почуттю міри й ясності Відродження приходять асиметрія і контрасти, грандіозність, перевантаженість декоративними мотивами.

В архітектурі бароко тяжіння до ансамблю, до організації простору. Це майдани, палаци, сходи, фонтани, паркові тераси, басейни, партери. У міських і заміських резиденціях архітектура і скульптура мають єдине вирішення: переважають пластично оздоблення з тривожною грою тіні і світла, парадні інтер’єри з багатоколірною скульптурою, ліпленням, різьбленням, позолотою, розмальованими плафонами, які створюють ілюзію розвернутих склепінь.

Стиль бароко поширився насамперед в Італії (бароковий Рим превалює навіть над античним і над сучасним), а також в Іспанії, Португалії , Фландрії, яка залишилася під владою Іспанії, дещо пізніше - в Німеччині, Австрії, Англії, Скандинавії, Східній Європі, Новому Світі. У XVIIІ ст. бароко набуло своєрідного і блискучого розвитку в Росії. Ні у Франції, ні

вГолландії бароко не стало домінуючим стилем.

** *

**

Отож центром бароко на рубежі XVI – XVII ст. був

Рим.

Італійське бароко виявило себе переважно в архітектурі. Архітектори включали в ансамбль не тільки окремі споруди і площі, а й вулиці. Початок і кінець вулиць були неодмінно позначені якимись архітектурними (майданами) або скульптурними (пам’ятниками) акцентами. Обеліски і фонтани, поставлені у точках збігання променів-проспектів (вперше в історії містобудівництва застосовується трипроменева система вулиць, які розходяться від майдану) і в їхніх кінцях, створюють майже театральний ефект далекосяжної перспективи.

Замість статуї в центрі майдану височить обеліск або фонтан, рясно оздоблений скульптурою.

У період зрілого бароко (з другої третини XVII ст.) палаццо оформляються ще пишніше – і щодо головного фасаду, і ще більше з садового боку. Бічні крила будинку висуваються й утворюють курдонер (почесний двір).

168

Ухрамовій архітектурі зрілого бароко спостерігаються надзвичайна пишність, мальовничість фасаду, але й інтер’єр церкви як місця театралізованого обряду католицької служби становить собою синтез усіх видів образотворчого мистецтва (а з появою органа додається і музика). Скульптура тісно пов’язана з архітектурою, у бароко часом не можна відокремити роботу архітектора від роботи скульптора. Придворний скульптор і архітектор римських пап, який поєднав у собі обидва таланти, Джованні Лоренцо Берніні (1598-1680 рр.), був автором багатьох творів, завдяки яким католицька столиця і набула барокового характеру. Але головний його витвір - це грандіозна колонада собору св. Петра й оформлення величезного майдану біля цього собору. Глибина майдану – 280 м; у центрі височіє обеліск, фонтани обіч нього підкреслюють поперечну вісь, а самий майдан утворено могутнього колонадою з чотирьох рядів колон тосканського ордена 19 м заввишки, що утворює строге за рисунком незамкнене коло, на зразок розкритих обіймів, як говорив сам Берніні.

Берніні звертався до античних і християнських сюжетів у скульптурі. Але в його “Давиді” немає ясності і простоти скульптур кватроченто, немає класичної гармонії Високого Ренесансу. Це войовничий плебей: його тонкі губи вперто стулені, маленькі очі зло звужені, тіло майже обернете навколо своєї осі.

Берніні став творцем барокового портрета – парадного, театралізованого, декоративного, який, проте, відображав реальне обличчя (портрети герцог д’Есте, Людовика IV).

Уживопису Італії на рубежі XVI-XVII ст. виникло два головних напрями :болонський академізм і зв’язаний з ім’ям найвидатнішого художника Італії XVII ст. Караваджо (Мікеланджело Мерізі да Караваджо, 1573-1610 рр.) - караваджизм.

Завдяки сплаву академізму болонців і караваджизму виникло італійське бароко, репрезентоване іменами Гверчіно (монументально-декоративний живопис з реалістичними типажами і караваджистською світлотінню), чудового колориста Доменіко Фетті, П’єтро ді Кортона, Луки Джорджано, Бернардо Строцці, а дещо згодом Сальватора Рози, автора блискучих за колористичністю похмуро-романтичних композицій.

169

Пізнє бароко - це романтичні пейзажі Александро Маньяско, вівтарні образи і портрети Джузеппе Креспі.

З XVIІI ст. почався занепад італійського мистецтва, пов’язаний, очевидно, з історичною долею Італії, коли іспанське панування змінилося австрійським, а вся країна опинилася під владою сильних централізованих держав.

** *

**

Коріння іспанської духовної культури “золотого століття” сягає в епоху доби реконкісти - національновизвольної боротьби іспанців з арабами, які з VIІI ст. намагалися завоювати Піренейський півострів. Реконкіста, що тривала 800 років, визначала своєрідність історичного розвитку нації.

Глибока релігійність усіх верств іспанського суспільства і надзвичайно активний контроль з боку церкви визначили роль ідеалів іспанської культури. Об’єднання країни як завершення реконкісти сталося в кінці XV ст. під егідою “католицьких королів” – Ізабелли Кастильської та Фердинанда Арагонського. З початку XVI ст. Іспанія – наймогутніша держава Європи. Іспанські монархи були войовничими католиками і намагалися боротися з поширенням протестантства в Європі. Такою була Іспанія в періоді “золотого віку”. І при цьому – злет національного художнього генія наприкінці XVI

– в першій половині XVII ст., не бачений раніше і ніколи надалі не пережитий іспанською культурою.

Блискучу плеяду іспанських живописців започаткував Доменіко Теотокопулі, прозваний Ель Греко, оскільки він був грецького походження (1541-1614 рр.). Ель Греко, не оцінений при іспанському дворі , їде в Толедо, стає засновником толедської школи і виконує замовлення переважно місцевих монастирів і церков. Він малює релігійні сюжети (“Моління про чашу”, “Святе сімейство”), найчастіше вівтарні образи, рідше античні (“Лаокоон”), пейзажі – види Толедо, багато портретів. Напруження, збудження, неспокій присутні у всіх його картинах. Обличчя героїв подовжені, аскетичні, очі посаджені асиметрично і широко розплющені. Його грандів спалює внутрішній вогонь, їх бліді обличчя виражають сильне духовне напруження, очі немовби дивляться вглиб самих себе.

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]