Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m3513 (1).docx
Скачиваний:
511
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
12.38 Mб
Скачать

Класифікація антигенів

Антигени – сторонні макромолекули

Вірусні

білки, глікопротеїни, ліпопротеїни, ферменти

Корпускулярні (цілі клітини)

Пилок рослин

Інфекційні

Соматичні (О-Аг)

Джгутикові (Н-Аг)

Капсульні (К-Аг)

Бактеріальні

14. Адаптивна гуморальна імунна відповідь. Імуноглобуліни (антитіла). Серологічні реакції флокуляції, нейтралізації

Актуальність теми: адаптивна гуморальна імунна відповідь є однією із головних реакцій на введення (потрапляння) антигенів в організм людини або тварини. Адаптивну гуморальну імунну відповідь визначають для оцінки рівня імуногенності антигенів, а кінцевий її результат – антитіла широко використовують в медичній практиці для діагностики, профілактики та лікування ряда інфекційних захворювань.

Мета знати, з якою метою в медичній практиці використовуються антитіла, та уміти оцінювати результати реакції аглютинації, реакцію преципітації, реакцію нейтралізації.

Теоретичні питання

  1. Адаптивна гуморальна імунна відповідь: визначення, схема, фази. Клітини і гуморальні фактори, які беруть участь в імунній відповіді. Які антигени стимулюють розвиток гуморальної імунної відповіді.

  2. Класи імуноглобулінів(Іg): перелік, властивості, функції, визначення.

  3. Антитіла: визначення, властивості, одержання, практичне використання, моноклональні антитіла.

  4. Антитоксичні сироватки, отримання та використання. Реакція флокуляції.

  5. Реакція нейтралізації, компоненти, принцип методу, мета використання.

Практична робота

Робота 1. Вивчити демонстрацію

Демонстрація

1. Імунні сироватки (антитоксичні) та імуноглобуліни

Антитоксичні сироватки використовуються для специфічної профілактики інфекційних захворювань, збудники яких продукують екзотоксин (дифтерії, правця, ботулізму, газової гангрени), а також при укусі гадюк. При цьому створюється пасивний імунітет.

Антитоксичні сироватки готують шляхом гіперімунізації коней відповідними анатоксинами. Гіперімунізацію проводять шляхом багаторазового введення анатоксину за певними схемами. За титр сироватки беруть кількість антитоксичних одиниць, що містяться в 1 мл. Титрування антитоксичної сироватки проводиться на лабораторних тваринах або в реакції флокуляції in vitro. Якщо титрування проводиться на тваринах, то за 1 антитоксичну одиницю (АО) беруть мінімальний об’єм сироватки в мілілітрах, який нейтралізує певну кількість DLM відповідного токсину. Наприклад, за 1 АО протидифтерійної сироватки беруть мінімальний її об’єм, який нейтралізує – 100 DLM дифтерійного токсину, для морських свинок вагою 250 грамів.

Якщо титрування проводиться в реакції флокуляції, то за 1 АО антитоксичної сироватки беруть її мінімальний об’єм у мілілітрах, який при взаємодії з однією імуногенною (антигенною) одиницею відповідного анатоксину зумовлює (викликає) ініціальну (початкову) флокуляцію.

При досить високому титрі антитіл роблять часткове кровопускання і після згортання крові відділяють сироватку. Отримані антитоксичні сироватки фільтруються через бактеріальні фільтри та підлягають очищенню, концентрації (видаленню із сироватки альбумінів і еуглобулінів із подальшою концентрацією імуноглобулінів). У ряді випадків роблять обробку сироватки сульфатом амонію та протеолітичними ферментами (пепсином). При застосуванні ферментації титр зростає в 5–10 разів, а анафілоктогенні властивості препарату зменшуються. Всі антитільні препарати підлягають контролю. Сироватки повинні містити певний титр антитіл, бути стерильними і непірогенними.

Удосконалення сироваткових препаратів завершується одержанням імунних гамма-глобулінів, які відрізняються від очищених сироваток тим, що в них зведено до мінімуму вміст інших білків.

Гомологічний гамма-глобулін готують із сироватки людей-добровольців, імунізованих проти різних вірусних або бактеріальних інфекцій, або із сироваток крові реконвалісцентів. Гама-глобуліни застосовуються для лікування і профілактики кашлюку, правця, грипу, кору. Для очищення та концентрації імуноглобулінів використовують різні методи: висолювання сульфатом амонію; спиртове осадження за Коні; препаративний електрофорез; ультрафільтрацію через молекулярні сита; іонообмінну хроматографію та інші.

Імуноглобулін із сироватки людей являє собою гомогенний препарат, що рідко викликає у людей алергічні реакції. Гомологічні антитіла швидше надходять у кров і довше в ній зберігаються.

Гетерологічні сироватки (імуноглобуліни) отримують шляхом гіперімунізіції тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]