Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kravchuk_V_M_-_Strategiya_i_taktika_tsivilnogo.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
452.61 Кб
Скачать

4. Залучення співвідповідачів

Суть. Участь у процесі декількох відповідачів, замість од­ного, створює позивачу додаткові переваги.

Застосування. Відповідно до ст. 104 ЦПК України, позов може бути пред'явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожний з позивачів або відповідачів що-До другої сторони виступає в процесі самостійно.

Співучасть буває обов'язкова і факультативна. Обов'язкова співучасть існує при спільності (неподільності) матеріальних прав і обов'язків кількох осіб, зокрема, у таких справах:

1) про відшкодування шкоди, заподіяної діями декількох осіб (співвідповідачі - усі ці особи);

2) про виключення майна з опису (співвідповідачі - борж­ник і стягу вам);

3) про захист честі та гідності та спростування відомостей, поширених засобом масової інформації (співвідповідачі - реї дакція та автор);

4) про поновлення на роботі (співвідповідачі - підприєм­ство та посадова особа, за розпорядженням якої проведено незаконне звільнення).

Факультативна співучасть настає з обставин процесуально­го характеру: через доцільність одночасного розгляду кількох справ, з метою економії коштів і часу на їх провадження.'7

Відповідачу вигідно мати декілька відповідачів. По-перше, кожен із них зацікавлений у тому, щоб не відповідати за позо­вом. Тому хоч вони й на одній стороні, їх інтереси цілком різ­ні, тому є грунт для зіштовхування співвідповідачів.

По-друге, бажаючи захистити свої інтереси, співвідповідачі будуть надавати суду докази, які позивач може використати для обгрунтування власної позиції.

По-третє, рішення суду, за яким на співвідповідачів покла­дається солідарний обов'язок, може бути виконане за рахунок будь-кого із них. Стягувач матиме більше шансів на реальне виконання рішення.

Співвідповідача найкраще притягати з самого початку, але це можна зробити і в процесі розгляду справи шляхом подан­ня суду відповідної заяви.

Притягнення другого співвідповідача може використовува­тися також як альтернатива заміні неналежного відповідача. Нагадаємо, що таким визнається особа, яке не повинна відпо­відати за позовом, оскільки вона не є учасником спірного пра-вовідношення. У такий спосіб позивач «зберігає» первісного відповідача, але й притягує другого, належного. Щодо пер­винного відповідача суд у позові відмовить, але він змушений буде брати участь у справі.

5. Зміна позивача

Суть. Сторонами є особи, між якими існує матеріально-правовий спір. Тому зміна учасників матеріально-правових відносин призводить до зміни сторони.

Застосування. Одним із способів зміни осіб у зобов'язанні є цесія (уступка вимоги або переведення боргу). Відповідно до ст. 197 ЦК України, уступка вимоги кредитором іншій особі

„опускається, якщо вона не суперечить закону чи договору бо коли вимога не пов'язана з особою кредитора. Не допус-а ться уступка вимог про відшкодування майнової шкоди, викликаної ушкодженням здоров'я або заподіянням смерті.

Зміна позивача ефективна, коли у нового позивача існують важелі впливу на відповідача. Разом з тим, потрібно врахову­вати, що в такому випадку відбувається правонаступництво, а тому дій вчинені попередником, обов'язкові для правонаступ­ника.

Про уступку права вимоги позивач повинен повідомити боржника та суд. З цього часу первісний позивач стає неналеж­ною стороною. Відповідно до ст. 105 ЦПК України неналежна сторона підлягає заміні за згодою позивача.

Цей тактичний прийом може використовуватися також для зміни підвідомчості, особливо коли спір виник між фізичною і юридичною особою. Якщо фізична особа - позивач уступає свої вимоги юридичній особі (навіть своєму підприємству), то справа стає не підвідомча суду і відповідно до п. 1 ст. 227 ЦПК України провадження у справі закривається.

Такий прийом доцільно використовувати, наприклад, якщо позивач відчуває, що програє справу. Після заміни його юри­дичною особою провадження у справі закривається. Розгляд справи в господарському суді розпочинається заново, отже, процесуального правонаступництва не відбувається. Фактич­но, позивач отримує інший шанс.

Є ще один цікавий момент. У господарському процесі як джерело доказів не використовуються показання свідків. То­му якщо в загальному суді позивач міг програти саме через ці докази, то в господарському процесі вони йому не загро­жують. Витребувати та приєднати показання свідків, отри­мані загальним судом, господарський суд також не може, адже буде порушено принцип безпосередності судового роз­гляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]