Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kravchuk_V_M_-_Strategiya_i_taktika_tsivilnogo.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
452.61 Кб
Скачать

6. Залучення третіх осіб на стороні відповідача

Суть. Треті особи, що не заявляють самостійних вимог, у майбутньому можуть стати відповідачами. Обставини, дека­дні у справі з їх участю, непотрібно буде доказувати при роз­гляді іншої справи.

Застосування. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, притягуються до участі в процесі на стороні позивача чи відповідача.

Правовою підставою для їх участі у справі є непряма матеріально-правова зацікавленість у вирішенні спору. Рішення суду може вплинути на їх права та обов'язки щодо тієї сторо­ни, на боці якої вони беруть участь. Залучення третіх осіб від­бувається за їх заявою, а також за клопотанням сторін, прокурора чи суду. В заяві слід точно зазначити, на яких підставах третіх осіб належить притягти або допустити до участі у справі.

У більшості випадків притягнення третіх осіб здійснюєть­ся з метою наступного вирішення регресних вимог. Тому треті особи, у переважній більшості, залучаються на бік відповіда­ча. Відповідач зацікавлений у залученні цих учасників, насам­перед, для встановлення та дослідження доказів, які він зго­дом може використати проти третьої особи. Факти, встанов­лені рішенням суду, що набрало законної сили по одній цивільній справі, не доказуються знову при розгляді іншої справи, в якій беруть участь ті самі особи (ч. 2 ст. 32 ЦПК України).

Участь третіх осіб у процесі збільшує кількість засобів до­казування, серед яких можуть виявитися такі, які вигідні тій чи іншій стороні. Крім того, третя особа, хоч вона і діє на боці однієї із сторін, має свої інтереси, які можуть не збігатися з інтересами цієї сторони.

Приклад. Приколота заявив позов до Семенчука про витре­бування автомобіля ВАЗ 21099 із чужого незаконного воло­діння, покликаючись на те, що цей автомобіль було викрадено у 2001р.

Семенчук проти позову заперечував з підстав, що він цей автомобіль придбав у Гриня за 4000 доларів США. З ініціа­тиви відповідача, Гриня було притягнуто до участі у справі як третю особу на боці відповідача. Під час розгляду справи було встановлено, що Гринь придбав автомобіль у Щирика. У процесі розгляду справи встановлено, що на початку 2001 р. Щирик загубив свій паспорт, про що заявив у міліцію. Вста­новити особу, яка продала автомобіль Гриню, не вдалося. Рішенням суду позов задоволене. Автомобіль повернуто Приколоті.

Семенчук звернувся до суду з позовом про стягнення збит­ків із Гриня. При цьому він не повинен вже доводити факти, встановлені попереднім рішенням суду.

7. Залучення в процес нових осіб як представників

Суть. Будь-яка особа може бути залучена у процес як пред­ставник зацікавленої особи.

Застосування. Представника в процесі можуть висувати особи, що мають матеріально-правову зацікавленість, тобто сторони та треті особи. Особиста участь не позбавляє права мати представника. .

Особи, які можуть бути представниками, визначені ст. 112 ЦПК України. Серед згаданих тут, лише адвокати - професій­ні представники. Останній пункт цієї статті дозволяє суду допускати до представництва по даній справі будь-яких осіб. Відповідно до ст. 59 Конституції України, кожен має право на правову допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. З урахуванням цієї конституційної норми, суддя не може відмовити стороні обрати захисника з числа осіб, які, на думку суду, своєї функції виконати не зможуть. Наприклад, через некомпетентність.

Інститут представництва можна використовувати з тактич­них міркувань. Під виглядом представника в процес можна залучати будь-яких осіб у будь-якій кількості. Адже кількість представників не лімітується.

У практичній площині, як представник сторони, може бути залучений до справи:

1) спеціаліст у певній галузі знань з метою якісного допи­ту експерта чи свідка;

2) особа, яка перебуває в особливих стосунках із сторо­ною, третьою особою чи свідком для допиту цих осіб;

3) особа, яка перебуває в особливих стосунках із суддею, секретарем судового засідання, прокурором, експертом, пере­кладачем для заявления відводу вищеназваним особам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]