Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kravchuk_V_M_-_Strategiya_i_taktika_tsivilnogo.doc
Скачиваний:
177
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
452.61 Кб
Скачать

11. Розгляд справи в присутності представників засобів масової інформації

Суть. Присутність засобів масової інформації свідчить про особливу увагу громадськості до процесу, підвищуючи цим рівень відповідальності судді за розгляд та вирішення справи.

Застосування. Цей тактичний прийом є різновидом попе­реднього. Представники засобів масової інформації - теж гля­дачі. Але через свою професію, вони будуть висвітлювати те, що побачили та почули в засобах масової інформації.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України «Про судоустрій», проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання допускаються з до­зволу суду, в порядку, встановленому процесуальним зако­ном. Використання ж іншої, нестаціонарної апаратури, суд заборонити не може.

Залучення засобів масової інформації - надзвичайно склад­ний за своїм виконанням прийом. Тому сам процес повинен бути цікавим для громадськості або мати важливе суспільно-політичне значення.

У самому простому виконанні, достатньо залучити хоча б одного журналіста, але так, щоб суддя зрозумів, що це пред­ставник преси.

Залучення засобів масової інформації обопільний - він та­кож має вплив на сторони та свідків. Вони емоційно збуджую­ться, знають, що їх виступи фіксуються і, можливо, будуть оприлюднені. Саме тому вони намагатимуться подати себе у найкращому світлі: уникатимуть пояснень та показань, які компроментують їх в очах оточуючих. Допитуюча сторона цим може скористатися.

12. Формування громадської думки

Суть. Надати справі резонансний характер.

Застосування. Чим більше осіб цікавляться справою, тим відповідальніше до неї ставитиметься суд, а значить тим об'єктивніше буде його рішення. Адже воно буде оцінювати­ся не лише особами, що брали участь у справі, але й громад­ськістю.

Мало є людей, які свідомо готові піти проти течії. Якщо рішення не відповідатиме суспільним очікуванням, суддя опиниться у центрі громадської уваги. Громадська думка засуджуватиме його дії і це психологічно впливатиме на суддю.

Для судді вбачається лише один вихід - діяти чітко за за­коном. Жодного суб'єктивізму у такій справі суддя не допус­тить, не дасть жодного приводу говорити про себе погано.

Формування сприятливо бажаної громадської думки - це завдання, яке вимагає зусиль багатьох людей, спеціальних знань та виконавчих засобів. Тому цей тактичний прийом мо­же використовуватися, насамперед, у справах, що мають полі­тичний підтекст, спільно із залученням засобів масової інфор­мації.

Цей прийом матиме позитивні наслідки незалежно від ре­зультату розгляду справи. Якщо суд прийняв рішення, яке відповідає громадській думці, є підстави стверджувати, що справедливість відновлена.

У разі програшу справи цей тактичний прийом дозволяє «зберегти обличчя». В очах громадськості переможений ви­глядатиме жертвою «тоталітарного режиму», «адмінресурсу», «системи». Більшість людей завжди жаліє слабкого. Усвою чергу у переможця формується образ ворога. Це є у достатнім соціальним грунтом для знищення іміджу конкурента та підвищення власного рейтингу за його рахунок. От­же той, кого підтримає громадська думка, виграє в будь-якому випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]