Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 6

Статус суддів

м м н § 1. Суддівський корпус, його поняття та склад

У правничій літературі для позначення суддівської спільноти за­ стосовується термін «корпус суддів». Слово «corpus» мас латинське походження й об’єднує всіх осіб, які у встановленому законом поряд­ ку набули право здійснювати судову владу. Згідно з ч. 2 ст. 1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судову владу реалізовують професійні судді та у визначених законом випадках народні засідателі і присяжні. Професійні судді - це громадяни України, які відповідно до Конституції України призначені чи обрані суддями і займають штат­ ну суддівську посаду в одному із судів, передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

До професійних суддів належать судді КСУ та судді судів загальної юрисдикції. Можливо також проводити диференціацію між суддями залежно від рівня суду, в якому вони працюють: судді місцевих, апе­ ляційних, вищих спеціалізованих судів, Верховного Суду України та Конституційного Суду України. Але всі професійні судді в Україні мають єдиний статус і різняться лише за повноваженнями та компе­ тенцією.

Формування суддівського корпусу є складним, тривалим процесом, який передбачає декілька етапів: добір кандидатів, їх спеціальна під­ готовка, складення кваліфікаційного іспиту, вибір на підставі конкур­ су найбільш кваліфікованого фахівця і внесення щодо нього подання про призначення або обрання кандидата на посаду судді до компетент­ ного органу, винесення акта про призначення або обрання на посаду судді, припинення повноважень судді.

Правовий статус суддів визначається Конституцією України та за­ конами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юстиції», «Про Конституційний Суд України» та іншими нормативноправовими актами.

Для здійснення судової влади закон надає судцям необхідні права, обов’язки та повноваження, передбачає певні гарантії їх реалізації.

163

Розділ 6. Статус суддів

Велика відповідальність судді, якого наділеного правом вирішувати всі правові конфлікти, що виникають у суспільстві, передбачає необ­ хідність установлення певних вимог до кандидатів на цю посаду, осо­ бливої процедури добору та зайняття посади судді, а також притягнен­ ня до відповідальності та звільнення з цієї посади.

§ 2. Інститут кандидата на посаду судді

Інститут кандидата на посаду судді існує вже у досить розвинуто­ му вигляді у більшості країн світу. У цих країнах сформульовані ви­ моги до кандидатів на посади суддів, нормативно закріплена процеду­ ра оцінки знань, навичок, умінь, ділових та моральних властивостей кандидата, обов’язково передбачається навчання кандидатів на посади суддів у спеціальному навчальному закладі та стажування в суді. Тіль­ ки після цього порушується питання про можливість обрання конкрет­ ної особи на посаду судді.

В Україні інститут кандидата на посаду судді набував розвитку відповідно до історичних етапів становлення суспільства та політич­ ного ладу держави.

У часи перебування України у складі Росії (1654-1917) залежно від способу вступу на службу судді поділялися на два види: ті, що призна­ чаються (монархом за поданням Сенату; безпосередньо Сенатом; гу­ бернським правлінням), й ті, що обираються певним прошарком на­ селення (дворянами, купцями і міщанами, селянами)1.

Судді, що обиралися, не були підзвітні виборцям. їх затверджував губернатор, якому вони і звітували. Більшість членів повітового суду, а в магістраті - часто й увесь склад не мали ані найменшого уявлення про засади судочинства, теорію доказів. «Такий суддя, - писав А. Ф. Коні, - є дуже сумним явищем, тому що свавілля під личиною правосуддя має особливо відразливі риси, і шкода судового насильства є гіршою за будь-яку адміністративну шкоду»*2. Судді зараховувалися на державну (військову) службу, наділялися чинами та нагородами, підлягали від­ повідальності нарівні з іншими посадовцями. Відставний прапорщик

' Щербина, П. Ф. Судебная реформа на Правобережной Украине [Текст] / П. Ф. Щер­ бина. - Львов : Вища шк., 1974. - С. 52.

2 Кони, А. Ф. Нравственные начала в уголовном процессе [Текст] / А. Ф. Кони // Избр. произведения. - М .: Госюриздат, 1956. - 678 с.

164

§ 2. Інститут кандидата на посаду судді

цілком імовірно міг бути кандидатом у члени повітового суду, а від­ ставний полковник - кандидатом у члени судової палати1.

Якісно нову правову основу інституту кандидатів на суддівські посади заклали прийняті 20 листопада 1864 р. Судові статути. їх укла­ дачі справедливо вважали, що задовільне справляння правосуддя за­ лежить більше від гідності суддів, ніж від досконалості законів. І саме інститут кандидатів на судові посади повинен був стати «розсадником судових діячів, зерном нового судового стану; кандидатура на судові посади мала служити тим чистим і єдиним джерелом, якому належало годувати все судове відомство»12. Статті 200-211 Статутів3 щодо кан­ дидата на посаду судді містили загальнообов’язкові вимоги та обме­ ження: 1) відсутність істотних фізичних вад; 2) неприпустимість вчи­ нення діянь, що містять ознаки злочину; непорочність у суспільній думці; 3) належність до російського підданства; 4) тільки особи чоло­ вічої статі, які досягли віку 25 років; 5) освітній ценз - вища чи серед­ ня освіта, а за її відсутності - наявність стажу не менше трьох років у судовому відомстві; 6) майновий ценз.

За мету запровадження інституту кандидата на судову посаду була визнана підготовка молодих людей до судової служби. Тому в Статутах особлива увага приділялася організації занять кандидатів, зокрема у судових місцях і в прокуратурі, відрядженню до виконання обов’язків судових слідчих.

Разом із тим цей інститут не отримав належного нормативного регулювання, у зв’язку з чим розвивався повільно.

Тому закон від 24 грудня 1891 р. вніс доповнення та зміни до Су­ дових статутів щодо цього питання. Було встановлено, що кандидата­ ми на судову посаду можуть бути особи, які закінчили курс юридичних наук у вищих навчальних закладах і перебували на службі при окруж­ них судах і судових палатах. Зарахування в кандидати прирівнювалося до зарахування на службу в судовому відомстві. Законом передбачався поділ кандидатів на старших і молодших. Звання молодшого здобува­ лося зарахуванням до розряду кандидатів. Чин старшого кандидата одержували після не менш як півторарічної служби по судовому відом­

1Головачев, А. А. Десять лет реформ 1861-1871 [Текст] / А. А. Головачев. - С П б .: Тип. Ф. С. Сущинского, 1872. - С. 148.

2 Возвращение к истокам права: Судебные уставы. О статусе судей [Текст] // За­ конность. - 1994. - № 6. - С. 13 -18.

3 Судебные уставы 20 ноября 1864 года съ изложением рассуждений, на коих они основаны [Текст]. - СПб., 1864. - 690 с.

165

Розділ 6. Статус суддів

ству і після складання необхідного іспиту, про що видавалося посвід­ чення відповідним судом чи палатою. Старші кандидати мали істотні переваги, оскільки вони за старанну і корисну службу могли одержу­ вати штатний оклад чи одноразову допомогу. Внесені зміни також офіційно закріпили порядок підготовки кандидатів, проведення з ними занять.

Таким чином, статус кандидатів у судді зазнав суттєвих змін: поперше, було усунуто так зване «довічне» кандидатство: кандидати, які не склали іспиту протягом двох (у крайньому разі трьох) років, від­ раховувалися з кандидатів; було вдосконалено систему поділу канди­ датів на молодших (учнів-практикантів) і старших (стажистів), які допускалися до виконання судових і прокурорських обов’язків. Подруге, законодавчого визначення набуло питання фінансового забез­ печення кандидатів.

Становлення інституту кандидата на посаду судді в період боротьби за становлення української національної державності (1917-1920) від­ бувалося по-різному. Так, відповідно до Закону «Про умови засуджен­ ня і порядку обрання суддів Генеральних і апеляційних судів», прий­ нятого в грудні 1917 р., усі судді обиралися Центральною Радою. На одну посаду судді могли претендувати від 4 до 6 осіб. Закон щодо кандидатів передбачав лише одну вимогу - мати вищу освіту, однак допускав обрання на посаду судді й осіб, які її не мають. Кандидати повинні були подавати свої заяви до Секретаріату судових справ, який потім передавав їх до Центральної Ради.

У період Гетьманату, відповідно до Закону від 8 липня 1918 р. про створення Державного Сенату, до кандидатів на посади суддів цієї ви­ щої судової інстанції ставилися досить високі вимоги: мати вищу юридичну освіту, обіймати не менше 15 років посади судового слідчо­ го, товариша прокурора окружного суду або адвоката, мати відповідний науковий ступінь з юридичних наук. В Україні цього періоду вся влада належала гетьманові, тому було встановлено і відповідний порядок формування корпусу суддів. Міністр юстиції вносив подання щодо кандидата до Ради міністрів, яка здійснювала попередній розгляд кан­ дидатури. Після схвалення Радою міністрів гетьман призначав цього кандидата на посаду судді.

За радянських часів (1917 -1991), після встановлення в Україні радянської влади постало питання про формування професійного суду. З цією метою 7 березня 1920 р. Народним комісаріатом юстиції було

166

§ 2. Інститут кандидата на посаду судді

прийнято постанову «Про реєстрацію фахівців із судової частини», відповідно до якої всім особам, які належали до членів магістратури

іколишнього прошарку присяжної адвокатури, включаючи і тих, які входили до складу службовців у радянських установах, пропонувало­ ся зареєструватися в тижневий строк у Судово-слідчому відділі На­ родного комісаріату юстиції. 5 червня 1920 р. було видано Декрет Ради народних комісарів «Про використання юристів-практиків», який по­ відомляв про проведення загальної реєстрації осіб незалежно від віку

істаті, які мають вищу юридичну освіту і стаж роботи в судовому, військово-судовому відомствах та адвокатурі.

Таким чином, при створенні системи судів Української СРР діючий уряд усвідомлював необхідність професійного здійснення правосуддя, про що зазначалося в прийнятому 26 жовтня 1920 р. Положенні про народний суд, у ст. 14 якого було закріплено, що постійні народні суд­ ді повинні задовольняти таким вимогам:

1)мати право обирати і бути обраними до Ради робітничих і селян­ ських депутатів. Це право надавалося тільки працездатним громадянам, які досягай 18 років. Винятки становили засуджені, недієздатні та об­ межено дієздатні особи, а також особи, які живуть на нетрудовий при­ буток, та деякі інші категорії громадян;

2)мати політичний досвід роботи в пролетарських організаціях партії, професійних союзах, робітничих кооперативах, фабричнозаводських комітетах і радянських установах;

3)мати теоретичну і практичну підготовку, необхідну для посади радянського судді.

У подальшому зміна характеру і переліку вимог, яким повинна була відповідати особа, висунута кандидатом у народні судді, відбувалася в основному в напрямі зменшення переліку вимог, а отже, залучення до зайняття посади судді більш широкого кола осіб. Так, наприклад, на відміну від Положення про народний суд 1920 р., яке передбачало необхідність теоретичної підготовки кандидата на посаду судді, на­ ступні Положення про судоустрій УСРР від 16 грудня 1922 р. і Поло­ ження про судоустрій УСРР від 23 жовтня 1925 р. як критерії добору передбачали альтернативу: або не менш ніж дворічний стаж відпові­ дальної політичної роботи в робітничо-селянських громадських, про­ фесійних чи партійних організаціях, або два роки стажу практичної роботи в органах радянської юстиції на посадах не нижче народного слідчого.

167

Розділ 6. Статус суддів

Наслідком такої кадрової політики стало те, що в органах юстиції більшість осіб, які обіймали відповідальні посади, не мали необхідної теоретичної юридичної підготовки. Серед народних суддів було багато осіб не тільки недостатньо підготовлених, а й випадкових, непридатних для справляння правосуддя.

Однак на початку 1923 р. радянський уряд здійснив спробу підви­ щення професіоналізму суддів. У Харкові, Києві та Одесі були органі­ зовані короткотермінові юридичні курси з підвищення кваліфікації судово-прокурорських працівників. Строк навчання на курсах спочат­ ку становив чотири місяці (три потоки на рік), а в 1924 р. він був збільшений до п’яти місяців - два випуски на рік по 100 осіб. Для на­ вчання на курсах судами направлялися особи, які мали стаж роботи в органах юстиції не менше одного року на посаді, не нижчій народ­ ного судді чи народного слідчого1.

Пізніше Положення про судоустрій 1929 р. і 1931 р. уже взагалі не передбачали таку вимогу до кандидата на посаду судді, як наявність ста­ жу роботи за юридичною спеціальністю. До обов’язкових умов для на­ родного судді Законом про судоустрій 1938 р. додатково було введено ві­ ковий ценз, який у 1960 р. було підвищено з 23 до 25 років. Прийнятий 5 червня 1981 р. Закон УРСР «Про судоустрій в Українській РСР» ніяких новел у питанні переліку та якості вимог, яким повинна відповідати особа, висунута кандидатом у судді, не передбачив. Таким чином, починаючи з 1929 р. претендентом на посаду судді міг стати будь-який дієздатний громадянин України (СРСР), який досяг установленого в законі віку.

Після 1917 р. метою розвитку суспільства було визнано відмиран­ ня держави як суспільного устрою, панування комуністичного ладу. Така ідеологія зумовила висування до кандидатів у судді єдиної ви­ моги - революційної правосвідомості. Такий підхід зумовлювався певними історичними реаліями, необхідністю зміни певних традицій, формуванням нових суспільних відносин, нового світогляду, але, як показав досвід, у свідомості більшості громадян суд аж ніяк не асоці­ ювався з такими поняттями, як «справедливість», «незалежність», «професіоналізм».

Лише прийнятий 15 грудня 1992 р. Закон України «Про статус суддів» уперше визначив діяльність судді як професійну і з вимогами, що висуваються до кандидата, передбачив необхідний освітній ценз -

1Положення про короткотермінові юридичні курси для підвищення кваліфікації судово-прокурорських працівників у Харкові, Києві та Одесі [Текст]: Постанова РНК УСРР від 7 квіт. 1924 р. // ЗУ УСРР. - 1924. - № 9 . - Ст. 65.

168

£ 2. Інститут кандидата на посаду судді

вищу юридичну освіту і певний стаж роботи за юридичною спеціаль­ ністю. У ст. 5 цього Закону було встановлено, що суддя не може бути народним депутатом, належати до будь-якої політичної партії, руху, входити до складу органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого і регіонального самоврядування, підприємств, що мають за мету одержання прибутку, займатися підприємницькою та іншою діяльністю, крім викладацької, наукової та іншої оплачуваної творчої діяльності у вільний від роботи час. Таким чином, Закон Укра­ їни «Про статус суддів» 1992 р. уперше закріпив в Україні принцип - здійснення судової діяльності на засадах професіоналізму.

Пізніше Конституція України 1996 р. закріпила основні вимоги до кандидатів на посаду судді, визначивши необхідний віковий, освітній та професійний ценз. А в прийнятому згодом Законі «Про судоустрій України» від 20 лютого 2002 р. було підтверджено важливість добору суддівських кадрів тільки на підставі оцінки їх професійного рівня і профпридатності до судової роботи. Цей Закон уперше закріпив пев­ ні обмеження і вимоги щодо морального вигляду, фізичного і психіч­ ного стану кандидата на посаду судді і тим самим виключив можли­ вість призначення чи обрання суддею особи, яка не повинна бути до­ пущена до здійснення судової влади. Зокрема, мова йде про осіб: а) недієздатних і обмежено дієздатних; б) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків суд­ ді; в) які мають непогашену чи незняту судимість, щодо яких прова­ диться дізнання, досудове слідство чи судовий розгляд кримінальної справи. 1хоча цей Закон, як і Закон України «Про статус суддів», утра­ тив чинність у зв’язку з прийняттям 7 липня 2010 р. Закону України «Про судоустрій і статус суддів», його основні положення щодо віко­ вого і професійно-освітнього цензу кандидатів на посади суддів зна­ йшли закріплення і в новому законі.

На сучасному етапі розвитку суспільства та держави правові осно­ ви статусу кандидата на посаду судді закладено Конституцією і зако­ нами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юс­ тиції», «Про Конституційний Суд України». У цих нормативно-правових актах сформульовано перелік вимог, що висуваються до кандидатів, передбачені обмеження щодо допуску певних категорій осіб до здій­ снення судової влади, визначена компетенція відповідних органів щодо добору кандидатів, розроблено процедуру оцінки професійно важливих властивостей кандидатів та вступу їх на посаду.

169

Розділ б. Статус суддів

Отже, за сучасним законодавством кандидат на посаду судді - це особа, яка виявила бажання посісти посаду судді, відповідає встанов­ леним законодавством вимогам, пройшла передбачену законодавством процедуру добору кандидатів на посаду судді, склала кваліфікаційний іспит і включена до резерву суддів.

При доборі кандидатів на посади суддів забезпечується рівність їх прав незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майно­ вого стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Кожен, хто відповідає встановленим вимогам до кандидата на по­ саду судді, має право звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про участь у доборі кандидатів на посаду судді.

■ н ш н § 3. Вимоги, що висуваються до кандидатів на посади суддів

Вимоги до кандидатів на посади суддів судів загальної юрисдикції у найбільш загальному вигляді сформульовано в ч. З ст. 127 Консти­ туції України: кандидатом на зайняття посади судді суду загальної юрисдикції може бути громадянин України, не молодший двадцяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше трьох років, проживає в Україні не менше десяти років та володіє державною мовою. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» розкриває деякі положення цієї конституційної норми, а саме закріплює, що під «вищою юридичною освітою» слід розуміти 1) вищу юридичну освіту, здобуту в Україні за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, і 2) вищу юридичну освіту за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, що здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку. А під «стажем роботи в галузі права» слід розуміти стаж роботи особи за спеціаль­ ністю після здобуття нею вищої юридичної освіти за освітньокваліфікаційним рівнем не нижче спеціаліста.

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» у нормативному порядку заборонив доступ до суддівської діяльності певних категорій осіб, а саме: а) визнаних судом обмежено дієздатними або недієздат­ ними; б) тих, які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]