Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

§ 5. Слідчий апарат, його структура

Засади першої позиції були визначені Концепцією судово-правової реформи 1992 р., якою було передбачено створення єдиного слідчого апарату, оскільки вважалося, що таке об’єднання органів досудового слідства усуне «розпилення» сил, паралелізм у роботі, сприятиме пов­ нішому технічному оснащенню слідчих, посилить їх взаємодію з ор­ ганами дізнання, що в результаті підвищить рівень досудового розсліду­ вання в цілому. Побічно вона випливає і з п. 9 Перехідних положень Конституції України, яким передбачається сформування системи досуцового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

Існує й протилежна позиція, яка обгрунтовує доцільність розгалу­ женості слідчого апарату. Вона сформульована в Концепції реформу­ вання кримінальної юстиції в Україні, затвердженій Указом Президен­ та України № 311/2008 від 8 квітня 2008 р., згідно з якою органи до­ судового слідства будуть реформовані в систему досудового слідства, до якої мають належати: 1) національна поліція; 2) фінансова поліція; 3) військова поліція; 4) слідчий підрозділ Служби безпеки України; 5) спеціально утворений орган досудового розслідування корупційних правопорушень (антикорупційний орган). Передбачається, що компе­ тенція органів, що здійснюють досудове слідство, мас бути розмежова­ на законом з урахуванням предметної, персональної, територіальної та за зв’язком справ підслідності.

Фактично на сьогодні у правову систему України впроваджено ідею диференціації слідчих підрозділів. Наступний крок у напрямі їх рефор­ мування пов’язаний із утворенням Державного бюро розслідувань України, передбаченим новим КПК.

Питання для самоконтролю

1.Дайте визначення поняття «досудове розслідування».

2.Назвіть форми досудового розслідування.

3.Якою є компетенція органів дізнання й органів досудового слідства?

4.Дайте визначення оперативно-розшуковоїдіяльності. Які орга­ ни мають право її здійснювати? Назвіть їх повноваження.

5.Які органи належать до органів досудового слідства? Оха­ рактеризуйте підслідність кожного.

6.Хто може бути призначений на посаду слідчого? Дайте за­ гальну характеристику статусу слідчого.

3 07

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]