Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 8

Вища рада юстиції

■ н н н § 1. Статус і порядок формування Вищої ради юстиції

У1998 р. в Україні запроваджено новий, досі не відомий вітчизня­ ній системі державної влади інститут - ВРЮ. Її створення було перед­ бачено ст. 131 Конституції України. Закріплення правового статусу ВРЮ в розд. VIII Основного Закону України «Правосудця» говорить про первісне бачення цього нового для України інституту в системі органів судової влади. Такий погляд законодавця на статус ВРЮ реа­ лізується поступово. Якщо раніше, одразу після створення, у складі цього органу могло бути лише 25 % суддів (4 особи із 20 членів), то зараз ураховані вимоги міжнародно-правових вимог до порядку формування такого інституту і після оновлення його складу більшість членів ВРЮ будуть представлені суддями, що зробить можливим її віднесення до органів судової влади.

Упроцесі формування ВРЮ беруть участь усі три гілки державної влади України, а також представники адвокатури України, юридичної науки та прокуратури. Такий порядок у цілому дозволяє мінімізувати вплив виконавчої або законодавчої гілок влади при ухваленні рішення стосовно кандидатів на посаду суддів або при притягненні їх до дис­ циплінарної відповідальності.

Відповідно до Конституції України ВРЮ складається з 20 членів. По три представники обираються Верховною Радою України, Прези­ дентом України, з’їздом суддів України, з’їздом адвокатів України,

з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів і науко­ вих установ; усеукраїнська конференція працівників прокуратури обирає двох членів. До складу цього інституту також входять за по­ садою Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України.

На посаду члена ВРЮ може бути рекомендований громадянин України, не молодший 35 років і не старший 60, який проживає в Укра­

251

Розділ 8. Вища рада юстиції

їні не менше 10-ти останніх років, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту і стаж роботи у сфері права не менше 10-ти років. Дані вимоги не поширюються на осіб, які входять до складу ВРЮ за посадою. Членами ВРЮ не можуть бути особи, визнані судом недіє­ здатними або обмежено дієздатними, й особи, які мають незняту або непогашену судимість.

Президент України призначає трьох членів ВРЮ шляхом видання указу. Два із трьох членів ВРЮ, що призначаються Президентом України, повинні бути суддями. Закон надає право Президенту Укра­ їни вибирати кандидатів із будь-яких осіб за власним розсудом за умови їх відповідності загальним вимогам, що ставляться до членів ВРЮ.

Верховна Рада України призначає трьох членів ВРЮ таємним голо­ суванням шляхом подачі бюлетенів. Два із трьох членів ВРЮ, що при­ значаються Верховною Радою України, повинні бути суддями. Канди­ дати на цю посаду пропонуються депутатськими групами і фракціями. Для цього свої голоси за нього повинні віддати більшість від консти­ туційного складу Верховної Ради України.

Суддівське співтовариство призначає трьох членів ВРЮ на з’їзді суддів України, який є вищим органом суддівського самоврядування. Порядок скликання з’їзду визначається Законом України «Про судо­ устрій і статус суддів».

Від з’їзду адвокатів України до ВРЮ обираються три члени ради, один з яких призначається з числа суддів. Делегати на з’їзд адвокатів України обираються на республіканській (Автономної Республіки Крим), обласних, міських (міст Києва й Севастополя) конференціях адвокатів.

Висування кандидатів і призначення членів ВРЮ з’їздом представни­ ків юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ провадить­ ся в порядку, передбаченому законом для з’їзду суддів України. Із трьох осіб, які призначаються на посаду члена ВРЮ цим з’їздом, один повинен бути з числа суддів. Делегати на з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ обираються на республіканській (Автономної Республіки Крим), обласних, міських (міст Києва й Сева­ стополя) конференціях їх працівників.

На всеукраїнську конференцію працівників прокуратури представ­ ники обираються на республіканській (Автономної Республіки Крим),

252

§ 2. Повноваження Вищоїради юстиції

обласних, міст Києва й Севастополя конференціях, участь у яких мають право брати всі працівники органів прокуратури відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Така конференція призначає двох членів ВРЮ, один з яких призначається з числа суддів.

Строк повноважень членів ВРЮ, крім тих, хто входить до її складу за посадою, становить 6 років. Особи, які входять до складу за поса­ дою, вибувають зі складу ВРЮ з дня звільнення з посади.

ВРЮ стає повноважною за умови призначення на посаду не менш як трьох четвертих від її конституційного складу та складення ними присяги, ураховуючи тих осіб, які входять до ВРЮ за посадою. Перше засідання ВРЮ скликається через тиждень після складення присяги всіма її членами.

§ 2. Повноваження Вищої ради юстиції

Повноваження ВРЮ визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду юстиції», «Про судоустрій і статус суддів» та Регламентом самої Ради, що затверджений на її засіданні. До основних повноважень ВРЮ належать нижченаведені.

Внесення подання Президентові України про призначення суддів на посади або про звільнення з них. Ці подання вносяться за рекомен­ даціями ВККС при призначенні судді вперше на 5-річний строк. При поданні про призначення судді вперше на засіданні ВРЮ вивчаються передбачені Законом України «Про Вищу раду юстиції» матеріали кандидата на посаду судді, персонально розглядається сама кандида­ тура (ст. 29). Під час розгляду кандидатури члени ВРЮ повинні пере­ конатися в наявності в особи не лише професіональних знань для кваліфікованого здійснення правосуддя, а й необхідних моральних і ділових якостей, які забезпечили б відправлення правосуддя цим кандидатом сумлінно і неупереджено. Рішення щодо кандидата на по­ саду судді приймається на засіданні ВРЮ відкритим голосуванням. Пропозиція щодо внесення подання Президентові України про призна­ чення суддею вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало біль­ ше половини від конституційного складу Ради.

Подання про звільнення можуть вноситися ВРЮ у випадках, перед­ бачених названим Законом, за рекомендацією або ВККС, або члена

253

Розділ 8. Вища рада юстиції

ВРЮ, Вноситься таке подання до органу, який їх призначив або обрав (Президента України або Верховної Ради України). У разі звернення судді із заявою про звільнення з посади за власним бажанням ВРЮ зобов’язана здійснити перевірку дійсного волевиявлення судді, чи не має місце сторонній вплив на нього або примус.

Призначення суддів на посади голови суду, заступника голови суду. ВРЮ призначає суддів на посади голови суду, заступника голови суду (крім Голови Верховного Суду України та його заступників) в по- ; рядку, установленому Законом України «Про судоустрій і статус суд­ дів». Кандидатури на посади голів судів та їх заступників вносяться до ВРЮ за поданням відповідної ради суддів та розглядаються на засі- | данні ВРЮ персонально. Під час такого засідання ВРЮ з кандидатом проводиться співбесіда. Рішення про призначення на посаду голови суду, заступника голови суду приймається ВРЮ шляхом відкритого і голосування більшістю голосів від її конституційного складу.

ВРЮ також звільняє суддів з адміністративних посад. Питання про звільнення з посад голови суду, заступника голови суду розглядається за поданням ради відповідних спеціалізованих судів із запрошенням самих суддів, яких пропонується звільнити з посади. На засіданні ВРЮ в обов’язковому порядку оголошуються письмові пояснення голови суду, заступника голови суду. Рішення про звільнення з посади вважа­ ється прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини чле­ нів ВРЮ від її конституційного складу.

Розгляд справ і прийняття рішень стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності. При встановленні фактів,

що судді або прокурори займаються діяльністю, не сумісною зі своїми посадами, ВРЮ може прийняти рішення з рекомендацією у визначений строк визначитися з питанням про продовження роботи на посаді суд­ ді чи прокурора без сумісництва з даною діяльністю або прийняти рішення про направлення подання відповідним органам про звільнен­ ня судді чи прокурора з посади.

Здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів Верхов­ ного Суду України і суддів вищих спеціалізованих судів. ВРЮ є єди­ ним органом, до повноважень якого входить розгляд питань про дис­ циплінарну відповідальність Голови, його заступників і суддів Верхов­ ного Суду України, голови, а також його заступників і суддів вищих спеціалізованих судів. За наявності підстав можливе прийняття рішен-

2 5 4

,

§ 2. Повноваження Вищої ради юстиції

ня про накладення на зазначених осіб стягнення у вигляді догани або направлення до органу, який його призначив або обрав, рішення про невідповідність судді займаній посаді разом із поданням про його звільнення.

Вирішуючи питання про дисциплінарну відповідальність судді, ВРЮ повинна вислухати його пояснення. У разі неможливості взяти участь у засіданні ВРЮ з поважних причин суддя може надати по суті порушених питань письмові пояснення, які долучаються до матеріалів справи. Письмові пояснення судді виголошуються на засіданні ВРЮ в обов’язковому порядку. Суддя, стосовно якого розглядається питан­ ня про дисциплінарну відповідальність, та/або його представник мають право надавати пояснення, ставити запитання учасникам засідання, висловлювати заперечення, заявляти клопотання і відводи.

Рішення в дисциплінарній справі приймається за відсутністю особи, щодо якої розглядається дисциплінарна справа, шляхом таємного голо­ сування більшістю від конституційного складу ВРЮ і повинно містити назву комісії, прізвище, ім’я, по батькові і посаду судді, який притяга­ ється до дисциплінарної відповідальності, обставини дисциплінарного проступку, пояснення судді та відомості, що характеризують його особу, мотиви прийнятого рішення з посиланням на докази, вид дисциплінар­ ного стягнення, застосованого до судді, або підстави закриття справи, а також порядок і строк оскарження рішення.

Розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних і місцевих судів та прокурорів.

Судді спеціалізованих, апеляційних і місцевих судів та прокурори можуть подавати скарги у ВРЮ на рішення про притягнення їх до дис­ циплінарної відповідальності. За результатами розгляду такої скарги може бути прийнято одне з таких рішень:

а) скарга може бути задоволена, рішення про притягнення до дис­ циплінарної відповідальності скасоване, дисциплінарне провадження закрито;

б) скарга може бути задоволена цілком або частково зі зміною рі­ шення органу, який наклав дисциплінарне стягнення;

в) скарга може бути залишена без задоволення, рішення про при­ тягнення до дисциплінарної відповідальності залишено без зміни.

Крім того, до ВРЮ можуть бути оскаржені рішення ВККС щодо: 1) встановлення результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на

посаду судді;

255

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]