Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

§ 4. Статус слідчого. Вимоги, що ставляться до кандидатів на посаду слідчого

контроль за додержанням податкового законодавства, органів Держав­ ної пенітенціарної служби України, органів Державної прикордонної служби України, органів Державної митної служби України. Останні для надання допомоги органам досудового розслідування за письмовим дорученням слідчого, прокурора здійснюють слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні. Під час виконання доручень слідчого, прокурора співробітник оперативного підрозділу користується повноваженнями слідчого. Співробітники оперативних підрозділів не мають права здійснювати процесуальні дії у кримінальному провадженні за власною ініціативою або звертатися з клопотаннями до слідчого судді чи прокурора. Доручення слідчого, прокурора щодо проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій є обов’язковими для виконання оперативним підрозділом.

ятштшштш § 4. Статус СЛІДЧОГО.

Вимоги, що ставляться до кандидатів на посаду слідчого

Особливості статусу слідчого визначаються тим, що він, з одного боку, виступає посадовою особою відповідного правоохоронного ор­ гану, де є слідчі підрозділи, а з другого - учасником кримінального провадження, тобто процесуальною фігурою. Відповідно в організа­ ційному розумінні статус слідчого може розглядатися як сукупність прав та обов’язків, а також вимог до слідчого як державного службов­ ця, специфіка яких визначається законами України «Про прокуратуру», «Про міліцію», «Про Службу безпеки України», «Про державну по­ даткову службу України», а зі створенням Державного бюро розсліду­ вань України - відповідним законом, який урегулює його діяльність.

При цьому вказані закони по-різному визначають статус слідчого. Так, загальними вимогами до слідчих усіх зазначених відомств є гро­ мадянство України та наявність необхідних ділових і моральних якос­ тей. Додаткові вимоги встановлюються з урахуванням специфіки ро­ боти відповідних органів. Так, від співробітників МВС, СБУ та по­ даткової міліції вимагається належний стан здоров’я. Слідчі СБУ, ви­ конуючи свої обов’язки, проходять військову службу тощо.

303

Розділ 10. Органи досудового розслідування

Необхідність наявності вищої юридичної освіти, яка фактично є вкрай необхідною слідчому з огляду на його важливий процесуальний статус, законодавчо передбачена лише для слідчих органів прокурату­ ри (ст. 46 Закону України «Про прокуратуру»). Для слідчих інших правоохоронних органів вона закріплюється у підзаконних актах, що не можна визнати задовільним, оскільки це створює можливість для прийняття на посаду слідчого осіб без вищої юридичної освіти, що позначається на рівні фаховості та компетентності розслідування кри­ мінальних правопорушень.

Упродовж багатьох років зберігається необхідність уніфікувати правовий статус слідчого, що передбачається досягти з ухваленням Закону України «Про статус слідчого», в якому передбачити єдині ви­ моги до кандидатів на посаду слідчого (щодо освіти, віку, стажу робо­ ти, необхідних ділових та моральних якостей), права і обов’язки, га­ рантії незалежності, матеріального та соціального забезпечення тощо. Проте на сьогоднішній день такого закону досі не прийнято, незважа­ ючи на наявність багатьох законопроектів, жоден з яких не отримав підтримки законодавця з огляду на зіткнення міжвідомчих корпора­ тивних інтересів при їх розробці. Можна передбачити, що доки слідчий апарат залишатиметься диференційованим між різними правоохорон­ ними органами, Закону України «Про статус слідчого», який би узго­ джував інтереси всіх названих органів, прийнято так і не буде.

Крім організаційного, слідчі мають процесуальний статус, який можна визначити як сукупність прав і обов’язків слідчого як учасника кримінального провадження з боку сторони обвинувачення, що є єди­ ним для всіх слідчих незалежно від відомчої належності і визначаєть­ ся КПК. Так, слідчий уповноважений: 1) починати досудове розсліду­ вання за наявності підстав, передбачених КПК; 2) проводити слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії у випадках, установ­ лених КПК; 3) доручати проведення слідчих (розшукових) дій та не­ гласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозді­ лам; 4) призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом; 5) звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопо­ таннями про застосування заходів забезпечення кримінального прова­ дження, проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій; 6) повідомляти за погодженням із прокурором особі про підозру; 7) за результатами розслідування складати обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру та подавати їх прокурору на затвердження; 8) прий­

3 0 4

§ 5. Слідчий апарат, його структура

мати процесуальні рішення у випадках, передбачених КПК, у тому числі щодо закриття кримінального провадження за наявності підстав;

9)здійснювати інші повноваження, передбачені цим Кодексом. Відповідні права є одночасно й обов’язками слідчого, тобто він

повинен здійснювати вказані процесуальні дії і приймати рішення за наявності відповідних підстав. Крім того, слідчий несе відповідаль­ ність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій. Слідчий зобов’язаний виконувати доручення та вказівки прокурора, які надаються у письмовій формі. Невиконання слідчим законних ука­ зівок та доручень прокурора, наданих у порядку, передбаченому КПК, тягне за собою передбачену законом відповідальність.

З метою забезпечення незалежності слідчого та всебічного, повно­ го і неупередженого дослідження обставин кримінального проваджен­ ня закон передбачає поняття «процесуальної самостійності слідчого» та гарантії її забезпечення. Так, слідчий, здійснюючи свої повноважен­ ня відповідно до вимог КПК, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повно­ важень, забороняється. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, службові осо­ би, інші фізичні особи зобов’язані виконувати законні вимоги та про­ цесуальні рішення слідчого.

§ 5. Слідчий апарат, його структура

Слідчий апарат правоохоронних органів складається зі слідчих, старших слідчих, слідчих з особливо важливих справ та старших слід­ чих з особливо важливих справ.

Так, у Генеральній прокуратурі України є Головне слідче управління, яке складається з: 1) Управління нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими органів прокуратури; 2) Управління з розслідування осо­ бливо важливих справ; 3) Управління криміналістики. До складу Управ­ ління з розслідування особливо важливих справ входять слідчі відділи, де працюють слідчі з особливо важливих справ і старші слідчі з особливо важливих справ, які призначаються Генеральним прокурором України.

Упрокуратурах обласного рівня функціонують слідчі управління

йвідділи, в яких працюють старші слідчі і слідчі з особливо важливих справ, які призначаються на посаду і звільняються з неї прокурором відповідної прокуратури.

305

Розділ 10. Органи досудового розслідування

Упрокуратурах районів і міст є слідчі і старші слідчі, які призна­ чаються на посаду і звільняються з неї прокурором Автономної Рес­ публіки Крим, областей, міст Києва й Севастополя.

УМіністерстві внутрішніх справ України створено Головне слідче управління, де працюють слідчі з особливо важливих справ і старші слідчі з особливо важливих справ.

Вобласних і прирівняних до них управліннях Міністерства вну­ трішніх справ створені слідчі управління, в яких працюють старші слідчі та слідчі з особливо важливих справ.

Уміських і районних відділах (управліннях) внутрішніх справ

єслідчі групи і слідчі відділення, де працюють слідчі і старші слідчі. Керівництво слідством в органах прокуратури, МВС, СБУ й подат­

кової міліції здійснюють начальники слідчих підрозділів. Відповідно до ст. 39 нового КПК вказані посадові особи отримали процесуальний статус керівника органу досудового розслідування, на якого поклада­ ється обов’язок організовувати досудове розслідування. Зокрема, ке­ рівник органу досудового розслідування уповноважений: 1) визначати слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а у випадках здійснення досудового розслідування слідчою групою - ви­ значати старшого слідчої групи, який керуватиме діями інших слідчих;

2)відсторонювати слідчого від проведення досудового розслідування вмотивованою постановою за ініціативою прокурора або з власної іні­ ціативи з наступним повідомленням прокурора та призначати іншого слідчого за наявності підстав, передбачених КПК, для його відводу або

уразі неефективного досудового розслідування; 3) ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування, давати слідчому письмові вказівки, які не можуть суперечити рішенням та вказівкам прокурора;

4)вживати заходів щодо усунення порушень вимог законодавства у ви­ падку їх допущення слідчим; 5) погоджувати проведення слідчих (розшукових) дій та продовжувати строк їх проведення у випадках, перед­ бачених КПК; 6) здійснювати досудове розслідування, користуючись при цьому повноваженнями слідчого, та ін.

Щодо концептуальних засад побудови системи органів досудового слідства в Україні є дві протилежні точки зору: одна передбачає кон­ солідацію слідчих у межах окремого державного органу, який би спе­ ціалізувався виключно на проведенні досудових розслідувань; інша відстоює децентралізацію слідчих апаратів з підпорядкуванням їх різним за статусом і сферою відання правоохоронним органам.

3 06

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]