Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marochkin_i_e_red_organizaciya_sudovih_ta_pravoohoronnih_org.pdf
Скачиваний:
503
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
12.37 Mб
Скачать

Розділ 6. Статус суддів

і скріплена підписом судді присяга є юридичним актом, що фіксує момент його вступу на посаду, визначає фактичне набуття повноважень судді. Строк повноважень такого судді - п’ять років. Після видання зазначеного указу і принесення присяги судді голова суду, в який при­ значено нового суддю, видає відповідний наказ і суддя розпочинає професійну діяльність.

Після закінчення п’ятирічного строку повноважень суддя за його заявою має бути рекомендований для обрання суддею безстроково, якщо відсутні визначені законом обставини, що перешкоджають цьому. Тобто за п’ять років перебування на посаді суддя повинен проявити себе гарним фахівцем та підтвердити право на безстрокове обрання на посаду відповідною кваліфікацією, сумлінною працею та бездоганною репутацією.

___ Процедура обрання на посаду судді в суд загальної юрисдикції

Порядок обрання на посаду судді безстроково встановлюється За­ коном України «Про судоустрій і статус суддів» та Регламентом Вер­ ховної Ради України.

Відповідно до ст. 74 Закону України «Про судоустрій і статус суд­ дів» процедура обрання на посаду судді в суд загальної юрисдикції включає такі стадії:

1) кандидат звертається з письмовою заявою до ВККС про реко­ мендування його для обрання на посаду судді безстроково;

2)ВККС повідомляє про підготовку матеріалів щодо кандидата на посаду судді безстроково на своєму офіційному веб-порталі та в офі­ ційних засобах масової інформації;

3)ВККС перевіряє відомості про кандидата, ураховує показники розгляду кандидатом справ;

4)ВККС приймає рішення про рекомендування чи відмову у ре­ комендуванні його для обрання на посаду судді безстроково і в разі рекомендування направляє відповідне подання до Верховної Ради України;

5)Верховна Рада України на підставі та в межах подання ВККС

приймає рішення про обрання на посаду судді безстроково в порядку, установленому законом.

176

§ 4. Порядок зайняття посади судді

Претендувати на безстрокове обрання на посаду судді можуть такі

кандидати:

1) суддя, строк повноважень якого закінчується, але він бажає про­ довжувати кар’єру судді. Такий кандидат не пізніше ніж за шість мі­ сяців до закінчення строку перебування на посаді судді звертається до ВККС із заявою про рекомендування його для обрання на посаду суд­ ді безстроково;

2)особи, з моменту звільнення яких з посади судді не пройшло більше трьох років. Основними умовами щодо таких кандидатів є: а) їх звільнення з посади судді було у зв’язку із закінченням строку повно­ важень і б) вони раніше не зверталися до ВККС із заявою про обрання їх на посаду судді безстроково;

3)особи, з моменту звільнення яких з посади судді пройшло більш трьох років. Основними умовами щодо таких кандидатів є: а) їх звіль­ нення з посади судді було у зв’язку із закінченням строку повноважень

іб) складання перед ВККС кваліфікаційного іспиту.

Для участі у доборі кандидат на обрання суддею безстроково по­ дає:

1) письмову заяву про рекомендування кандидата для обрання на посаду судді безстроково;

2)копію паспорта громадянина України;

3)анкету кандидата на посаду судді безстроково, що містить ін­ формацію про нього;

4)копії дипломів про освіту, науковий ступінь або вчене звання;

5)виписку з трудової книжки про стаж роботи на посаді судді;

6)висновок медичної установи про стан здоров’я кандидата;

7)декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансо­ вого характеру за минулий рік за формою і в порядку, що встановлені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

8)письмову згоду на збирання, зберігання та використання інфор­ мації про нього з метою оцінки його готовності до роботи на посаді судді безстроково.

ВККС повідомляє про підготовку матеріалів щодо кандидата на посаду судді безстроково на своєму офіційному веб-порталі та в офі­ ційних засобах масової інформації. Це робиться для того, щоб грома­ дяни, громадські організації, підприємства, установи, організації всіх форм власності, органи державної влади та органи місцевого само­ врядування мали можливість зробити відповідні звернення щодо ді­

177

Розділ 6. Статус суддів

яльності кандидата. Кандидат, стосовно якого розглядається питання про обрання на посаду судді безстроково, має право ознайомитися з інформацією щодо його діяльності, запитами ВККС та відповідями на них. Усі ці заходи вживаються для забезпечення транспарентності процедури добору суддівських кадрів, її об’єктивності та прозорості.

Рішення про рекомендування чи відмову у рекомендуванні канди­ дата для обрання на посаду судді безстроково приймається на засідан­ ні ВККС у присутності кандидата та оголошується відразу після прий­ няття. У разі відмови в рекомендації таке рішення ВККС може бути оскаржено кандидатом до ВРЮ. У разі залишення останньою зазна­ ченого рішення ВККС в силі ВРЮ вносить Президентові України подання про звільнення цього кандидата з посади судді.

Якщо було прийнято позитивне рішення щодо рекомендування кандидата для обрання на посаду судді безстроково, ВККС направляє відповідне подання до Верховної Ради України не пізніш як за місяць до закінчення строку перебування такого кандидата на посаді судді.

Питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково роз­ глядається на пленарному засіданні Верховної Ради України після до­ повіді Голови ВККС або її члена, який діє за його дорученням. Рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково приймається біль­ шістю від конституційного складу Верховної Ради України й оформля­ ється постановою Верховної Ради України, і з дня набрання її чинності особа набуває статусу судді, обраного на посаду безстроково.

Особа, обрана на посаду судді безстроково, набуває статусу про­ фесійного судді в суді відповідного рівня і спеціалізації.

_ Процедура обрання на посаду судді в суд конституційної юрисдикції

Єдиним судом конституційної юрисдикції в Україні є КСУ. Право­ ві засади обрання на посаду судді в КСУ визначені в Конституції України та Законі «Про Конституційний Суд України».

Процедура добору кандидатів на посади суддів КСУ відрізняється від процедури формування суддівського корпусу судів загальної юрис­ дикції. Специфіку цього процесу індивідуалізовано вже на перших етапах. По-перше, норми статей 6-8,16 Закону України «Про Консти­ туційний Суд України» не передбачають процедури проведення квалі­ фікаційного іспиту кандидатів або визначення їх рейтингу в резерві

178

§ 4. Порядок зайняття посади судді

суддів. По-друге, пропозиції щодо кандидатур вносяться на розгляд відповідних органів представниками законодавчої і виконавчої влади та членами найвищого органу суддівського самоврядування - з’їздом суддів України. Тобто при доборі та призначенні на посади судців КСУ беруть рівноцінну участь представники трьох гілок влади, тим самим забезпечується збереження балансу в системі поділу влади.

КСУ складається з вісімнадцяти суддів. Відповідно до Конституції України (ч. 2 ст. 148) та Закону України «Про Конституційний Суд України» формування єдиного органу конституційної юрисдикції здій­ снюється шляхом призначення до його складу суддів Верховною Радою України, Президентом України та з’їздом суддів України. Кожен із за­ значених суб’єктів формування КСУ призначає по шість суддів.

Призначеною на посаду судді КСУ за квотою Президента України вважається особа, про призначення якої видано Указ Президента. У разі припинення повноважень судді КСУ, який призначався Президентом України, останній у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Верховна Рада України призначає суддів КСУ таємним голосуван­ ням шляхом подання бюлетенів. Пропозиції щодо кандидатур на по­ сади суддів вносить Голова Верховної Ради України, а також таке право мають народні депутати України у кількості не меншій за 1/4 від конституційного складу Верховної Ради України. Депутат має право поставити підпис під пропозицією про висунення лише однієї канди­ датури, підписи депутатів не відкликаються. Щодо кожної кандидату­ ри на посаду судді відповідний комітет Верховної Ради України подає свої висновки. Призначеними на посаду суддів вважаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але більше полови­ ни від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо декіль­ ка кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначен­ ня була б перевищена необхідна для призначення квота, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування. За результатами голо­ сування складається постанова Верховної Ради України про призна­ чення суддями КСУ. У разі припинення повноважень судді КСУ, який призначався Верховною Радою України, остання у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

З ’їзд суддів України за пропозицією делегатів з ’їзду відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з’їзду визначає

179

Розділ 6. Статус суддів

кандидатури на посади суддів КСУ для включення до бюлетеня для таємного голосування. Призначеним на посаду судді вважається кан­ дидат, який за результатами таємного голосування одержав більшість голосів обраних делегатів з’їзду суддів України. Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, кількість яких перевищує квоту, обра­ ними вважаються кандидати, які за умов, визначених у ч. 2 ст. 8 За­ кону України «Про Конституційний Суд України», набрали більше голосів, ніж інші кандидати на ці посади. За результатами голосування головуючим і секретарем з’їзду підписується рішення з’їзду суддів України про обрання суддями КСУ. У разі припинення повноважень судді КСУ, який призначався з’їздом суддів України, останній у тримі­ сячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Складовою частиною процедури формування складу КСУ є скла­ дання присяги. Саме з дня принесення присяги суддя КСУ обіймає посаду. Принесення присяги здійснюється на засіданні Верховної Ради України не пізніше як через місяць після призначення суддею. Засідан­ ня парламенту з цього приводу проводиться за участю Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховного Суду України. Зміст присяги судді КСУ такий: «Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов’язки судді Конституційного Суду України, за­ безпечувати верховенство Конституції України, захищати конститу­ ційний лад держави, конституційні права та свободи людини і грома­ дянина». Порушення суддею присяги є підставою для звільнення його з посади.

На відміну від суддів загальної юрисдикції суддя КСУ признача­ ється на дев’ять років без права бути призначеним на повторний строк. Обмеження строку перебування на посаді, а також відсутність можли­ вості бути призначеним на повторний строк є елементами політичної доцільності. Заборона призначення судді на новий термін є додатковою гарантією його незалежності. Якщо суддя знає, що його повторне при­ значення неможливе, то у своїй діяльності він не орієнтуватиметься на позиції посадових осіб чи органів, від яких залежало б його призна­ чення.

Відповідно до ч. 5 ст. 148 Конституції України Голова Конститу­ ційного Суду України обирається на спеціальному засіданні Консти­ туційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду Укра­ їни шляхом таємного голосування лише на один трирічний строк.

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]