Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунальное методичка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Змістовний модуль 2. Особлива частина. Тема 8. Служба в органах місцевого самоврядування

Поняття та правове регулювання служби в органах місцевого самоврядування. Право на службу в органах місцевого самоврядування. Граничний вік перебування на службі в органах місцевогосамоврядування.

Основні принципи служби в органах місцевого самоврядування. Поняття і правовий статус посадових осіб органів місцевого самоврядування. Особливості організації служби в апараті представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування. Вимоги до посад, особливості проходження служби. Управління службою. Обмеження, пов'язані із службою в апараті представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування.Класифікація посад в органах місцевого самоврядування. Ранги посадових осіб місцевого самоврядування. Атестація посадових осіб місцевого самоврядування.

Тема 9. Комунальна власність як економічна основа місцевого самоврядування

Конституційні основи визначення природи комунальної власності. Об'єкти комунальної власності.

Правовий режим майна комунальної власності. Порядок формування комунальної власності міста, села, селища. Особливості приватизації майна комунальної власності. Розпорядження майном комунальної власності. Делегування функцій управління комунальною власністю. Власність області і району.

Тема 10. Бюджетне право територіальної громади

Основні положення про місцевий бюджет. Участь держави у формуванні доходів місцевих бюджетів.

Доходи і витрати місцевих бюджетів. Використання вільних бюджетних коштів. Збалансування доходів і витрат місцевих бюджетів. Позабюджетні кошти місцевого самоврядування. Розмежування компетенції представницького і виконавчого органів в бюджетному процесі.

Місцеві податки і збори. Участь органів місцевого самоврядування у фінансово-кредитних відносинах.

Тема 11. Господарська діяльність органів місцевого самоврядування

Право органів місцевого самоврядування на створення підприємств, установ, організацій. Відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами і організаціями, що знаходяться в комунальній власності або належать до інших форм власності. Комунальне замовлення. Зовнішньоекономічна діяльність органів місцевого самоврядування.

Вільні економічні зони і спеціальний режим інвестиційної діяльності як інструмент вирішення проблем місцевого самоврядування.

Тема 12. Земельні і екологічні відносини на рівні місцевого самоврядування

Територіальна громада як суб'єкт права власності на землю і природні ресурси. Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері землекористування і охорони навколишнього природного середовища.

Екологічні права і обов'язки територіальної громади. Особливості регулювання рекреаційних відносин на місцевому рівні.

Тема 13. Форми добровільного об`єднання органів місцевого самоврядування

Право територіальних громад на об'єднання і вихід з нього. Правова природа добровільних об`єднання органів місцевого самоврядування.

Форми добровільного об'єднання органів місцевого самоврядування (асоціації, союзи і т.п.). Порядок їх реєстрації.

Міжнародні асоціації місцевого самоврядування.