Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунальное методичка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Закінчить речення:

29. Статус і територія Вільної економічної зони, а також строк, на який вона створюється, визначається ...……......

30. Спеціальні (вільні) економічні зони створюються ...……… з ініціативи ...………......

Задачі

1. Підприємець Петров В.В. вирішив одержати дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території м. Донецьк.

Питання:

  • Чи створена на території м. Донецька спеціальна економічна зона?

  • Який порядок одержання дозволу на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної (вільної) економічної зони?

  • Який орган видає дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони без створення юридичної особи?

  • Чи здійснюється контроль за підприємницькою діяльністю на території спеціальної економічної зони? Якщо так, то хто його здійснює?

2. У районний суд звернулося Відкрите Акціонерне Товариство «Альфа» з вимогою визнати недійсним рішення Ради з питань спеціальних економічних зон і спеціального режиму інвестиційної діяльності про відхилення його інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку.

У ході судового розгляду з'ясувалося, що ВАТ «Альфа» на момент подачі заяви про розгляд інвестиційного проекту в раду, мало заборгованість перед місцевим бюджетом у розмірі 67000 грн. На момент звернення до суду дана заборгованість була повністю погашена.

Питання:

  • Дайте правову оцінку ситуації.

  • Яке рішення повинен прийняти суд?

3. Підприємство «Укрпласт» в особі його генерального директора Суркова П.Р. надало всі необхідні документи в Раду для одержання свідоцтва на право здійснення інвестиційного проекту по пріоритетному напрямку в ВЕЗ Донецьк. Сума інвестицій у цей проект становила 0,975 мільйона доларів США. Рада відмовила Підприємству «Укрпласт» у видачі свідоцтва. Підприємство «Укрпласт» подало позов у господарський суд Донецької області про скасування рішення Ради.

Питання:

  • Яке рішення прийме суд?

  • Які вимоги повинні виконуватися для одержання свідоцтва?

4. Донецька міська рада ухвалила рішення щодо реорганізації колишнього спортивного комплексу № 48 у Дитячу юнацьку школу мистецтв, у зв'язку з недостатньою кількістю таких організацій на даній території.

Пізніше міський голова звернувся із пропозицією до приватного підприємства «Салют» про укладання договору комунального замовлення про виготовлення продукції для цієї ДЮСШ.

Питання:

  • Чи мала право міська рада приймати таке рішення?

  • Чи може вважатися дана угода комунальним замовленням?

5. Кінотеатр «Ракета» перебував у комунальній власності Ворошилівської районної в місті Донецьку ради. У зв'язку з недостатнім фінансуванням місцевою радою, міський голова прийняв рішення - виділити частину приміщень для приватних підприємців для організації фітнес-центру.

Питання:

    1. Дайте правову оцінку ситуації.

6. Комунальне підприємство «Комета» уклало договір оренди складських приміщень загальною площею 120 кв.м із громадянином Д., що виступав від власного імені. Докучаєвська міська рада звернулася в суд з вимогою про розірвання даного договору на підставі ч.5 ст.60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки вважає, що укладання такого договору належить до повноважень міської ради.

Питання:

    1. Дайте правову оцінку ситуації.

    2. Чи правомірним було укладання даного договору?

  1. Сільська рада села Потоки внесла пропозицію щодо передачі в комунальну власність даній територіальній громаді дитячого садку, що перебуває в державній власності, для забезпечення соціально-культурних потреб даної територіальної громади. Але йому було відмовлено. Відмова була мотивована тим, що сільська рада не має права вносити подібні пропозиції.

Питання:

  • Чи правомірна відмова?

  • Дайте правову оцінку ситуації.

  1. У м. М. розташоване підприємство «Альф», що належить міській раді. Директор підприємства ухвалив рішення щодо розподілу майна підприємства між його працівниками, посилаючись на те, що підприємство - банкрут.

Питання: Дайте правову оцінку

  1. Орган місцевого самоврядування уклав договір з господарюючим суб'єктом про замовлення на виготовлення газових труб для газифікації відповідного району даного міста.

Питання:

  • Чи є дана угода комунальним замовленням?

  • Дайте визначення комунального замовлення.

  1. Приватне підприємство «Андерс» здійснювало свою господарську діяльність протягом 7 робочих днів на тиждень. Однак, представник виконкому прибув на підприємство з рішенням про заборону роботи даного підприємства у вихідні дні.

Питання:

  • Чи правомірним є рішення виконавчого комітету?

  • Чи має право виконком обмежувати господарську діяльність підприємства?

  • Чи є загальнообов'язковими рішення органів місцевого самоврядування для приватних підприємств?

  1. У сільської ради с. Одінци була власність за межами села в м. Харків. Харківська міська рада заявила, що ця власність не перебуває в межах їхньої адміністративно-територіальної одиниці, а, вдповідно, сільська рада с. Одінци не має права на цю власність і вона зобов'язана передати її в комунальну власність ради м. Харкова.

Питання:

  • Чи правомірними є дії міської ради?

  • Дайте правову оцінку ситуації.

  1. Селищна рада пгт. Березове створила банк (у межах чинного законодавства), але Донецька обласна рада заборонила його створення, мотивуючи це тим, що селищні ради не мають повноважень щодо створення банків.

Питання:

  • Чи правомірними є дії Донецької обласної ради?

  • Дайте правову оцінку ситуації.

  1. Було організовано комунальне товариство з обмеженою відповідальністю, що має статутний фонд. При цьому, у даному ТОВ органи місцевого самоврядування володіють 30% його статутного фонду.

Питання:

  • Дайте визначення комунального товариства з обмеженою відповідальністю.

  • Якою частиною статутного фонду повинен володіти орган місцевого самоврядування?

  • Чи може бути організоване комунальне товариство з обмеженою відповідальністю, де орган місцевого самоврядування має 30% його статутного фонду?