Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право соціального забезпечення.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ

Військовослужбовці та особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ мають право на державне пенсійне забезпечення. Законом України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 р.1 визначено дві основні групи суб'єктів пенсійних прав:

1 Закон України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 29. — Ст. 399.

335

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

1) військовослужбовці та особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ;

2)  особи, які мають право на пенсію нарівні з військовослужбовцями.

До першої групи віднесено:

а)  військовослужбовців Збройних Сил України, Прикордонних військ України, Управління державної охорони, інших військових формувань, що створюються Верховною Радою України;

б) військовослужбовців Служби безпеки України, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України, а також осіб начальницького складу податкової міліції та осіб начальницького і рядового складу кримінально-виконавчої системи і членів їхніх сімей;

в)  військовослужбовців колишніх Збройних Сил СРСР, органів державної безпеки і внутрішніх справ СРСР, військовослужбовців, які в період Великої Вітчизняної війни проходили службу у складі 1-го Чехословацького армійського корпусу під командуванням Л. Свободи та членів їхніх сімей.

Нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їхніх сімей право на пенсію також мають (друга група суб'єктів):

а)  партизани і підпільники, визнані такими законодавством України, які не займали командних посад, та члени їхніх сімей;

б) робітники і службовці відповідних категорій, що визначені Кабінетом Міністрів України, які стали інвалідами у зв'язку з пораненням, каліцтвом або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на військовій службі в період Великої Вітчизняної війни чи на роботі у районах воєнних дій (на прифронтових ділянках залізниць, спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз, аеродромів тощо), і члени їхніх сімей;

в)  громадяни, які стали інвалідами у зв'язку з пораненням, каліцтвом або внаслідок захворювання, пов'язаного з

336

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

перебуванням у винищувальних батальйонах, взводах і загонах захисту народу, та члени їхніх сімей;

г) військовозобов'язані, призвані на навчальні, спеціальні або перевірочні збори, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, що їх вони дістали при виконанні службових обов'язків у період проходження цих зборів, та члени їхніх сімей;

ґ) працівники воєнізованої охорони, які не підлягають державному соціальному страхуванню, та члени їхніх сімей.

Пенсійне забезпечення осіб, які займали командні посади, що відповідають посадам офіцерського складу, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, у складі 1-го Чехословацького армійського корпусу під командуванням Л. Свободи, та членів їхніх сімей здійснюється на підставах, встановлених законом для осіб офіцерського складу та членів їхніх сімей.

Пенсійне забезпечення жінок, які були у добровільному порядку зараховані на дійсну військову службу на посади солдатів, матросів, сержантів і старшин, та членів їхніх сімей здійснюється на підставах, встановлених законом для військовослужбовців надстрокової служби і військової служби за контрактом та членів їхніх сімей.

Закон України «Про пенсійне забезпечення військово службовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» передбачає, що залежно від соціального ризику можуть призначатися такі види пенсій:

а)  довічні пенсії за вислугу років за наявності визначеної законом вислуги років;

б)  пенсії по інвалідності;

в)  пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сім'ї померлого військовослужбовця.

Пенсійне забезпечення військовослужбовців строкової служби та членів їхніх сімей здійснюється органами Пенсійного фонду України. Натомість особам офіцерського скла-

337

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

ду, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей пенсійне забезпечення здійснюється Міністерством оборони України, Державним комітетом у справах охорони державного кордону України, Управлінням державної охорони, органами управління інших військових формувань, Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною податковою адміністрацією України, Державним департаментом України з питань виконання покарань за рахунок коштів Державного бюджету.

Стаття 12 Закону закріплює два самостійні юридичні склади, що є підставою для призначення цієї спеціальної пенсії. Перший стосується пенсії за вислугу років осіб офіцерського складу, прапорщиків і мічманів, військовослужбовців надстрокової служби та військової служби за контрактом, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають на день звільнення зі служби вислугу на військовій службі або на службі в органах внутрішніх справ 20 років і більше незалежно від віку і підстав звільнення з військової служби.

Другий юридичний склад має значення для призначення пенсії особам, які на день звільнення з військової служби не мають 20 років вислуги незалежно від підстав та часу звільнення. У цьому разі пенсія призначається за наявності таких умов:

а) досягнення військовослужбовцем віку 45 років. Ця умова не стосується інвалідів війни, які мають право на пенсію незалежно від віку;

б)  наявність загального трудового стажу 25 календарних років і більше;

в) наявність вислуги військової служби або служби в органах внутрішніх справ не менше 12 календарних років і 6 місяців.                        у,..>

338

10.2. Державні пенсїі військовослужбовцям та особам начальницького...

Не мають права на пенсію за цією підставою особи, звільнені зі служби у зв'язку із засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свого посадового становища, чи вчиненням корупційного діяння, а також особи, які були позбавлені військових або спеціальних звань.

Вислуга років необхідна для призначення пенсії обчислюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України1.

Розмір пенсії за вислугу років залежить від підстав її призначення, а також від тривалості самої вислуги. Зокрема, пенсії за вислугу років призначаються:

а) особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають вислугу 20 років і більше: за вислугу 20 років — 50 %, а звільненим у відставку за віком або за станом здоров'я — 55 % відповідних сум грошового забезпечення; за кожний рік вислуги понад 20 років пенсія збільшується на 3 % відповідних сум грошового забезпечення;

б)  особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають загальний трудовий стаж 25 календарних років і більше, з яких не менше 12 років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ: за загальний трудовий стаж 25 років — 50 % і за кожний рік стажу понад 25 років пенсія підвищується на 1 % відповідних сум грошового забезпечення.

і Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби ' та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу внутрішніх справ та членам їх сімей» від 17 липня 1992 р. № 393 // Урядовий кур'єр. — 1992. — № ЗО.

339

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Крім того, особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час проходження служби, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 % для тих, що віднесені до категорії 1, і на 5 % відповідних сум грошового забезпечення для решти категорій.

Мінімальний розмір пенсії за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» не повинен бути нижчим за мінімальний розмір страхової пенсії за віком.

Загальний розмір пенсії за вислугу років військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ не повинен перевищувати 85 % відповідних сум грошового забезпечення, а особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження служби і віднесені до категорії 1, — 95 %, до категорій 2 і 3, — 90 %.

Особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які є ветеранами війни, та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»1 від 22 жовтня 1993 р., пенсії за вислугу років підвищуються відповідно:

а) інвалідам війни І групи на 400 % мінімальної пенсії за віком;

б) інвалідам війни II групи на 350 % мінімальної пенсії за віком;

в) інвалідам війни III групи на 200 % мінімальної пенсії за віком;

г)  учасникам бойових дій, членам їхніх сімей, а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизня-

1 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 45. — Ст. 425.

340

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

ної війни, які не одружилися вдруге, на 150 % мінімальної пенсії за віком;

ґ) учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР, — на 75 % мінімальної пенсії за віком;

д) іншим учасникам війни — на 50 % мінімальної пенсії за віком1.

До пенсії за вислугу років, що призначається особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом (у тому числі до обчисленої в мінімальному розмірі), нараховуються надбавки:

а)  непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї, — у розмірі соціальної пенсії для відповідної категорії на кожного непрацездатного утриманця;

б)  пенсіонерам, які є інвалідами І групи внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, — у розмірі соціальної пенсії для відповідної категорії непрацездатних;

в)  пенсіонерам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — у розмірі 250 % мінімальної пенсії за віком, а пенсіонерам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, — у розмірі 200 % мінімальної пенсії за віком.

У тому разі, коли розмір пенсії з урахуванням усіх надбавок, доплат і підвищень перевищує 90 % максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, з яких справляються внески до страхових соціальних фондів, то пенсія виплачується у сумі, що не перевищує цього розміру, встановленого на відповідний рік.

1 Базовою величиною для обчислення пенсій за вказаним Законом є мінімальна пенсія за віком, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України.

341

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Ще одним видом пенсій для військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ є пенсії по інвалідності.

Пенсія по інвалідності може бути призначена, якщо інвалідність настала:

а)  у період проходження військової служби;

б)  після залишення служби незалежно від підстав, але не пізніше 3 місяців після звільнення;

в)  після звільнення зі служби незалежно від строку настання, якщо причиною інвалідності було поранення, контузія, каліцтво або захворювання, одержані у період служби.

Група, причини, а також час настання інвалідності встановлюються медико-соціальними експертними комісіями.

Особи з числа військовослужбовців та інших осіб, які мають право на пенсію по інвалідності, залежно від причини інвалідності поділяються на дві категорії:

1) інваліди війни. Для цих осіб причиною інвалідності можуть бути поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержані під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи пов'язані з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час;

2) інші інваліди з числа військовослужбовців. Причиною інвалідності для них є каліцтво, одержане внаслідок нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або захворювання, що пов'язане з проходженням служби.

Розміри пенсій по інвалідності залежать від групи, а також причин інвалідності.

342

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

Пенсії по інвалідності військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ призначаються в таких розмірах:

а)  інвалідам війни І групи — 100 %, II групи — 80 %, III групи — 60 % відповідних сум грошового забезпечення (заробітку);

б)  іншим інвалідам І групи — 70 %, II групи — 60 %, III групи — 40 % відповідних сум грошового забезпечення (заробітку).

Мінімальні розміри пенсій по інвалідності встановлені диференційовано залежно від причин та групи інвалідності. Зокрема, інвалідам війни з числа солдатів і матросів строкової служби І групи — у розмірі 4 мінімальних пенсій за віком, II групи — 3,5 мінімальних пенсій за віком, III групи — 2 мінімальних пенсій за віком, іншим інвалідам з числа солдатів і матросів строкової служби І групи — 200 %, II групи — 100 % і III групи — 50 % мінімального розміру пенсії за віком.

Як і пенсії за вислугу років, пенсії по інвалідності можуть бути підвищені:

а) інвалідам війни І групи — на 400 % мінімальної пенсії за віком;

б) інвалідам війни II групи — на 350 % мінімальної пенсії за віком;

в) інвалідам війни III групи — на 200 % мінімальної пенсії за віком.

До пенсій по інвалідності, що призначаються згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», нараховуються надбавки. При цьому вони нараховуються тільки на тих членів сім'ї, які не одержують трудової або соціальної пенсії. У разі наявності права одночасно на соціальну пенсію і надбавку до пенсії по інвалідності на непрацездатного члена сім'ї призначається за вибором або пенсія, або надбавка.

343

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

Надбавки і підвищення до пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи нараховуються в порядку, встановленому Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Оскільки підставою для призначення вказаних пенсій є визнання особи інвалідом, то і пенсія по інвалідності призначається на час інвалідності, а інвалідам — чоловікам старшим за 60 років, жінкам — 55 років пенсії по інвалідності призначаються довічно.

Якщо пенсіонер, який не досяг пенсійного віку, визнаний працездатним, то виплата йому пенсії по інвалідності припиняється. При зміні групи інвалідності проводиться перерахунок розміру пенсії.

У разі порушення інвалідом з числа військовослужбовців строку повторного огляду у медико-соціальних експертних комісіях виплата йому пенсії зупиняється, а при визнанні його знову інвалідом — поновлюється з дня зупинення, але не більш як за один місяць до дня повторного огляду.

У разі порушення інвалідом строку повторного огляду з поважної причини виплата йому пенсії поновлюється з дня зупинення, але не більш як за 3 роки до дня повторного огляду, якщо медико-соціальна експертна комісія визнає його за цей період інвалідом. Якщо за цих умов при повторному огляді встановлено іншу групу інвалідності, пенсія за зазначений час виплачується за попередньою групою інвалідності.

Наступним видом пенсій, які призначаються відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», є пенсії у разі втрати годувальника. Вони призначаються за умови, що годувальник помер у період проходження служби чи не пізніше З місяців після звільнення з неї, незалежно від причин смерті, або смерть настала пізніше 3 місяців після звільнення зі служби, однак її причиною були поранення, контузія, каліцтво чи захворювання, одержане під час проходження

Служби.                                                                 •               • ■*;*> .                               •'• < -

344

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

Сім'ї пенсіонерів з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та інших осіб мають право на пенсію у разі втрати годувальника, якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати. При цьому сім'ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на пенсію у разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, які пропали безвісти військовослужбовців, які перебували на їх утриманні, тобто одержували від них допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям, непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування.

Непрацездатними членами сім'ї відповідно до закону вважаються:

1) діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на пенсію надається, якщо у них немає працездатних батьків;

2)   батьки та дружина (чоловік), якщо вони досягли пенсійного віку або є інвалідами;

3)  батьки та дружини (якщо вони не взяли повторний шлюб) військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти в період проходження служби або померли після звільнення з неї внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при виконанні військових обов'язків, захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи виконання інтернаціонального обов'язку, мають право на пенсію після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років або якщо вони є інвалідами;

4)  дід і бабуся — за відсутності осіб, які за законом зобов'язані їх утримувати;

345

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

5) дружина (чоловік) або один з батьків чи дід, бабуся, брат або сестра, незалежно від віку і працездатності, якщо вона (він) зайнята доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працює.

Нарівні з рідними батьками право на пенсію також мають і усиновителі, а усиновлені мають право на пенсію на рівні з рідними дітьми.

Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі (крім студентів і слухачів військово-навчальних закладів та навчальних закладів органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони), стажисти мають право на пенсію у разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Вітчим і мачуха мають право на пенсію нарівні з батьком і матір'ю за умови, якщо виховували або утримували померлого пасинка чи падчерку не менше як 5 років.

Пасинок і падчерка, якщо вони не одержували аліментів від батьків, мають право на пенсію нарівні з рідними дітьми. Розмір пенсії у зв'язку із втратою годувальника залежить від причини його смерті.

Пенсії в разі втрати годувальника призначаються в таких розмірах:

1) членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків) чи внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час — 40 % заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї. У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей

346

10.2. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького...

померлих пенсіонерів з числа інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків;

2) сім'ям військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли внаслідок каліцтва, одержаного внаслідок нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, — ЗО % заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Пенсії у разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, та інших осіб, які мають право на пенсію, з розрахунку на кожного непрацездатного члена сім'ї не можуть бути нижчими:

1) для членів сімей військовослужбовців (та осіб, які мають право на пенсію), які померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), чи внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з'єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час: для членів сімей сержантів і старшин, єфрейторів (старших солдатів) і старших матросів строкової служби — 165 % , членів сімей прапорщиків і мічманів, військовослужбовців надстрокової служби та військової служби за контрактом, осіб молодшого начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони — 180 %, а для членів сімей офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони — 195 % мінімального розміру за віком;

2) сім'ям військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію, які померли внаслідок каліцтва, одержаного внаслідок нещасного випадку, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби (службових обов'язків), або

347

Розділ 10. Правове регулювання спеціальних пенсій

внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби пенсії підвищуються на 75 % мінімального розміру пенсії для членів сімей відповідних категорій військовослужбовців.

Законом також визначені категорії осіб, яким пенсія у зв'язку втратою годувальника виплачується у підвищеному розмірі.

Дітям, які втратили обох батьків, пенсія обчислюється виходячи із заробітку обох батьків.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, впродовж якого вони вважаються непрацездатними.