Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право соціального забезпечення.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

11.4. Страхові допомоги Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд соціального страхування від нещасних випадків) передбачає найбільшу серед усіх соціальних фондів систему страхових допомог. Щоправда, власне «допомогами» законодавець називає лише деякі з виплат, що здійснюються цим Фондом. Зокрема, допомогами є виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю особи, що надаються на період до відновлення її або до встановлення інвалідності, одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності потерпілого та деякі інші. Чимало виплат з цього Фонду дістали назву — щомісячні грошові суми в разі часткової чи повної втрати працездатності або ж виплати потерпілому під час його професійної реабілітації та ін.

Насправді ж система страхових виплат за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків за своєю природою є нічим іншим, як страховими допомогами1, а тому з огляду на особу одержувача можна назвати декілька видів таких допомог. Це зокрема:

— допомоги, що надаються потерпілому від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання. Такими є допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілого, щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує

1 Не можуть вважатися страховими допомогами передбачені законодавством про соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань пенсії та грошові суми, що виплачуються за заподіяння моральної шкоди.

386

11.4. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

відповідну частину втраченого заробітку потерпілого (щомісячна страхова виплата), виплата потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу роботу, виплата потерпілому під час його професійної реабілітації;

— допомоги сім'ї потерпілого, особам, які були на його утриманні чи мали на це право. Сюди належать одноразова допомога у разі смерті потерпілого, щомісячна страхова виплата особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого, витрати на поховання потерпілого;

—  допомога дітям, які народилися інвалідами внаслідок травмування на виробництві чи професійного захворювання їх матерів під час вагітності.

Страхові допомоги потерпілому є найчисленнішим видом виплат за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Вони надаються особам, які зазнали нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності.

До відновлення працездатності або встановлення інвалідності потерпілому надається допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Вона виплачується за місцем роботи застрахованої особи. Якщо особа працює ще й за сумісництвом, то допомога призначається за місцем роботи, де стався нещасний випадок чи професійне захворювання. Виплачується допомога у розмірі 100 % втраченої середньої заробітної плати (сумісникам при цьому враховують втрачений заробіток за іншим місцем роботи) за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності. Як і у випадку з допомогою по тимчасовій непрацездатності у разі втрати останньої від загального захворювання або каліцтвом не за місцем роботи, виплата цієї допомоги за перші 5 робочих днів тимчасової непрацездатності здійснюється за кошти самого роботодавця.

Особам, які беруть участь у системі соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на добровільних засадах, допомога призна-

387

Розділ 11. Страхові допомоги____________________________________________

чається й виплачується відділенням Фонду, у якому вони зареєстровані.

Законодавством передбачено перелік обставин, за яких допомога не виплачується. Це відбувається у випадках, коли:

— застрахована особа одержала травму або захворювання під час вчинення нею злочину або інших правопорушень, якщо це встановлено судом;

—  соціальний ризик настав внаслідок навмисного наміру заподіяти собі травму, що встановлено комісією із розслідування страхового випадку;

— тимчасова непрацездатність спричинена отруєнням алкоголем, наркотичними або іншими речовинами, а також внаслідок їх дії (асфіксії, інсульту, зупинки серця тощо) за наявності медичного висновку, якщо це не викликано застосуванням цих речовин у виробничих процесах, або порушенням вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, був відсторонений від роботи згідно з установленим порядком.

Відомо, що нещасний випадок на виробництві та професійне захворювання можуть призвести до стійкої втрати працездатності. Такою вважається, зокрема, встановлення групи інвалідності потерпілому, або ж встановлення ступеня втрати ним професійної працездатності, за висновками меди-ко-соціальних експертних комісій (МСЕК) на обумовлений термін чи безстроково. У зв'язку з цим в особи, яка постраждала, виникає право на одноразову допомогу та щомісячну грошову суму, що компенсує потерпілому втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності виплачується потерпілому Фондом соціального страхування з втрати працездатності у сумі, яка обчислюється з розрахунку його середньої заробітної плати (доходу) за кожний відсоток втрати професійної працездатності. При цьому варто пам'ятати, що законодавством встановлено для неї верхню межу, яка не повинна перевищувати чотирикратного розміру

388

________________НА. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляються внески до Фонду на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги.

Виплачується одноразова допомога у місячний термін з часу встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності у день, що визначений постановою відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Ще однією допомогою, яка надається потерпілому у зв'язку зі стійкою втратою працездатності, є щомісячна грошова сума, що компенсує втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Право на цю грошову допомогу виникає у потерпілого з дня стійкої втрати працездатності. Щомісячна грошова виплата обчислюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячного заробітку (доходу), який потерпілий мав до ушкодження здоров'я, але не більше середньомісячного заробітку (доходу).

Реалізація потерпілими права на щомісячну страхову виплату не перешкоджає йому одержувати пенсію по інвалідності. Сума пенсії та щомісячної виплати при цьому не повинна перевищувати середньомісячного заробітку (доходу), який потерпілий мав до ушкодження здоров'я. В іншому разі розмір щомісячної виплати зменшується на таку суму, щоб разом з пенсією вона не перевищувала середньомісячного заробітку (доходу) потерпілого.

Виплачується щомісячна страхова виплата впродовж усього часу, на який МСЕК встановила стійку втрату працездатності, починаючи з наступного місяця після її призначення.

Нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання, крім стійкої втрати працездатності, можуть бути підставою для переведення працівника на легшу нижчеоплачувану роботу. У такому разі Фонд соціального страхування від нещасних випадків призначає потерпілому страхову виплату у розмірі, що покриває різницю між його попереднім середньомісячним заробітком та заробітком за новим робочим місцем. Надається така допомога починаючи з 15-го дня

389

Розділ 11. Страхові допомоги____________________________________________

після переведення працівника. До цього впродовж 2 тижнів відповідну доплату здійснює роботодавець власним коштом.

Ще одним видом допомог, яка надається потерпілим особам, є страхова виплата, що виплачується під час їх професійної реабілітації. Вона призначається особі, яка проходить професійне навчання або перекваліфікацію за індивідуальною програмою реабілітації, якщо з часу встановлення ступеня втрати професійної працездатності минуло не більше одного року. Виплата здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків у розмірі середньомісячного заробітку, впродовж часу, визначеного програмою реабілітації.

Крім виплат, що виплачуються з метою компенсації втраченого заробітку Фондом від нещасного випадку чи професійного захворювання, надаються також страхові допомоги сім'ям потерпілих осіб, які перебували на їх утриманні чи мали на це право.

Чинним законодавством передбачено 3 види таких допомог.

Насамперед — це одноразова допомога, що надається сім'ї померлого, у тому числі й дитині, яка народилася не пізніше десятого місяця з дня його смерті, а також утриманцям, до яких законодавець зараховує;

1)  дітей, які не досягли 16 років, дітей віком від 16 до 18 років, які не працюють або старші за цей вік, але через вади фізичного чи розумового розвитку самі не спроможні заробляти, а також дітей, які є учнями, студентами (курсантами, слухачами, стажистами) денної форми навчання до досягнення ними 23 років;

2)  жінок, які досягли 55 років, і чоловіків, які досягли 60 років, якщо вони не працюють;

3) інвалідів — членів сім'ї потерпілого;

4)  неповнолітніх дітей, на утримання яких потерпілий виплачував або зобов'язаний був виплачувати аліменти;

5)  непрацездатних осіб, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право (незалежно від того, разом вони проживають чи окремо).

390

11.4. Страхові допомоги Фонду соціального страхування...

Право на одержання одноразової допомоги мають також дружина (чоловік) або один із батьків померлого чи інший член сім'ї, якщо він не працює та доглядає дітей, братів, сестер або онуків потерпілого, які не досягли трирічного віку.

Призначається одноразова допомога сім'ї та окремо кожному з утриманців. Причому сім'ї ця допомога виплачується у розмірі, що не може бути меншим за п'ятирічну заробітну плату потерпілого, а утриманцям та дитині, що народилася після його смерті, — не менше річного заробітку.

Надається одноразова допомога у місячний термін з часу смерті потерпілого у день, що встановлений постановою відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Крім одноразової допомоги непрацездатні утриманці потерпілого мають також право на щомісячну гропіову виплату у разі втрати годувальника. її розмір визначається із середньомісячного заробітку потерпілого за вирахуванням частки, що припадала на потерпілого та працездатних осіб, які перебували на його утриманні, але не мали права на ці виплати. Тобто обчислюється ця допомога шляхом ділення різниці, що залишилася після вирахування, на кількість непрацездатних утриманців. Встановлений таким чином розмір може бути змінено у разі його перерахування за наявності для цього достатніх підстав (зміни у складі сім'ї чи зростання за попередній календарний рік середньої заробітної плати у галузях національної економіки) або у зв'язку з індексацією. Виплачується ця допомога щомісяця у дні, встановлені Фондом соціального страхування від нещасних випадків.

Окремим видом допомог цього Фонду, що надається у разі смерті потерпілого, є відшкодування витрат на поховання потерпілого. Такі виплати здійснюються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання» та постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків «Про витрати на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання*.

391

Розділ 11. Страхові допомоги

Не менш важливе значення мають допомоги, що надаються з Фонду соціального страхування від нещасних випадків для дітей, які народилися інвалідами внаслідок травмування на виробництві чи професійного захворювання їхніх матерів під час вагітності. Такі діти, відповідно до медичного висновку вважаються застрахованими до досягнення ними 16-річного віку або до закінчення навчання, але не більше як до досягнення 23 років, та наділені правом на соціальне забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Запитання для самоконтролю

1.  Чому страхові допомоги надаються зазвичай у грошовій, а не у

натуральній формі?

2. Назвіть випадки, з настанням яких припиняється виплата допо-

моги по безробіттю. Що означає відкладення виплати допомоги по безробіттю?

3. Чи залежить розмір допомоги по вагітності та пологах від трива-

лості страхового стажу її отримувача?

4. Впродовж якого терміну виплату допомоги по тимчасовій непра-

цездатності покладено на роботодавця?

5.  Чи можна вважати допомогами низку грошових виплат, що

здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань?

Література

1. Надточій Б. О. Обов'язкове державне соціальне страхування по

безробіттю // Соціальний захист. — 1999. — № 4. — С. 54-58.

2. Павленко Ю. Світовий досвід функціонування систем соціально-

го страхування. Уроки для України // Україна: аспекти праці. — 2002. — № 6. — С. 30-36.

3. Сирота И. М, Право социального обеспечения в Украине: Учеб-

ник. — 5-ое изд., перераб. и доп. с учетом изменений действу- і

ющего законодательства. — X.: Одіссей, 2005. — С. 432.            і

3. Статків Б. І. Теорія права соціального забезпечення: Навч. по- ;

сібник. — К.: Знання, 2005. — 405 с.                        <н '<■

392

Розділ 12

Державні соціальні допомоги