Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредитования и контролинг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
992.26 Кб
Скачать

4. Зміст кредитної заявки та її аналіз.

Кредитна заявка це документ, який подає клієнт до банку для отримання кредиту. В ній вказується номер заявки, дата заявки, кредитний експерт.

Інформація про клієнта: ПІБ, дата народження, номер, серія, дата і ким виданий паспорт, № телефону, освіта, сімейний стан, діти, особисте майно, яким володіє.

Про кредит: сума, яку хоче отримати клієнт, валюта, строк кредиту, сума внеску, яку клієнт може запропонувати, мета кредиту, забезпечення.

Дані про бізнес: назва підприємства, вид діяльності, досвід роботи, юр адреса підприємства, банк реквізити.

Досвід в отриманні кредиту (за останні 3 роки ): банк, дата отримання, дата повернення згідно договору і фактична, % ставка, сума, поточне сальдо.

Клієнт вказує чи звертався до ін банків –за кредитом і результат.

Ставиться дата і підпис клієнта, що подає заявку.

Основна робота з організації кредитного процесу в банку може бути подана у вигляді таких етапів:

1 етап. Формування портфеля кредитних заявок - збір інформації про попит на кре­дит, її аналіз та попередній відбір заявок. При цьому повинен бу­ти дотриманий основний принцип: вся інформація про потенцій­них позичальників, що надходить до банку, повинна письмово фіксуватися кредитними працівниками та містити такі відомості: короткий зміст кредитованого проекту; обсяг запитуваного кредиту; вид та строк позики; пропоноване забезпечення. До заявки додається пакет документів, що містить: засновні документи позичальника; картку зі зразками підписів уповноважених осіб та печатки; фін звіт (баланс та звіт про прибутки та збитки); ТЕО або бізнес-план; контракти та угоди на проект, що кредитується; супутня документація на пропоноване забезпечення.

2 етап. Проведення переговорів із потенційним клієнтом

— кінцеве визначення кредитоспроможності та фін стану клієнта з метою укладення кредитної угоди на найбільш вигідних для банку умовах. Під час переговорів з позичальником кредитний працівник повинен отримати якомога чіткіше уявлення про ступінь помір­кованості рішення щодо позички; проаналізувати, наскільки обґрунтована сума позики; з'ясувати рівень врахування можливих несприятливих зовнішніх факторів.

Запитання поділяються на п'ять груп:відомості про фірму; відомості щодо планованого кредиту; відомості, пов'язані з погашанням кредиту; відомості щодо забезпечення кредиту; відомості про зв'язки клієнта з іншими банками.

Враховуючи велику значимість цього етапу, в багатьох уста­новах банків створюють спеціальні підрозділи, які називаються відділом чи сектором економічного аналізу.

Під час експертизи кредитної заявки використовують різні джерела інформації: матеріали, одержані безпосередньо від позичальника у складі кредитної заявки: звітність, клопотання на отримання кредиту, економічне обґрунтування проекту, що буде прокредитований, або бізнес-план; відомості про клієнта, що знаходяться в архіві банку; інформація про клієнта, одержана за межами даного банку (інформація податкової служби, фінансового відділу окремого регіону і т. ін.)