Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

53. Поняття соціально-політичні і воєнні небезпеки.

Соціально-політичні небезпеки зумовлюються ви­никненням різного роду соціальних конфліктів, в ос­нові яких є зіткнення двох чи більше різноспрямова-них сил з метою реалізації їх інтересів за умов протидії. Джерелами конфлікту можуть бути: соціальна нерів­ність, яка існує в суспільстві, система поділу влади, матеріальних благ, політичних інтересів тощо. Конфлікт це зіткнення протилежних інтересів, поглядів, го­стра суперечка, ускладнення, боротьба ворогуючих сторін різного рівня та складу учасників.

Конфлікт, який виникає в суспільстві, як правило, має соціально-політичний характер.

До соціально-політичних небезпек належать: теро­ризм, захоплення заручників та важливих об'єктів, ви­никнення локальних військових конфліктів на міжет­нічній, релігійній основі, епідемії тощо.

До небезпек воєнного характеру відносять збройні конфлікти, війни.

Війна це збройна боротьба між державами (їх коаліціями) або соціальними, етнічними та іншими спільнотами; у переносному ро­зумінні слова — крайня ступінь політичної боротьби, ворожих відносин між певними політичними силами.

Тероризм (від лат. terror — страх, залякування) це форма полі­тичного екстремізму, застосування найжорсткіших методів насил­ля, включаючи фізичне знищення людей, для досягнення певних цілей.

54. Дезінформація, як джерело небезпеки.

В умовах нестабільності суспільства, можливості виникнення конфліктів інформація відіграє важливу роль у справі підтримання злагоди в людських відносинах, а також в суспільстві. Значна частина інформації, яка пов'язана з безпекою життєдіяльності за своєю приро­дою, носить негативний характер. Тому треба дуже ретельно відноси­тися до змісту інформації і, головне виключити можливість попадан­ня в ЗМІ дезінформації, неперевірених фактів, перебільшених статис­тичних матеріалів та іншого. Все це може призвести до ускладнення взаємовідносин, поглиблення конфліктів і, як результат, небажаних негативних наслідків. У глобальному плані дезінформація сама по собі стає джерелом небезпек, які в суспільстві в багатьох випадках бувають тяжкими. Спростувати таку інформацію і виправити становище дуже тяжко. Як показали останні міжнародні конфлікти в Югославії, а та­кож в Чечні одночасно з будь-якими конфліктами йдуть "інформаційні війни". І перемога в конфлікті ще не означає перемогу в "інформаційній війні", що автоматично перед світовою спільнотою призводить до чут­тя глибокої кризи і моральної поразки.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ - распространение искажённых или заведомо ложных сведений. В бурж. странах Д. широко используется как один из способов полятич. пропаганды с целью ввести в заблуждение обществ, мнение, особенно в тех случаях, когда речь идёт об отношениях между капиталистич. и социалистич. гос-вами,о прогрессе социализма, нац.-освободит, движении и т. п. В воен. деле намеренное распространение ложных сведений о собств. вооруж. силах и планах воен. действий; имеет целью ввести в заблуждение противника; военная Д. достигается с помощью проведения ложных перегруппировок войск, устройства ложных аэродромов и т. п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]