Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

88. Здоровий спосіб життя та його вплив на професійну діяльність людини.

Здоров'я людини ґрунтується на основі генетичних факторів, способу життя та екологічних умов. Але пев­ною мірою воно залежить також від свідомого ставлен­ня людини до себе та навколишнього середовища.

Здоров'я людини — стан повного соціально-біо­логічного і психологічного комфорту, коли функції всіх органів і систем організму зрівноважені з природним і соціальним середовищем, відсутні будь-які захворю­вання, хворобливі стани та фізичні дефекти. Критерій здоров'я визначається комплексом показників. Однак за загальним станом здоров'я людини можна визначи­ти як природний стан організму, що характеризується повною зрівноваженістю будь-яких виражених хвороб­ливих змін. Потрібно пам'ятати, що здоров'я залежить від багатьох факторів, які об'єднуються в одне інте-ґральне поняття — здоровий спосіб життя. Він полягає у розумному ставленні до свого здоров'я, фізичній та психічніи культурі, загартовуванні організму, вмілій орга­нізації праці та відпочинку.

Спосіб життя — сукупність матеріальних умов, су­спільних і соціальних установок (культури, звичаїв тощо) та природних чинників, які всі разом зумовлюють поведінку особистості, а також її зворотний вплив на ці фактори.

Спосіб життя має велике значення для здоров'я лю­дини і складається з чотирьох категорій:

1) економічної (рівень життя);

2) соціологічної (якість життя);

3) соціально-психологічної (стиль життя);

4) соціально-економічної (устрій життя).

Найважливішим для людини є її фізичний стан здо­ров'я, який залежить як від біологічних факторів (спад­ковості), так і від складного комплексу соціальних, еко­номічних, гігієнічних, кліматогеографічних та інших умов навколишнього середовища.

Здоров'я людини, опірність її організму до несприят­ливих умов навколишнього середовища, працездатність значною мірою залежать від харчування. Правильне і ра­ціональне харчування є важливим фактором забезпечен­ня життєдіяльності людини, росту та розвитку організ­му, запобігання та лікування хвороб, у тому числі й тих, які сталися внаслідок надзвичайних ситуацій, непра­вильне харчування — причина багатьох хвороб.

Важливим фактором фізичного здоровя є загартування організму.

91. Вимоги до системи оповіщення, зв’язку, медичного, санітарно-епідемічного нагляду людей.

Служба оповіщення та зв'язку створюється на базі вузла зв'язку об'єкта (диспетчерського зв'язку, електроцеху). На службу покладається: організація своєчасного оповіщення керівного складу, робітників та службовців, населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій; організація зв'язку та підтримування її у постійній готовності. Крім того, служба усуває аварії на мережах і спорудах зв'язку, що знаходяться в осередках ураження, районах лиха.

Медична служба організовується на базі медсанчастини (поліклініки) об'єкта. Начальник служби — головний лікар. Служба забезпечує комплектування, навчання і підтримування в готовності медичних формувань; накопичення запасів медичного майна та медичних засобів індивідуального захисту; медичну розвідку і санітарно-епідемічне спостереження.

Надає медичну допомогу ураженим та евакуйовує їх у лікарняні установи, здійснює медичне забезпечення робітників, службовців і членів їх сімей у місцях розміщення евакуйованих.

Служба радіаційного і хімічного захисту розробляє і здійснює заходи щодо захисту людей, харчоблоків, складів продуктів від дії радіоактивних та отруйних речовин: створює і навчає формування і установи радіаційного та хімічного захисту; здійснює контроль за станом засобів індивідуального захисту, приладів і спеціальної техніки. Веде радіаційну та хімічну розвідку, здійснює контроль за опроміненням та зараженням особового складу, проводить заходи щодо ліквідації радіоактивного і хімічного зараження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]