Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа ОбЖ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
849.41 Кб
Скачать

76. Здоровя людини, як медико-біологічна та соціальна категорія.

Здоров'я — це природний стан організму, який характеризується його рівновагою з навколишнім середовищем і відсутністю будь-яких хво­робливих змін.

Здоров'я людини визначається комплексом біологічних (спадкових і на­бутих) і соціальних факторів. Останні мають настільки важливе значення в підтримці стану здоров'я або в появі і розвитку хвороби, що у преам­булі статуту ВООЗ записано:

«Здоров'я — це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад». Таке визначення поняття «здоров'я» охоплює насамперед біологічні, соціальні, економічні, наукові, етичні аспекти даної проблеми.

Здоров'я людей належать до числа як локальних, так і глобальних проблем, тобто тих, що мають життєво важливе значення як для кожної людини, кожної держави, так і для всього людства, де спостерігається найбільше загострення суперечностей, що породжуються поточними і очікуваними в майбутньому ситуаціями, де диспропорційні стани досягли або можуть досягти в перспективі катастрофічних наслідків.

Виділяють три рівні опису цінності «здоров'я»:

Біологічний — початкове здоров'я передбачає досконалість саморегуляції організму, гармонію фізіологічних процесів як наслідок максимуму адаптації.

Соціальний — здоров'я є мірою соціальної активності, діяльності, ставлення людини до світу.

Особливий психологічний — здоров'я є відсутність хвороби, але швидше заперечення її, в значенні подолання (здоров'я не тільки стан організму, але і

стратегія життя людини).

Поняття «здоров'я» містить біологічні ознаки і розглядається як при­родний стан. Перші елементи здоров'я передаються дитині від батьків. З розвитком людини до певного ступеня змінюється і її здоров'я. Біо­логічні ознаки здоров'я передбачають фізіологічно нормальний стан і функціонування організму, тобто такий стан, за якого поточність фор­мотворчих, фізіологічних і біологічних процесів в організмі підпоряд­ковується доцільним біологічним процесам.

Здоров'я людини не можна розглядати як щось незалежне, авто­номне. Воно є результатом впливу природних, антропогенних та соціальних факторів. Гігантські темпи індустріалізації та урбанізації за певних соціальних умов можуть призвести до порушення екологічної рівноваги і викликати деградацію не тільки середовища, а й здоров'я людей.

77. Захворювання, які викликані факторами оточуючого середовища.

Цілеспрямованість дії людини на природу зумовлює не тільки позитивний вплив, а й призводить до нега тивних наслідків. Своєю діяльністю людина настільки розбалансувала природні зв'язки всієї глобальної екоси­стеми, що вона почала активно деградувати, втрачаючи здатність до самовідновлення. Екологічний фактор почав реально лі мітувати добробут людей: а це погіршує здоров'я, збільшує ризик генетичних збо їв, скорочує тривалість життя. За да­ними Всесвітньої організації охорони здо ров'я (ВООЗ), суспільне здоров'я на 50 % залежить від способу життя і на 25 % від стану навколишнього середовища.

Основними складовими природного середовища є: атмосфера, гідросфера, літосфера, біосфера.

Проблема "людина -- біосфера" має два основних аспекти:

1. Техніко-економінний, пов'язаний із зростаючим виснаженням природних ресурсів планети, що ставить перед ученими чимало проблем щодо по­шуку нових джерел енергії тощо.

2. Соціально-екологічний, пов'язаний із забрудненням навколишнього середовища і порушенням біологічної рівноваги у системі "людина — біо­сфера".

Забруднення людиною навколишнього середовища напряму впливає на стан і здров’я та санітарні умови життя людей.

Систематичне вдихання забрудненого повітря поміт­но погіршує здоров'я людей. Газоподібні та пилові до­мішки можуть надавати повітрю неприємного запаху, подразнювати слизові оболонки очей, верхніх дихаль­них шляхів і тим самим знижувати їхні захисні функ­ції, бути причиною хронічних бронхітів та захворювань легенів. Важливою екологічною проблемою стало випа­дання кислотних дощів, що впливає на урожайність с/г культур та здоров’я людей.

Внаслідок недбалої господарської діяльності продовжується забруднення річок, озер, морів (гідросфери) хімічнми (кислоти, луги, нафтопродукти, отрутохімікати), фізичними (зміна прозорості, наявність суспензій, зміна температурного режиму), біологічними (потрапляння у воду вірусів, грибкових захворювань в першу чергу від комунальних, підприємств м'ясо-молочної промисловості стоків), теплове (викид теплових вод з ТЕС, АЕС) забрудненнями . Це призводить до захворювання на інфекційні хвороби, провокує розвиток ракових пухлин, мутацію генів.

Велику шкоду здоров’ю людей приносить забруднення літосфери (грунту) хімічними елементами, твердими відходами, радіонуклідами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]